No właśnie stoję przed takim dylematem, czy obecnie warto kupić 30D, czy też poczekać na spadek cen? Z tego co wiem, za niedługo mają być jakieś targi fotograficznie, a jak wiadomo po takich imprezach ceny trochę spadają.
A tak poza tym to witam.
No właśnie stoję przed takim dylematem, czy obecnie warto kupić 30D, czy też poczekać na spadek cen? Z tego co wiem, za niedługo mają być jakieś targi fotograficznie, a jak wiadomo po takich imprezach ceny trochę spadają.
A tak poza tym to witam.
To zależy od tego czy w tej chwili posiadasz jakiś aparat?
Jesli masz 300D/350D/400D/10D/20D to wielokrotnie powtarzałem, że nie warto:
http://canon-board.info/showpost.php...4&postcount=29
Jesli nie masz żadnego aparatu, to warto kupić choćby natychmiast, bo szkoda straconych zdjęć; natomiast jeśli masz kliszaka, to nie wiem co ci poradzić. Chyba zależy, jak wielkie masz "ciśnienie" na cyfrę :-)
Witaj Goose. Musiałbyś sprecyzować, pod jakim względem ma się opłacać. Jeżeli nie masz lustrzanki i chcesz robić zdjęcia, no to się opłaca, jak najbardziej i jak najszybciej:-D . Aparat jest dobry. Lepszy jest 5d - no ale 2x droższy. Jak masz kasę - warto dołożyć, jak nie masz - śmiało kupuj 30D.
Aktualnie jestem bez aparatu, gdyż zmieniam system. Nie ukrywam, że potrzebuję w miarę szybko aparat. Mam trochę kasy, ale czym np. więcej czytam to forum tym bardziej się zastanawiam czy jednak nie zrezygnować z 30D i kupić 400D. Zawsze to te ok. 1200 zł uszanowane, i będzie można więcej przeznaczyć na szkła. Ehh jeszcze tydzień temu byłem w 100% przekonany do 30D...
No to już wiesz: kupuj, bo szkoda zdjęc.
Koniecznie przed zakupem weź do ręki 400D, bo ze wględu na jego niewygodę uchwytu ludzie posuwają się aż do takich rozwiązań:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
![]()
![]()
Proszę Cię....Miałeś 400D w ręcę?
Jeśli stać Cię na 30D to kupuj i nie zastanawiaj się bo im więcej będziesz czytał i myślał tym większy bałagan będziesz miał w głowie![]()
Ja kupiłe 20D (przesiadka z Nikona) i jestem happy:-)![]()
Weż w jakimś sklepie 400D i 30D i juz będziesz wiedział co chcesz (bez zaglądania w parametry).
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300