Moje 300D ma prawie 60 tys i jeszcze dziala !!
Mam nadzieje ze podziala do 40D. :-)
Moje 300D ma prawie 60 tys i jeszcze dziala !!
Mam nadzieje ze podziala do 40D. :-)
W segmencie amatorskim nie podaje sie oficjalnie. Nieoficjalnie w 300D, 350 D "podaje" sie 40 tys cykli.
10 D - nam kilku userow, ktorzy wymieniali po 60 tys. Rekordzista mial 68 tys cykli
20 D okolo 60 tys cykli i zazwyczaj padaja po tym okresie - info od userow, lecz jeden wyklepal ponad 120 tys cykli nim mu padla.
30 D Canon podal, ze podniesiono jej zywotnosc do 100 tys cykli. Byla to informacja oficjalna.
Aberacje siegaja nawet kilkudziesiecu cykli w klasie sredniej 20 D, 30 D
::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::
z ta roznica 20d <> 30d to chyba jakies mity powstaja, z tego co pamietam canon cos kreciel ze w 30d 100 cykli, ale w 20d podobno bylo to samo tyle ze numerkami sie nie chwalili podczas jego premiery.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Żywotnosć migawki w bardzo znacznym stopniu zalezy od sposobu jej trakowania...
A jak traktować i dbać o migawkę w naszym aparacie...
Pierwsza i naczelna zasada: NIE DOPUSZCZAĆ DO JEJ ZABRUDZENIA... czyli robimy wszystko, by przy wymianie obiektywów nie nalapać kurzu, brudu i paprochów
Powiem tyle.. w moim 30D nie było problemu z migawką do momentu feralnej wymiany obiektywu na wakacjach, podczas którego, pech chcial, niespodziewanie zawial porywisty wiatr i nasypal mi do body troche kurzu.
Po dwoch tygodniach zaczeły sie problemy:
http://canon-board.info/showthread.php?t=14828
a po następnych dwoch tygodniach aparat wyladował na Żytniej, co skutkowalo wymianą migawki..
Od tego czasu baaardzo jestem wyczulony na warunki w jakich zmieniam obiektywy ;-)
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 05-03-2007 o 04:56
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
a to niewiele![]()
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant