Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Sigma 24-60 do ff

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja tak samo jak kolekcjoner. foty mam na mieszkaniu na płytach. nie ma tam żadnych z BF czy FF ale to dlatego że je wywaliłem. a było ich dosyć sporo. w lekko trudnych warunkach oświetleniowych (np sala weselna) spisuje sie kiepsko, w sumie jak kit. kumpel robiąc na nim pierwszy ślub raz miał ok. 30% zdjęć nietrafionych z ostrością. generalnie nie polecam. poza tym jak dla mnie to za wąskie na cropie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

łomatko martwi mnie to co piszecie jednak bedzie 24-70 L no nie ma sily nie chce nic innego mu dorownac

Domyślnie

a dlaczego tamrona 28-75 nie bierzesz pod uwage, masz jakies przykre doswiadczenia?

Domyślnie

w rogach na FF to jest poprostu pomylka ten tamron 28-75 niestety nie ma szans do 24-70 na 2,8 , acha ja szkiel przewaznie uzywam na maksa otwartych ew tyc przymknietych

Coś już napisał Awatar 1czarek1
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

nie ma jak coś z literką L :-)
    2x EOS R3,

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    w rogach na FF to jest poprostu pomylka ten tamron 28-75 niestety nie ma szans do 24-70 na 2,8
    to kup od razu eLkę, po co ci jakieś dziadowskie zamienniki (a myślę tu szczególnie o tej sigmie) do TAKIEGO aparatu? Ja szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem takiej strategii: kupuje się super aparat za super cenę, a następnie kombinuje się jakieś dziadowskie oszczędności (że przytoczę Ryszarda Ochódzkiego) na obiektywach ...

Domyślnie

masz racje ale chcialem proteze do czasu kiedy nazbieram na 35 1,4 i 24-70 L `stad pomys na sigme
    Ostatnio edytowane przez Niedzwiedz ; 10-04-2007 o 22:31

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

łomatko martwi mnie to co piszecie jednak bedzie 24-70 L no nie ma sily nie chce nic innego mu dorownac
    masz racje ale chcialem proteze do czasu kiedy nazbieram na 35 1,4 i 24-70 L `stad pomys na sigme
    Maris bardzo dobrze to napisał. Kupienie takiej Sigmy do 5D to mniej więcej tak samo jakbyś sobie kupił futro i chodził w nim w tenisówkach. Lepiej weź raty, pożycz, jedz chleb z wodą przez miesiąc ale weź 24-70 L. Ta sigma nie ma startu do L-ki. Widziałem nie dawno co potrafi ten zestaw . Na prawdę warto.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kolekcjoner, mam zamiar wymienić swoje 24-105L na 24-70L i to głównie po to by robić dużo zdjęć w przedziale 2.8-5.6. Wiesz może jak ma się to jaśniejsze szkło do 24-105L w tym przedziale? Czy na 2.8-4 jest porównywalnie jak przy f/4 w 24-105? Bo o taką informację chodzi mi najbardziej. Głównie o ostrość, ale kolory i kontrasty też są istotne.
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Kolekcjoner, mam zamiar wymienić swoje 24-105L na 24-70L i to głównie po to by robić dużo zdjęć w przedziale 2.8-5.6. Wiesz może jak ma się to jaśniejsze szkło do 24-105L w tym przedziale? Czy na 2.8-4 jest porównywalnie jak przy f/4 w 24-105? Bo o taką informację chodzi mi najbardziej. Głównie o ostrość, ale kolory i kontrasty też są istotne.

Przy 24 mm:
    Jeśli chodzi o ostrość to jest dosyć ciekawa sytuacja. W 24-70 jest lepiej (mnie się wydaje, że jest to kwestia lepszego kontrastu na pełnej dziurze tego szkła). Różnica między moim, a Habakuka jest nie duża ale zuważalna - szczególnie widać to w okolicach 1/3 od brzegu kadru. Dziwne jest dla mnie z kolei to, że na brzegach (ale na samych brzegach) lepsze jest 24-105. Co ciekawe nawet na 5.6 (w 24-70) poprawa jest średnia.
    24-70 mniej krzywi obraz przy tej ogniskowej - dużo mniej, rzecz druga to aberracje chromatyczne - te w 24-105 są dość widoczne na brzegach. W 24-70 trzeba się naszukać żeby je znaleźć.
    Przy 70 mm:
    24-70 IMO bezdyskusyjnie bije drugie szkło na głowę pod każdym względem.

Dodać jeszcze należy że 24-70 jest bardziej neutralne jeśli chodzi o kolorystykę (mój 24-105/4 - ma bardzo lekką tendencję do wpadania w magentę).
    Oczywiście trzeba brać wzgląd na możliwe różnice w egzemplarzach.

Gdybym miał napisać ogólnie to 24-70 przymknięte do tej samej przesłony daje wizualnie efekt bardziej autentyczny - fotografie są bardziej rzeczywiste od tych wychodzących z 24-105. Natomist to raczej widać w bezpośrednim porównaniu. Jak nie mamy odnośnika to nie wygląda to już tak jednoznacznie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-04-2007 o 00:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów