Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 5D z 100-400 z 2x Canon Extender - Problem z AF

Mieszany widok

Monia
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz ale po co w takim razie maja w opisach sklepy ze dziala super ten obiektyw z tym extenderem ???

dla przykladu: http://d-photo.pl/sklep.cgi?id=85&id...&oper=3&list=1

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia Zobacz posta
    Dziekuje za odpowiedz ale po co w takim razie maja w opisach sklepy ze dziala super ten obiektyw z tym extenderem ???
    Bo obiektyw działa, tylko autofokus nie działa :-) Przecież mozna robić zdjęcia ustawiając ostrość ręcznie...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia
    Na oficjalnej stronie canona (dałem Hongkong, bo polska strona aktualnie nie działa) też tak twierdzą, co zważywszy na brak adnotacji o niedziałaniu AF jest IMHO nadużyciem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Na oficjalnej stronie canona (dałem Hongkong, bo polska strona aktualnie nie działa) też tak twierdzą, co zważywszy na brak adnotacji o niedziałaniu AF jest IMHO nadużyciem.
    Wg mnie nie jest.
    Pisza tylko, że jest KOMPATYBILNY i przecież jest. Połączyc sie da, obiektyw działa, przysłona działa, stabilizator chyba też?, zdjecia da sie robić.
    Mozna się jedynie przyczepic do braku wyraźnej informacji o niedziałaniu AF, ale pewnie gdzieś w w instrukcji korpusów bedzie napisane, że AF działa do f/5,6 (w jedynkach do f/8 ) więc Canon jest kryty.
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zalepianie styków daje średnie działanie AF w dobrym świetle do wynikowej jasności ok. 8. W przypadku 100-400 ma zatem sens z konwerterem 1.4x, ale z 2x niestety już nie...

Dodam jeszcze, że dla mnie takie połaczenie nie ma wg. mnie sensu nawet, gdyby udało ustawić się poprawnie ostrość. Powód? 100-400 na długim końcu nie należy do tytanów ostrości, a TC 2x znacznie pogorszy jeszcze sytuację.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-05-2007 o 13:07

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Wg mnie nie jest....
    A ja sie będę upierał że jest. Choć oczywiście wszystko jest zgodnie z prawem (polskim, unijnym a pewnie i z jakimkolwiek innym) to jest to działanie w stylu reklam "Ceny już od...."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A ja sie będę upierał że jest. Choć oczywiście wszystko jest zgodnie z prawem (polskim, unijnym a pewnie i z jakimkolwiek innym) to jest to działanie w stylu reklam "Ceny już od...."
    To co mieli napisać? ze nie jest kompatybilny? IMHO jeszcze gorzej...
    Ale moze faktycznie trzeba by dać "* ograniczona kompatybilnośc" lub coś w tym stylu.
    Pozdrowienia, Tomek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    T
    ...Ale moze faktycznie trzeba by dać "* ograniczona kompatybilnośc" lub coś w tym stylu.
    Dokładnie to miałem na myśli. Canon to nie garażowa firma z Tajwanu. Ukrywanie przez koncern tej rangi istotnych informacji o sprzęcie jest jak dla mnie bardzo nieeleganckie.

Monia
    Guest

Domyślnie

Zaslonilam te styki tasma do eletrycznosci i lapie AF ale tak dziwnie.
    Z bliska nawet od razu ale na zoomie juz tak trzepie cos w tym obiektywie zanim zlapie. Natomiast zauwazylam ze zdjecia wychodza troche jasne.

Ciekawi mnie od strony technicznej co oszukujemy w tym tc-2x ze lapie AF?

Uprawnienia umieszczania postów