Proszę nie krzyczciewłaśnie zmieniłem system ...
Tak sobie testuję nową zabawkę, czytam instrukcję 5d i jedna rzecz mnie coraz bardziej zastanawia i martwi jednocześnie - wiem - przyzwyczajenie - ale czy POMIAR PUNKTOWY w 5d jest realizowany WYŁĄCZNIE w centrum kadru? Pytam, gdyż właśnie... nawyki - zarówno w d70 jak i d200 pomiar punktowy jest skorelowany z aktywnym punktem nastawiania ostrości - co było bardzo wygodne przy fotach portretowych, etc. z pomiarem na twarz - nie wymagało to przekadrowywania...
zakładam, że w 5d tej korelacji nie ma - zatem - czy oznacza to - przy kontrastowych scenach konieczność przekadrowywania (i gwiazdka) , czy radzicie z tym sobie jakoś inaczej?
... no to chyba znalazłem największą - użytkowo - (dla mnie) wadę 5d...
I już sobie odpowiedziałem - częściowo:
5d - 35 area eval, center weighted, partial, spot
1d mkIII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
1ds mkII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
pozostałe jedynki - to samo :-|
W sumie można się z tego śmiać - ale ten drobiazg "przy przymiarkach" do zmiany systemu po prostu umknął mojej uwadze - trzeba będzie "nieco" zmodyfikować sposób focenia- będzie jak w moim starym poczciwym F100...
(jakość obrazu wszystko rekompensuje - żeby nie było, że jestem malkontentem - to wrażenia na gorąco - znalazłem po prostu drobiazg, który mi nie przypadł do gustu - ot co...)