Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: wezwanie z us

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wtedy można ich olać - iść na "chorobowe" - i po ptokach. ...
    Albo dostarczyć jakiekolwiek wyjaśnienie, 7 dni od doręczenia, powiedzmy w Sylwestra o godz. 14.53 ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja słyszałem, że takie sprawy leżą sobie długo w US na półczekach. X dni/tygodni/miesięcy przed deadlinem opróżnia się daną półeczkę...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Albo dostarczyć jakiekolwiek wyjaśnienie, 7 dni od doręczenia, powiedzmy w Sylwestra o godz. 14.53 ;-)
    Złośliwie można otrzymać decyzję o 14.59 List polecony wysłany pocztą - należy upewnić się czy pani na poczcie ma dobrze ustawioną datę na stempelku

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ja słyszałem, że takie sprawy leżą sobie długo w US na półczekach. X dni/tygodni/miesięcy przed deadlinem opróżnia się daną półeczkę...
    To niestety zrozumiałe bo odsetki karne liczy się od dnia powstania zobowiązania, więc w interesie US jest upominanie się o "cesarskie" w ostatnim możliwym terminie Taki kraj
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...List polecony wysłany pocztą - należy upewnić się czy pani na poczcie ma dobrze ustawioną datę na stempelku
    Miałem na myśli osobiste złożenie wyjaśnienia w sekretariacie US :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

to wychodzi na to ze musze grzecznie pogrzebac w domowym archiwum i sie nie denerwowac

Dodatkowe zobowiązanie podatkowe w podatku od towarów i usług nie powstaje, jeżeli decyzja ustalająca to zobowiązanie została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy.

i pytanie nasuwa sie samo - kiedy powstaje obowiazek podatkowy, czy to jest rok w ktorym zakupilem mieszkanie, bo w roku nastepnym tylko sie z tego rozliczam???

przez chwile myslalem ze wiem ale im wiecej czytam tym mniej wiem
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tadek ; 01-06-2007 o 16:11
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    ....
    Dodatkowe zobowiązanie podatkowe w podatku od towarów i usług nie powstaje, jeżeli decyzja ustalająca to zobowiązanie została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy....
    Tak jest w przypadku dochodów "ujawnionych" (np. błędów w naliczeniu podatków itp.). Dochody nieujawnione rok dłużej.

...Zobowiązanie z tytułu opodatkowania dochodu nieznajdującego pokrycia w ujawnionych źródłach przychodów lub pochodzącego ze źródeł nieujawnionych...

Na duże wydatki - typu mieszkanie - niekoniecznie musisz mieć pokrycie w roku podatkowym zakupu. To się w końcu odkłada po parę lat a "wstecz" od 5 lat do tyłu to już niczego nie musisz udowadniać.

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no to może coś od siebie powiem.

jak już Ci objaśnili - nie nastąpiło przedawnienie. w innych kwestiach nie do końca jest prawda - akurat to co robi wobec Ciebie US związane jest z ustalaneim podstawy opodatkowania z nieujawnionych źródeł przychodów. w tym wypadku - wbrew niektórym tu twierdzeniom- nie ma odsetek bo decyzja ustala zobowiązanie a nie określa. i termin od którego biegną odsetki wynosi 14 dni od daty doręczenia decyzji ustalającej zobowiązanie podatkowe.

gorzej ze stawką - w tym wypadku w grę wchodzi 75% zryczałtowany podatek

a co do wezwania. jasne - możesz olać. dopóki nie masz wszczętej kontroli podatkowej (w przypadku nieujawnionych źródeł wszczyna się kontrolę nawet wobec osób nie prowadzących działalności gospodarczej) lub postępowania podatkowego można się bujać. ale możesz też pójść i podroczyć się z nimi troszkę.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak jest w przypadku dochodów "ujawnionych" (np. błędów w naliczeniu podatków itp.). Dochody nieujawnione rok dłużej.

...Zobowiązanie z tytułu opodatkowania dochodu nieznajdującego pokrycia w ujawnionych źródłach przychodów lub pochodzącego ze źródeł nieujawnionych...

Na duże wydatki - typu mieszkanie - niekoniecznie musisz mieć pokrycie w roku podatkowym zakupu. To się w końcu odkłada po parę lat a "wstecz" od 5 lat do tyłu to już niczego nie musisz udowadniać.

nie Januszu, tu się nie zgodze

uwielbiam i dużo się uczę z Twoich lekcji fotografii, ale w podatkach jestem chyba trochę lepszy.

we postępowaniu z nieujawnionych źródeł an Tobie ciąży obowiązek udowodnienia posiadania kasy na wydatek.

urząd stwierdza nadwyżkę wydatków nad przychodami w roku poniesienia wydatku, ale to podatnik musi wtedy udowodnić skąd miał kasę.

te sprawy są bardzo trudne (dla urzędu skarbowego) do wygrania, chyba że ktoś jest cioł i rzeczywiście wydał w roku podatkowym 2.000.000,00 zł, podczas gdy zarabia 15,000,00 zł rocznie i pracuej od 6 lat.

Ostatnio edytowane przez tomisiek ; 01-06-2007 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Art. 20 ust. 3 ustawy o podatku dochodowym:
    "Wysokość przychodów nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzących ze źródeł nieujwanionych [B]ustala się na podstawie poniesionych przez podatnika w roku podatkowym wydatków i wartości zgromadzonego w tym roku mienia, jeżeli wydatki te i wartości nie znajdują pokrycia w mieniu zgromadzonym w roku podakowym oraz w latach poprzdnich, pochodzącycm z przychodów opodatkowanych lub wolnych od opodatkowania"

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomisiek Zobacz posta
    ...
    nie Januszu, tu się nie zgodze

uwielbiam i dużo się uczę z Twoich lekcji fotografii, ale w podatkach jestem chyba trochę lepszy. ...
    Nie protestuję bo na tym pokręconym polskim "prawie", które Prawem jest właśnie w cudzysłowie wyznać się trudno.

Z tego co pamiętam nie mam obowiązku przechowywania dokumentów o moich przychodach ponad te 5 lat więc urzędnik nie może żądać papierów/dowodów o legalnych/opodatkowanych przychodach za 15 lat do tyłu. US to jedyna instytucja gdzie obywatel ma udowodnić, że jest niewinny (no może nie jedyna bo w polskiej prokuraturze jest podobnie - vide ostatnie głośne sprawy). Tylko, na moją chłopską logikę, wszystko ma swoje granice - również udowadnianie, że nie jestem wielbłądem.

Inna sprawa, że całość potwierdza moje poglądy - kupować na kredyt, ile się da i gdzie się da.

Janusz,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów