Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Troche nieuczciwe zagranie Adobe

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Ja bym się mimo wszystko za bardzo nie martwił. Tysiące jak nie miliony osób mają RAWy i trudno podejrzewać, że taki rynek nie będzie za -nascie czy nawet -dziesiąt lat wystarczająco łakomym kąskiem dla jakieś firmy czy nawet grupki entuzjastów by napisac konwerter.
    Z drugiej strony zmiana technologii nie następuje z dnia na dzień.
    PO PIERWSZE może być problem ceny takiego konwertera. Dziadków może być na to po prostu nie stać. PO DRUGIE - może - z dnia na dzień. Przeczytaj początek. W ciągu jednego dnia Adobe odcięło mi możliwość korzystania z Camera RAW w wersji 4.0. Nikt nie przypuszczal, że darmowa wtyka może z dnia na dzień przestać działać. Chodzi oczywiście o sam fakt, bo niby działa wersja poprzednia...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    PO PIERWSZE może być problem ceny takiego konwertera. Dziadków może być na to po prostu nie stać. PO DRUGIE - może - z dnia na dzień. Przeczytaj początek. W ciągu jednego dnia Adobe odcięło mi możliwość korzystania z Camera RAW w wersji 4.0. Nikt nie przypuszczal, że darmowa wtyka może z dnia na dzień przestać działać. Chodzi oczywiście o sam fakt, bo niby działa wersja poprzednia...
    Naprawdę nie przesadzajmy, to co jest w wersji elektronicznej jest tak bezpieczne jak nośnik na jakim jest zapisane, jak zauważysz zmiany formatów za lat naście to po prostu będziesz musiał to przekonwertować póki będą odpowiednie narzędzia. Janusz podał nieco wcześniej niefortunny moim zdaniem przykład z programami na taśmach perforowanych, ta epoka na szczęście minęła bezpowrotnie i trzeba się z tym pogodzić. Spójrzmy na coś bardziej współczesnego jak chociażby 25-letnie ZX Spectrum, ono żyje nadal i żyć będzie, mam nawet emulator w komórce i wszystko śmiga, a i za 50 lat będą ludzie, którzy będą o nim pamiętać i jakieś emulatory się pewnie też znajdą. Ja osobiście uważam, że największym problemem jest archiwizacja, a dokładniej żywotność nośników, na których zapisujemy nasze dzieła. W tym wypadku musimy sobie raz na parę lat robić backup i tyle. A co do obrabiania RAW'ów po 30-40 latach to chyba trochę za późno, ja wszystko robię w RAW'ach odrazu wszystkie wywołuję do jpg'ów w najwyższej jakości a wybitne fotki do TIFF. Póki co nie martwię się, że nie będę mógł zdjęć pokazać wnukom. Jakoś sobie poradzę.

Uzależniony

Domyślnie

moze czegos nie rozumiem, albo moze ty czegos nie rozumiesz, marudzisz ze ci darmowa wtyka 4.0 nie dziala pod CS2, ale czy przypadkiem nie dostales tej darmowej wtyki razem z ta testowa wersja CS3 ? i moze najzwyczaniej w swiecie jest tak ze jest ona napisana pod CS3 wlasnie ? to tak jakby posiadacze sony playstation 1 marudzili ze im gry z playstation 3 nie chodza, a przeciez jedo i drugie to jest playstation, po drugie nie widze jakiegos szczegolnie wielkiego problemu w napisaniu kiedys przez kogos konwertera, w koncu jak ktos gdzie zauwazyl RAW to tylko w jakis tam sposob zakodowany obrazek, wiec co za problem wykupic licencje od canona/nikona/kodaka/olympusa itd itd itd i napisac konwerter albo uniwersalny dla wielu formatow RAW albo pod konkretnego producenta, macie w polsce naprawde swietnych programistow (mistrzowie swiata prawie co roku a to z UW a to z iinych uniwerkow) dlaczego nie zbierze sie garstka madrych i nie zainwestuje w taki projekt ? tak sie rodza fortuny, tak sie urodzilo wiekszosc wielkich firm na tym swiecie - od czegos trzeba zaczac, mysle ze zgodzicie sie ze mna ze miliony milionow zdjec pstrykanych obecnie w roznych dziwnych formatach ich wlasciciele zechca kiedys zarchiwizowac w jakis trwaly sposob, wiec dlaczego to polak nie mialby stworzyc takiego uniwersalnego formatu negatywu cyfrowego ? w koncu to 'tylko' kod - moze w koncu polska przestalaby sie kojarzyc ze zlodziejstwem, gornikami i dziurawymi drogami (no moze jeszcze 'solidarity', o ktorej nawet co 2 szkot cos slyszal), a zaczela byc krajem XXI wieku,
    ja jakos sie specjalnei nei martwie, skoro bedzie popyt na cos (konwerter) to rynek nie pozostanie na to gluchy i ktos predzej czy pozniej zbije na tym niemala fortunke - bylbym naprawde dumny gdyby cos takiego wymyslono w polsce
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma co się na zapas przejmować .
    Użytkownicy starych aut przeszli na "żółtą" , a teraz na "uniwersalną" bo "niebieskiej" już nie ma i dalej jeżdżą swoimi zabytkami .

Foty archiwizuję jako tiff , a z wybranych robię odbitki . Główna zaleta to to , że odbitki mogę pokazać nawet bez kompa

Jak na razie soft canona ( DPP ) obsługuje wszystkie rawy , nawet starych DSLR .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    A co do obrabiania RAW'ów po 30-40 latach to chyba trochę za późno, ja wszystko robię w RAW'ach odrazu wszystkie wywołuję do jpg'ów w najwyższej jakości a wybitne fotki do TIFF.
    A jednak! I to jest dla mnie właśnie informacja! Bo też się nad tym zastanawiałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    moze czegos nie rozumiem, albo moze ty czegos nie rozumiesz, marudzisz ze ci darmowa wtyka 4.0 nie dziala pod CS2, ale czy przypadkiem nie dostales tej darmowej wtyki razem z ta testowa wersja CS3 ?
    Mądry Polak po szkodzie... A poza tym chciałem wskazać zjawisko i podobieństwo, jakie może wystąpić, więc dlaczego zaraz wyjeżdżasz mi że marudzę. Jeszcze chwilę to napiszesz mi że pieprzę... :-)
    Piszę o hipotetycznym problemie, który może wystąpić i jak się okazuje, nad którym jak napisał Janusz już myślą tęgie głowy, dlaczego już kilku z Was odbiera to jako marudzenie, panikowanie itd.
    Przecież jeśli uważasz, że Ciebie to nie dotyczy, albo masz to w d... - to nie musisz tego czytać. Sorry, mam ochotę poruszyć ten temat i o nim podyskutować, ale nie mam ochoty czytać, jak ktoś mi mówi że marudzę. :-/
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 05-05-2007 o 19:41 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    .... Janusz podał nieco wcześniej niefortunny moim zdaniem przykład z programami na taśmach perforowanych, ta epoka na szczęście minęła bezpowrotnie i trzeba się z tym pogodzić. .....
    Dlaczego niefortunny?? Taśmy perforowane królowały ok 30 lat temu. Wtedy HD na uczelni na której pisałem swój doktorat miał aż 5 MB (to nie błąd MegaBajtów) i był wielkości pół biurka. System z taśmami perforowanymi zawalił się w mniej niż rok. Potem były FDD 5-1/4" a 360kB - też nie do odczytania dzisiaj bo brak driveów. Moje pierwsze karty CF miały po 16MB - na dzisiaj jedno zdjęcie i speed x1

Różnimy się w ocenach o moje doświadczenie Przeżyłem już kilkanaście systemów operacyjnych od George-3 na jakiej Odrze poczynając. Moje doświadczenie mówi, że wraz z rozwojem elektroniki straty rosną. Można się przed tym próbować zabezpieczyć ale nie ma "bezstratnej" metody zabezpieczenia danych. Zabezpieczenia kosztują. Mam kilkaset DVD i CD ze zdjęciami. Niedawno zarchiwizowałem wszystkie swoje klisze (no prawie wszystkie) na cyfrze. Myślę, że wątpię, żebym robił kolejne backupy to się po prostu nie da.

To nie jest tylko mój pogląd, że za 30 lat mogą być poważne kłopoty z odczytaniem dzisiejszych RAWów. Że zacytuję z www.openraw.org ...Many photographers are concerned that RAW files from current camera models may not be accessible in the future when those models become obsolete..... To nie są tylko "nieuzasadnione obawy" bo to się już wydarzyło. Może nie z Canonem czy Nikonem ale... paru producentów zniknęło z rynku. Konica-Minolta dla przykładu. Wcale nie jestem taki pewien czy CS 6 będzie czytał RAWy z mojej Minolty Dimage 7i. Nawet nie jestem pewien czy TIFF będzie czytany bo format jest "rozwojowy", nie w pełni ustandardowiony i... każdy sobie rzepkę skrobie. Już teraz Adobe ma swojego TIFFa z warstwami. Hmmmmm..... burdel się robi

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Myślę, że jakby RAW miałby zniknąć, to na tym, i nie tylko na tym, forum rozgorzałaby debata podobnej do tej odnośnie nowinek Canona... Wszyscy zdążą zrobić backupy plików nim ktokolwiek potwierdzi lub zaprzeczy tym doniesieniom.
    Tak na marginesie, jeśli nie wyrzucę tego kompa co mam i zainstalowanych na nim programów, to spokojnie mogę go używać przez kilkanaście lat tylko do zabawy ze starymi zdjęciami. (Tak jak z powiększalnikiem czy rzutnikiem). w czasach gdy będzie PS CS9 czy windows 2040

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek Zobacz posta
    Myślę, że jakby RAW miałby zniknąć, to na tym, i nie tylko na tym, forum rozgorzałaby debata podobnej do tej odnośnie nowinek Canona... Wszyscy zdążą zrobić backupy plików nim ktokolwiek potwierdzi lub zaprzeczy tym doniesieniom.
    Tak na marginesie, jeśli nie wyrzucę tego kompa co mam i zainstalowanych na nim programów, to spokojnie mogę go używać przez kilkanaście lat tylko do zabawy ze starymi zdjęciami. (Tak jak z powiększalnikiem czy rzutnikiem). w czasach gdy będzie PS CS9 czy windows 2040
    Popełniasz dokładnie ten sam błąd co większość przedmówców. I tak przejdziesz za rok/dwa na inny system, a potem znowu i znowu i zanim się obejrzysz - nie zauważysz tego momentu o którym mówimy. A dzisiejszego kompa z softem nawet nie będziesz pamiętał. Na pierwszym maku miałem photoshopa który nie obsługiwał warstw! Raz pyknięta selekcja szła w kibel, ani maski ani warstwy ani tekstu!
    Nie chodzi o to, że dla jednego to lata całe, a tak naprawdę nikt nie zauważa jak to szybko mija, tylko chodzi o to jak się zabezpieczyć, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku. Wcale się tak nie musi stać, ale...

Pamiętajmy, że jeśli firmy znajdą powód (czytaj kasa/zyski) aby utracić tę zgodność - to to zrobią i koniec kropka.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Popełniasz dokładnie ten sam błąd co większość przedmówców. I tak przejdziesz za rok/dwa na inny system, a potem znowu i znowu i zanim się obejrzysz - nie zauważysz tego momentu o którym mówimy.
    To jak na systemie, na który przejdzie będą jakieś problemy, powiedzmy z RAW-ami, wywoła wszystko do np. TIFF-ów (np. na innym komputerze, który będzie jeszcze czytał RAW-y).
    Dane z dyskietek też przecież można było kopiować na inne nośniki, konwertować itp.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Pamiętajmy, że jeśli firmy znajdą powód (czytaj kasa/zyski) aby utracić tę zgodność - to to zrobią i koniec kropka.
    Te firmy nie muszą powodu specjalnie szukać. Jest on oczywisty: właśnie kasa i zyski ;-) Dla wszystkich: tych co robią hard-, tych co robią soft-, tych co za grube $$$ odczytują dane ze starych nośników/formatów, wszystkich - z wyjątkiem użytkowników (a dokładniej ich portfeli ).

Ja myślę, że DNG to jest niegłupie rozwiązanie. W środowisku fotografów jest na tyle dużo "komputerowców", że jeśli będzie format naprawdę otwarty, z dostępną dokumentacją, referencyjną implementacją (choćby wyszukaną w archive.org ;-)), to ktoś te konwertery do "aktualnych" formatów napisze. Dokładnie tak jak emulatory ZX Spectrum (rulez!) :-D

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ano problem. Miałem kiedyś ZX Spectrum, potem Amigę i Atari. Wszystko padło. Zostało trochę kaset magnetofonowych z programami. Ktoś to potrafi dzisiaj odczytać? Na czym? - Nawet magnetofonu na takie taśmy już nie mam
    Nie wiem jak Atari (kto by się takim złomem przejmował :-P) ale ze Spectrumną żaden problem - sporo emulatorów ma opcję ładowania programów przez line-in. Magnetofon kasetowy ciągle można kupić bez problemu ;-)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 05-05-2007 o 21:42 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów