Ef 28 / 2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

Ef 28 / 2.8

Cześć,

Ma ktoś te szkło z cropem? Jak się sprawuje? Opinię są strasznie rozbieżne. Roger zaraz pewnie powie, że do **** ;-) A inni?

W testach z cropem wypada bardzo przyzwoicie. Ta stałka prawie nic nie kosztuje. I o to mi chodzi, bo mam braki w kasie ;-)
  • Wini
    Początki nałogu
    • 2005
    • 460

Podstawowa sprawa, czy dla tej ogniskowej potrzebujesz AF?
    Wini

Komentarz

• serbio
      Bywalec
      • 2005
      • 243

Ja posiadam i uważam że z analogiem świetnie wspólpracuje,dobre odzwierciedlenie kolorów,ostrość lapie tam gdzie ma.Polecam
      Jak z cropem nie wiem niech znawcy się wypowiedzą .
      Pozdrawiam

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

To czytałeś?
        Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• miklo
          Uzależniony
          • 2006
          • 681

Wini: nie potrzebuję AF. Ale te szkło mogę mieć za ~400zł. Biorąc pod uwagę wyniki testów (ostro od pełnej dziurki, dobry AF nie mylący się) - czemu nie? :-) Nauczyłem się żyć bez AF (dla 135 i 50 - spokojnie sobie radzę nawet przy 1.8 ). Ale przy tej cenie niezły AF może być niezłym gratisem

serbio: no właśnie podobno na cyfrze różnie bywa.

aptur: pewnie, że czytałem. To jeden z powodów, dlaczego zainteresowałem się tym szkiełkiem.

Komentarz

• Wini
            Początki nałogu
            • 2005
            • 460

Zamieszczone przez miklo Zobacz wpis
            Wini: nie potrzebuję AF
            Ja używam Nikkora 28/2.8 AIS i Zeissa Contax Distagon T* 28mm f/2.8

Polecam je Twojej uwadze.
            Wini

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

A jak ten Nikkor spisuje się otwarty? Możesz pokazać jakiegoś sampla?

EDIT: Już znalazłem ;-)
              Ostatnio edytowany przez miklo; 4995.

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Mam to szkło i w poniedziałek idę z nim na żytnią, bo ma potworny BF z 400D, z analogową 5 i 300 działała bez problemu. Ale jeśli ustawi się ostrość prawidłowo to sprawuje się naprawdę dobrze.
                Zapraszam

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

michalab: Pracuję całkiem blisko Żytniej :-) Moglibyśmy się tam spiknąć? Wziąłbym swojego 20D i strzelił 4 razy. Wyostrzę ręcznie ;-) Chcę po prostu zobaczyć, jak będzie z rozdzielczością, CA itp.

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

nie ostrz ręcznie, a spróbuj raz z autofocusem - doznania akustyczne są niebywałe.
                    ale fakt faktem że generalnie też byłem zadowolony gdy nim działałem.
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

michalab: Pracuję całkiem blisko Żytniej :-) Moglibyśmy się tam spiknąć? Wziąłbym swojego 20D i strzelił 4 razy. Wyostrzę ręcznie ;-) Chcę po prostu zobaczyć, jak będzie z rozdzielczością, CA itp.
                      OK. Jeszcze nie wiem, o której tam idę, wyślij na PW jak mam się z Tobą skontaktować.
                      Zapraszam

Komentarz

• Wini
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 460

Napisał miklo do mnie PM, może się nie obrazi, że odpowiem na forum?

Doradzałeś mi Nikkory i Zeissy - te ostatnie pierońsko drogie na ebay...

Cena tego Zeissa to ok. 700 PLNów

Zastanawiam się jeszcze (jak mi się uda naciągnąć budżet) nad 24/2.8 lub 35/2. Wiem, że zakres inny, ale jestem w stanie się przestawić nieco. Jak z cyfrą pracują te szkła? W którym działa lepiej AF i jak wygląda sprawa mydła? Nie ukrywam, że 35/2 kusi światłem - lubię zastane.

Mam EF35/2 i EF24/2.8 i wspomniane Nikon i Zeiss. Dla mnie te ogniskowe nie są zbyt ciekawe. Bardziej intreresuje mnie 50, 90 135 i 200mm - dlatego niektóre aktulnie wystawiłem na allegro.
                        I 24, i 35 EF to bardzo porządne szkła. Pod względem rozdzielczości do powiedzmy f4 wyraźnie lepsze niż Legendarne zoomy 24, 28 -70/2.8.
                        Różnicy w AF między 24 i 35 praktycznie nie widzę. Światło f/2 w 35-tce (dla mnie) ma znaczenie symboliczno-techniczne, znaczy się jest nieużywalne

No i jak wypada jakość obrazka z tych dość tanich EF stałek vs stare Nikkory i reszta MF?

Z tych szkieł co mam zostawiam to, co wydaje się dla mnie najlepsze, czyli Zeissa. Zeiss dysponuje jeszcze lepszą rozdzielczością niż Nikkor, ale jest deczko słabszy pod względem dystorsji i kolorów.
                        I jeszcze jedno - wszystko używane z 5D
                        Jakość obrazka ze stałek MF jest dla mnie powodem, dla których ich używam
                        Jeden z wielkich plusów Canona to właśnie możliwość używania szkieł z innymi mocowaniami. Dlatego z wielką radością eksploatuję szkiełka Leici, Nikona, Zeissa. Aha, Canona też, jednak czasami AF bardzo się przydaje :grin:
                        Wini

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

Dzięki Wini. Czyli 35/2 trzeba działkę przymykać? A 24/2.8?

Komentarz

• Wini
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 460

Dzięki Wini. Czyli 35/2 trzeba działkę przymykać? A 24/2.8?
                            Moja opinia jest taka, że te obiektywy są porównywalne. Tzn. przy 2.8 będzie podobna jakość obrazu
                            Wini

Komentarz

• miklo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 681

michalab: Dzięki, ale jednak odpuszczam sobie EF28/2.8. Skupiam się teraz na EF24/2.8 i EF35/2.

Komentarz

Pracuję...
                              X