Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 141

Wątek: Obiektywy serii L przyciągają uwagę - co na to zaradzić ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    [chyba na piechote, bo tydzien temu wyslane priorytetem z poznania - niech zyje poczta polska ]
    ja bym się wstrzymał z obwinianiem poczty, bo z mojej praktyki zakupów na allegro sprawa najczęściej wygląda tak, że jeśli już priorytet przychodzi po tygodniu, to w 99% przypadków dzieje się tak z powodu opóźnienia wysyłki, a nie z winy poczty.

Konkretnie: w czwartek (17/05) kupiłem rzecz i zrobiłem przelew (II sesja rozliczeń miedzybankowych, wiec sprzedawca widzi pieniadze tego samego dnia około 15:00).
    Spodziewam się towaru najdalej w poniedziałek (21/05).
    Przychodzi w środę (23/05).
    Patrze na stempel - nadane we wtorek (22/05)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-05-2007 o 13:26
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    W gdańsk widziałem jeszcze taka praktykę, że panowie chyba papierem ściernym jadą po body, że aż wychodzi takie białe pod farbą..
    I uwazasz to za normalne, tak?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    A uważasz, że nasz kraj jest normalny...? Że jeden na drugiego patrzy, jakby mu ojca śledziem zabił...
    Proponuje poczytać o normalnym kraju/społeczeństwie:
    http://larecki.blog.onet.pl/2,ID163156556,index.html

Zacytuję troszkę:

"Jeżeli drażnią cię fruwające po polskich miejscowościach wypoczynkowych opakowania po chipsach, walające się puszki po piwie i coli, to na Bornholmie odpoczniesz od takich "atrakcji". Jednego papierka nie dostrzeżesz. I ręka ci zadrży, gdybyś miał rzucić cokolwiek. Jeśli masz dosyć tłumów prymitywów łażących po naszych kurortach z obowiązkowymi kubkami i puszkami piwa w łapskach, to tam nie spotkasz nikogo takiego. A jeśli nawet, to za chwilę się upewnisz, że to... Polak, niestety. "

"Pijani? O nie, nie na Bornholmie! Jeśli więdną ci uszy od przekleństw na ulicach polskich miast, wrzasków nieokrzesanych typów, tam nie zetkniesz się z takimi zachowaniami.
    Jeżeli idąc w Polsce w biały dzień przez miasto nie masz poczucia pełnego bezpieczeństwa, tam nie poczujesz się zagrożony nawet wieczorem. Ani śladu chuligaństwa. Żadnych podejrzanych grupek. Cywilizowani ludzie. Pobyt na wyspie oznacza więc brak widoku tzw. "karków" obwieszonymi ciężkimi, złotymi łańcuchami, z obowiązkowo wygolonymi łbami."

"Kradzieże? Cóż, zjawisko nieznane na Bornholmie. Więc np. ubikacje, przez nikogo nie dozorowane, nawet te na odludziu, gdzie w Polsce wszystko byłoby rozkradzione w mig, wyglądają tak, jakby przed momentem hydraulicy zakończyli montaż armatury, a po nich weszła jeszcze pedantyczna sprzątaczka z mopem. Czyściusieńko, gdzieniegdzie trafiają się też ubikacje z natryskami."

"Jeśli nad Wisłą obawiasz się złodziei, tam możesz być spokojny o dobytek. Zostawisz rower, nie zamykając go, ani nie przypinając do słupka, i to na wiele godzin, z sakwami rowerowymi wypchanymi rzeczami i z markowymi okularami za trzy stówy na siodełku? Uwierz - nikt nie tknie twej własności! Rower tam zardzewieje (dosłownie!), a dalej będzie stał. Można spotkać na ulicach takie obrazki: brązowa rama, spękane opony bez powietrza, a welocyped opętlony pajęczyną, czeka wiernie na właściciela. "

"Samochód możesz pozostawić nie zamknięty, z opuszczonymi szybami, a z siedzenia nie zniknie ci aparat cyfrowy ani komórka. A co do komórek: Norwegowie i Niemcy pozostawiają je na kilka godzin albo na noc, podłączone do ładowarek, wetkniętych w gniazdka elektryczne w kuchni, jadalni, czy umywalni, zarówno na kempingach, jak i w schroniskach. Nikt takiego telefonu nie pilnuje, ale też i nikt go nie ukradnie! Odpowiedzmy sobie z ręką na sercu, ile czasu taka komórka pozostawiona bez opieki czekałaby w Polsce na złodzieja? "

"Na nocleg nie musisz się zamykać; Duńczycy w gorącą noc nie opuszczają uchylnych drzwi garażu z nowym volvo i zestawem narzędzi. Pewnie sądzisz, że co krok czuwa tam policjant? Nic bardziej mylnego: przez cały pobyt choćby jednego funkcjonariusza nie uświadczysz."

"Jak wryci staliśmy zahipnotyzowani takim widokiem: na wsiach, cichutkich i wychuchanych, przy niektórych obejściach rolnicy pozostawiają bez opieki(!) sklecone przy drogach niewielkie budki - stoiska z warzywami i owocami, z wiązkami szczap drewna na ogień. Podchodzisz, bierzesz marchew albo jabłka, a należność wrzucasz do puszki z monetami. Jaka to jest, do jasnej ciasnej, cywilizacja, że nikomu do łba nie przyjdzie połakomić się na cudze?! Że nikt nie ukradnie pieniędzy! Przecież w pobliżu nawet żywej duszy! Kompletny szok. "

"Nad Wisłą czujesz na sobie świdrujący, taksujący cię wzrok ziomków, którzy oceniają cię, obgadują i pokazują palcami na twój wygląd, ubiór, którzy komentują twój sposób bycia? Na Bornholmie masz komfort – Duńczycy zachowują się tak, jak by cię po prostu nie zauważali, co daje ci pełne nieskrępowanie i niesłychany luz psychiczny."
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-05-2007 o 14:03
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ja wręcz bym powiedział że to nie normalne :P

Ciekawe czy ktoś z nich kupując sobie nowego mesia też by go papierem ściernym porysował żeby mu nie ukradli hhehe.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A uważasz, że nasz kraj jest normalny...?
    Nie.
    Nie zmienia to jednak faktu, ze pomysl taki jest taka sama skrajnoscia, jak niszczenie sprzetu

Domyślnie

Pikczer/ czemu niszczenie sprzętu? Zdjęcia będzie robił nadal takie same, no ale wtedy już nie zabłyśniesz w towarzystwie...

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ja bym się wstrzymał z obwinianiem poczty, bo z mojej praktyki zakupów na allegro sprawa najczęściej wygląda tak, że jeśli już priorytet przychodzi po tygodniu, to w 99% przypadków dzieje się tak z powodu opóźnienia wysyłki, a nie z winy poczty.
    dlatego najlepiej prosić o podanie numeru listu przewozowego, gdy tylko przesyłka zostanie nadana - wtedy mozna trzymać rękę na pulsie i w razie czego monitowac opieszałego nadawcę
    w tym przypadku wiem, ze przesylka zostala nadana 22.05 - dostałam od nadawcy numer listu przewozowego i sprawdzilam
    bardzo potrzebowałam tego obiektywu na weekend, grrr

w kwestii 'kamuflowania' sprzetu - oczywiscie bez niszczenia go -
    to gdyby ktos zaczal produkowac cos w rodzaju nalepek/kalkomanii imitujacych rysy, obtarcia koloru i inne uszkodzenia mniej lub bardziej powazne, to myślę, że mógłby mieć zbyt na takie sztuczne blizny dla sprzętu foto

Pikczer/ czemu niszczenie sprzętu? Zdjęcia będzie robił nadal takie same, no ale wtedy już nie zabłyśniesz w towarzystwie...
    nie chodzi o blyszczenie, ale np. o mozliwosc sprzedazy, gdy bedzie sie chcialo wymienic sprzet

Domyślnie

energia_ki/ja mówię o zjawisku wśród reporterów, którzy tak zajeżdżają sprzęt, że i tak później tego nikt nie kupi...W dzisiejszych czasach ceny Body tak spadają, że jak sobie poużytkujesz body 3-5 lat to sprzedaż jest mniej niż opłacalna..

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

...zdjęcia będzie robił nadal takie same, no ale wtedy już nie zabłyśniesz w towarzystwie...
    Wiesz - nie czuje potrzeby aby sprzetem "blyszczec w towarzystwie" jak to pieknie nazwales, gdyz nie spotykam sie z "takim" towarzystwem gdzie to jest istotne. Jednak niszczenie sprzetu w w/w sposob tez mi sie troszke z "blyszczeniem" kojarzy, tylko takim "trandy".
    Nie wiem czy wiesz ale w USA mozna kupic gitarki, ktore wygladaja jakby graly juz z lat dwadziescia. Teraz wogole jest taka moda na "zniszczone" nowe rzeczy i cos mi tak "pachnie", ze wlasnie do takich nalezysz. Bo jak chcesz mi powiedziec, ze jak staniesz przed lysym bolkiem z lufa na pol metra tylko obklejona, to on sobie odpusci zaby Ci ja skubnac, to chyba sam siebie oszukujesz zyjac w tym kraju 8) U nas sie dekle samochodowe nadal kradnie a Ty mi, ze jak se obkleisz, to Cie nie rusza... prosze stary
    Chcesz byc taki cool z profi zniszczonym w domu sprzetem, to nie wysmiewaj sie z ludzi, ktorzy sprzet szanuja tylko dlatego, ze lubia korzystac z czegos czystego i nie zniszczonego i nie ma to zadnego zwiazku z "blyszczeniem"

Amen
    Pozdrawiam
    pikczer

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywów serii L Canon 70-200/f4 L USM oraz 100-400 f4,5-5,6 L IS USM. Moje poprzednie doświadczenia z Sigmą 100-300/f4 EX APO HSM wykazały gigantyczną przepaść pomiędzy serią L Canona a wspomnianym obiektywem Sigmy.

uldum

Miałem w pracy rzeczoną Sigmę i moim skromnym zdaniem to znakomity obiektyw pod względem ostrosi i kolorystyki. Słowo "gigantyczna przepaść" świadczy raczej że trafiłes naprawde na jakis słaby egzemp. Jedynym problemem mojej Sigmy były prawie 30% pomyłki trafiania w ostrość.

Pozdr.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów