Ale przecież na P albo Portret nie ma się w czym szkolic. Toż to taka sama automatyka jak Auto. Nie pozwala dowolnie wybierac ani czasu ani przysłona a chyba są to najważniejsze czynniki w fotografii!
Av i Tv niestety nie w zestawienie z lampą (tylko specyficzne sytuacje), chyba, że lampa służy tylko do rozjaśnienia cieni. W większości przypadków w trybie Av gdy jest ciemno aparat da za długi czas i zdjęcie wyjdzie poruszone.
A Tv z lampą to się robi zdjęcia na OSie Karowa Warszawskiej Barbórki jak jest ciemno.
Do zniechęcenia prędzej doprowadzi tryb Auto jak autor zacznie oglądac zdjęcia i okaże się, że wychodzą gorsze niż z jego kompaktu, który miał wcześciej. Niestety.
Moje propozycje (choc nie są to reguły):
M - zdjęcia wewnętrzne z lampą, zewnętrzne z dużym kontrastem (pomiar, obliczenia itp.)
Av - większośc przypadków tzn. krajobrazy, spacery itp., gdy chcemy skorzystac z głębi ostrości - małej lub dużej.
Tv - wszędzie tam, gdzie zależy nam na rozmyciu, lub zatrzymaniu chwili.
Zresztą każdy gdy trochę pocwiczy sam dojdzie jak z tego wszystkiego korzystac.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 19:08
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Ok. Zgoda, mnie przekonałeś :-) ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
Według mnie opcji powoli da lepsze rezultaty.
Pozdrawiam,
Jurek.
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Ale ja nie chcę nikogo przekonywać, daję tylko dobre rady jak najszybciej wykorzystać wielkie możliwości lustrzanki. Każdy po kilkuset spapranych zdjęciach zauważy, że jest coś nie tak i zacznie kombinować.
Moim zdaniem korzystanie z funkcji M, Av i Tv to nic trudnego, ktoś kto zdecydował się na lustarzankę zna chyba podstawowe pojęcia takie jak czas, przysłona, ISO i zależności pomiędzy nimi. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie co chcę uzyskać, jakie zdjęcie chcę zrobić i dobrać do tego tryb. Nie można pozwolić żeby decydował za nas automat, bo nigdy efekt nie będzie zadowalający.
Zauważ, że profesjonalne lustrzanki nie mają żadnych trybów tematycznych.
Uważam, że korzystanie z tych trybów jest cofaniem się w rozwoju a nie płynnym przejściem do profesjonalności. Nie dają one porządanych efektów i po krótkim czasie mogą zniechęcić.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty