Zobacz wyniki ankiety: Które szkło wybrać ?

Głosujących
68. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: EF 16-35mm f/2.8L USM v EF 16-35mm f/2.8L II USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

daj spokoj z tym nowym szklem nie wiem w czym ono ma byc lepsze tak szczerze... ale na bank bedzie z 40% droższe juz lepiej kup stare i jakas stalke np 24mm 1.4
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    daj spokoj z tym nowym szklem nie wiem w czym ono ma byc lepsze tak szczerze...
    Zart??? We wszystkim. Jest zbudowane totalnie od nowa pod
    nadchodzace 1Ds MkIII. Juz chocby ten fakt sugeruje co nieco...
    Ma poprawiony kontrast i przede wszystkim jakosc brzegow.
    Nowe powloki. Wszystko. Ja kupuje w ciemno, gdy tylko
    pojawi sie w sklepach.
    Jedyny feler to cena B+W polaryzatora 82mm, dodatkowe $200...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    daj spokoj z tym nowym szklem nie wiem w czym ono ma byc lepsze tak szczerze... ale na bank bedzie z 40% droższe juz lepiej kup stare i jakas stalke np 24mm 1.4
    IMHO każde szkło po 85L II to zupełnie inna bajka niż poprzednik, im więcej pikseli tym bardziej to widać.

Po samym MTF'ie widać, że 16-35L II roxX i to konkretnie.

Nemeo: wybór uzależniony jest tylko od środków na karcie. Piszesz też o innym wydatku ;-) Weź pod uwagę, że mało kto to mówi, ale 16-35 classic flaruje jak ****.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-02-2007 o 21:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Weź pod uwagę, że mało kto to mówi, ale 16-35 classic flaruje jak ****.
    Z moich doświadczeń 16-35 flaruje znacznie mniej, niż inne obiektywy, bez przesady.

Dla mnie ważna byłaby jedna rzecz - lepszy kontrast przy 2.8 i likwidacja dyskretnej białawej poświaty wokół konturów przy tejże przysłonie. Dla profi IMO to bezwględnie warte wymiany. Dla mnie może być stary 16-35 :-) . Od 3.5 nie myślę, by wiele się zmieniło.

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Ja bym poczekał na testy dwójki. Jedynka jest przeciętna i szkoda takiej kasy wydawać. Ogólnie Canon nie ma żadnego szerokiego obiektywu, który by zachęcał do zakupu. Może ten nowy 16-35 będzie jakimś przełomem. Może będą też nowe stałki w najbliższym czasie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    Jedynka jest przeciętna i szkoda takiej kasy wydawać
    No Zanzibar, z lekka pojechałeś. Kasy pewnym ludziom zawsze szkoda, to fakt, ale z tego, co się orientuję, są z grubsza dwa takie UWA zoomy z retrofokusem na rynku i oba mają swoje słabe i mocne strony. Przeciętna jest całkiem niezła , a alternatywy wielkiej (a dokładniej - żadnej) nie ma.

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    No Zanzibar, z lekka pojechałeś. Kasy pewnym ludziom zawsze szkoda, to fakt, ale z tego, co się orientuję, są z grubsza dwa takie UWA zoomy z retrofokusem na rynku i oba mają swoje słabe i mocne strony. Przeciętna jest całkiem niezła , a alternatywy wielkiej (a dokładniej - żadnej) nie ma.
    Nie twierdzę, że inne firmy mają coś lepszego, ale mi jeszcze portfel się nie otwiera przed żadnym szerokim obiektywem Canona i poczekam cierpliwie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    (...) Ogólnie Canon nie ma żadnego szerokiego obiektywu, który by zachęcał do zakupu. Może ten nowy 16-35 będzie jakimś przełomem. Może będą też nowe stałki w najbliższym czasie?
    No to się właśnie chwalą, że ten obiektyw dlatego zmodernizowali, bo użytkownicy byli niezadowoleni że nie ma przyzwoitego szerokiego szkła w systemie. Zobaczymy jak im wyszło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Ja kupuje w ciemno, gdy tylko
    pojawi sie w sklepach.
    I bardzo slusznie. Bo jak juz kupisz to chetnie zobaczymy jakies sample 100% najchetniej z rogow przy f8 i f11, przy 16, 20 i 24mm.
    Wtedy dopiero zobaczymy czy warto. Co prawda wolalbym szklo 17-40/4L II za polowe ceny nowego 16-35II ale z oczywistych wzgledow Canon czegos takiego w najblizszym czasie nie pokaze.

Uprawnienia umieszczania postów