Dotychczas drukowałem swoją pixmą 5200 na oryginalnych tuszach i papierze Epson Premium Glossy Photo 255 g/m2 i jakośc była dla mnie dobra-bardzo dobra. Cały czas szukałem jednak obniżenia kosztów i papieru półmatowego lub jedwabistego do portretów.
Robiłem trochę wydruków na papierze Konica Silky 235 g/m2 i jakość mi odpowiadała z wyjątkiem faktu, że niestety w ciemnych partiach wydruku tusz się rozlewał i widoczne były jakby ślady po wałku czy głowicy.
Obecnie zacząłem próbnie drukować na tuszach Inkteca (stosuję zalecane przez Inktec'a Profile Canona) i na papierach Inkteca.
Efekty sa takie:
- na papierze błyszczącym ( ITP-20EPA3) 270g/m2 jest równie dobrze jak na zestawie "tusz Canona-papier Epsona"
- na papierze Silky ( ITP-20SEP) 280g/m2 wydruki wyglądają dramatycznie! Są bardzo widoczne ślady po wałku lub głowicy. Absolutnie nieakceptowalne.
Zastanawiam się czy przypadkiem mój problem z tym papierem Silky nie jest spowodowany zbyt dużą gramatura papieru? Producent drukarki podaje wartość graniczną 273 g/m2 a ten Papier Inktec Silky ma 280g/m2.
A może to coś innego? Z niektórych Waszych wypowedzi wynika że stosujecie z tą drukarką grubsze papiery np. Ilford Smooth Pearl 280 g/m2.
Czy mogę stosować z Pixmą 5200 grube papiery 280g/m2 np. od Ilforda? Macie jakieś inne propozycje papieru do wydruków portretów z Pixmy Ip5200?