Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: przesiadka z Nikona na Canona

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

dan777

- nie wiem jak w analogach ale w DSLR pomiar trzeba nieco korygować , może wynikać to z większej tolerancji kliszy na prześwietlenia o które w DSLR łatwiej , pod wzgledem pomiaru swiatła Dslr jest trudniejszy od analoga ...

- z tym ostrzeniem to miałes przy oku takiego np 300D ? chyba nie bo wypisujesz brednie w zenkach i innych analogach jest klin i WIELKAAAA matówa... dla ludzi o gorszym wroku manualne ostrzenie na aparatach typu 300/350/400 D50 etc może być sporym problemem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Pewnie masz rację, że nie umiem, ale jeżeli uważasz że zależność jest tak prosta jak piszesz to gratuluję pomiaru w Twojej puszce.

Nie jest tak ,że powyżej 5.6, tylko jest tak, że inaczej dla 5.6, inaczej dla 8, inaczej dla f16
    Nie jest tak, że to zależność stała, tylko np. dla f8 w ciemym pomieszczeniu i dla f8 na jasnej łące korekta jest inna.
    Dla wszystkich tych miejsc może rzeczywiście trzeba wprowadzać drobne korekty ale dlamnie jest to oczywioste że w ciemnym pokoju warto dać + EV a na jasne łace nieco - ... to naprawde nie jest magia ... wiem co mówię i to jest jednak co innego niż zgadywanie od poczatku albo przeliczanie w glowie bo zakres poprawek jest do zapamietania w zaleznosci od sytuacji ... a stosujac pomiar punktowy wogóle korekty mozna nieprowadzać w wielu przypadkach
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 06-05-2007 o 09:11 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Podłączyłem Jupitera M42 135/3.5 do mojego 400D i wygląda to tak, że dla f=3.5 pomiar światła działa prawidłowo, a przymykanie przysłony powoduje coraz wieksze prześwietlenie zdjęcia. Problem niewielki, bo można sobie łatwo zdjąć charakterystykę lub oglądać histogram.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    ...oglądać histogram.
    Oglądanie histogramu sprowadza się do tego samego co w Nikonie. Więc powtórzę: dla mnie ustawienie prawidłowych warunków ekspozycji czy to w N czy to w C to praktycznie ten sam czas.
    Co do ostrzenia, które jest wg mnie ważniejsze, trudniejsze itd. to popmart jak gdyby pośrednio potwierdził, że lepiej jednak Nikon z jego elektronicznym potwierdzeniem lub Canon i przejściówka z chipem

Edit w związku z tym wybór systemu na podstawie założeń twórcy tego wątku nie wydaje mi się zbyt oczywisty
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 06-05-2007 o 12:45 Powód: Uzupełnienie
    Wini

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    - z tym ostrzeniem to miałes przy oku takiego np 300D ? chyba nie bo wypisujesz brednie w zenkach i innych analogach jest klin i WIELKAAAA matówa... dla ludzi o gorszym wroku manualne ostrzenie na aparatach typu 300/350/400 D50 etc może być sporym problemem.

mam analoga 500n ,maly wizjer,ale jakos daje rade. mialem 300d przy oku,roznicy nie zauwazylem. w 500n wcale nie ma klina i "wieeeelkiej matowy" .slabej baletnicy.... a jak ktos ma problemy ze wzrokiem tak jak chyba ty,to polecam jakas metode korekcji wady wzroku. sa soczewki kontaktowe,sa okulary. podawanie argumentu,ze zle sie ostrzy osobom ze zlym wzrokiem jest totalna bzdura. to tak jakby ktos kto ma slaby wzrok nie zalozyl okularow i narzekal na monitor od komputera,ze ma rozmazany obraz. totalny bezsens.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja akurat mam b.dobry wzrok i jakbys czytał moje posty to napisałem w nich, ze potwierdzenie dla mnie to ficzer, bez którego dobrze sie obywałem ale jak jest, to wiadomo nieco lepiej .... i tu twoje uwagi o złej baletnicy niestety trafiaja jak kulą w płot bo ci co mnie znają to wiedza ze jestem osoba propagujaca zarówno manuale jak i stwierdzenie że obiektywy bez AF nie są "zepsute" jak usilnie wielu wmawia innym .

a teraz niech ktos trzeci co widział wizjery i w 350D i w owym 500n, sie wypowie na temat ich wielkosci bo jakos wydaje mi sie ze kolega dan7770 jednak sie myli, bo z tych wizjerów z analoga które ja widziałem 350D wyglada jak dziurka od klucza, chyba że akurat ten 500n to jakis analogowy karzeł wizjerowy czego ewentualnie współczuje bo miec analoga z wizjerem jak w 350 to doprawdy pomyłka

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dan7770, twój "mały wizjer" w analogowej 500tce jest o połowę większy niż w cyfrowych aparatach z cropem x1.6.

Ja również mam dobry wzrok, ale nie potrafię bez klina dobrze wyostrzyć manualnie, lub robię to "na czuja". Dlatego potwierdzenie ostrości w takim wypadku IMHO jest warte tych dwóch stówek.

Wini, pomiar światła jest zdecydowanie lepszy niż brak pomiaru. Nawet jak się ma zręczność małpy i robi ustawienia bez patrzenia w wizjer.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany

Domyślnie

ja zdjecia robie,a nie sie sprzetem onanizuje.mam analoga takiego a nie innego,robie zdjecia,a nie mierze ile ma matowka. nie na tym polega robienie zdjec.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

oj.. kolego.. rozpędzasz się za mocno...
    Ja mam 300D i przez długi czas robiłem zdjęcia właśnie 500n. Fakt, nie jest tak fajnie jak w Eos 33 lub jedynce.. ale jednak porównywanie matówki tego analoga (500n) z kominkiem cyfrówek.. to jak niebo i ziemia.. Chyba zbyt krótko miałeś to 300d przy oku...
    Mam wadę wzroku, ale na 300d mieszczę się jeszcze w granicach korekcji wizjera.. ale śmiem twierdzić, że bez potwierdzenia ostrosci na tej matówce, to robienie zdjęć... jest masochizmem-szczególnie jeśli robisz portrety na jasnych szkłach z małą GO... Ja miałem ok połowy zdjęć zepsustych przez nieostrość... co się szybko zmieniło po zakupie dandeliona.
    Ale cóz.. nie wierzysz to nie.. kup cyfrowego Canona-przekonaj się sam
    Szybko zatęsknisz za wieeelką matówką z analoga
    Ostatnio edytowane przez avic ; 06-05-2007 o 15:47

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770
    a zdjecia robie,a nie sie sprzetem onanizuje
    mimo skasowania pyskówki, napisałeś już drugi raz, że nie onanizujesz się sprzętem. Ostrzegam przed kontynuowaniem zaczepek.
    robie zdjecia,a nie mierze ile ma matowka
    Wygląda jednak, że również słabo myślisz. Jak chcesz zrobić zdjęcie w manualnym AF, skoro w wizjerze nic nie widać? Zresztą, nieważne.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    mimo skasowania pyskówki, napisałeś już drugi raz, że nie onanizujesz się sprzętem. Ostrzegam przed kontynuowaniem zaczepek.

Wygląda jednak, że również słabo myślisz. Jak chcesz zrobić zdjęcie w manualnym AF, skoro w wizjerze nic nie widać? Zresztą, nieważne.
    aha,inni moga uzywac tego okreslenia a ja nie? wystarczy poczytac posty na forum. stronniczosc !

manualny AF? to paradoks. albo cos jest Auto albo manual,tak mi sie wydaje.
    nie wiem panowie jak w waszych puszkach,ale w tych w ktorych mialem w rekach bylo cos niecos widac w wizjerach.od tego jest wizjer,z definicji. no chyba,ze macie zaklejone albo co.

i kto tu slabo mysli?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów