Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: który komputer wybrac?

Mieszany widok

Domyślnie

a jaką konfiguracje możecie polecić do obróbki dużej ilości raw-ów z 5D

w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focus Zobacz posta
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21654

Tylko szczegolna uwage zwroc na moj komentarz odnosnie ram w podanym zestawie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
    A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
    używałem zoombrowser'a, ale teraz głównie Lighrooma - polubiłem go, PS'a na razie nie mam w wersji, która daje taką możliwość
    mam jeszcze Capture One, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać

Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
    jak się ma Opteron do CoreDuo ?

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Też coś o tym słyszałem. Chodzi chyba o to, że wolniej obsługuja pamięć im jest większa, ale wydaje mi się, że nadal szybciej niż HDD. Trzeba tylko mieć duże pliki, bo inaczej się to nie opłaci . Vista i XP 64 miały obsługiwać do 16GB Linux chyba więcej. Ciekawe jak sprawdziłyby się takie wartości
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
    dokupić RAM..tylko tyle...mnie też już irytuje 1 GB, ale w laptopie chyba też da sie podnieść moc.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

cos mi sie wydaje, ze nie ma co rezygnowac z procesora. Może zaszły jakieś zmiany w ciągu 3 ostatnich miesięcy ale wydaje mi się, że laptop powinien być kilkaste złotych (jezeli nie więcej niż tysiąc) droższy od stacjonarnego. Jeżeli tak jak stwierdził Vitez nie obrabiasz w terenie kupuj RAM, bo RAM'u nigdy za dużo, tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
    Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.
    Windows XP i cs2 nie radza juz sobie z > 2gb ramu
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
    jak się ma Opteron do CoreDuo ?
    Nie potrafię Ci tu nic doradzić. Po prostu od czasu do czasu mam możliwość popracować na takiej maszynce i różnica jest (trudno to wyrazić słowami ) - to po prostu inny świat. Mój kolega kupił to z jakiejś firmy, która ściąga używany sprzęt z Niemiec za niezbyt duże pieniądze. O dokładną konfigurację go dopytam, bo sam planuję coś takiego zapodać .
    Też jestem ciekawy jak się ma CoreDuo do maszyn dwuprocesorowych. Nawiasem mówiąc teraz kupił do drugiej stacji graficznej płytę na którą można wsadzić cztery procki . Płyta z dwoma prockami, pamięcią, kartami itd. + obudowa chieftec - kosztowała go 1700 zł - za takie coś to śmieszne pieniądze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów