Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: z kompaktu na lustrzanke...

common
    Guest

Domyślnie z kompaktu na lustrzanke...

Na wstepie jako ze jest to moj pierwszy post chcialbym sie z wszystkimi przywitac. Mysle ze swoj temat umiescilem w odpowiednim dziale i nie zasmiece nim forum. Powracajac do tematu sprawa wyglada nastepujaco mam kompaktowy aparat canon powershot a95 w sumie jestem z niego zadowolony ale nigdy nie mialem innej cyfrowki w rekach wiec ocena malo obiektywna. Fotografie traktuje jako zabawe lubie to robic ale nie jestem zapalencem czasami aparat lezy miesiac , dwa i go nie ruszam. Fotografuje glownie to co przecietny Kowalski tzn dziecko, wczasy, imprezy rodzinne itp. Kilka dni temu pomyslalem ze moze warto wymienic swoj kompaktowy aparacik na lustrzanke cyfrowa wybralem canona 400d i tu raczej nie chcialbym juz sobie mieszac w glowie na temat innej, ale zastanawia mnie fakt czy warto robic taka zamiane, chodzi mi glownie o jakosc zdjec do domu robie najczescie odbitki 10x15 i czy na nich "golym okiem " da sie zauwazyc polepszenie jakosci. Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Fakungio

Talking

Cytat Zamieszczone przez common Zobacz posta
    Kilka dni temu pomyslalem ze moze warto wymienic swoj kompaktowy aparacik na lustrzanke cyfrowa wybralem canona 400d i tu raczej nie chcialbym juz sobie mieszac w glowie na temat innej, ale zastanawia mnie fakt czy warto robic taka zamiane, chodzi mi glownie o jakosc zdjec do domu robie najczescie odbitki 10x15 i czy na nich "golym okiem " da sie zauwazyc polepszenie jakosci. Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam
    Nie warto..
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a czy chcesz sie w fotografii rozwijac czy pstrykac tak jak pstrykasz a95 no i jaka kwote chcesz przeznaczyc na szkla bo jesli chcesz zostac z kit'em i pstrykac tylko zdjecia z wakacji to IMHO nie warto.. jesli chcesz czegos wiecej i jestes swiadomy wszystkich "za" i "przeciw" jakie niesie za soba lustro - wtedy zdecydowanie warto 8)

Początki nałogu

Domyślnie

Cześć,

Lustrzanka to ciężka praca i niewygoda. Ja mam tylko 4 obiektywy. Konieczność ich noszenia, zmieniania opiekowania się nimi to nie żarty. Dwa z nich to "L" - dużo kosztowały. Efekty są - naprawdę satysfakcjonujące. Ponieważ dużo chodzę, po górach też, pomyslałem oczymś mniejszym i kupilem G7. Jakość zdjęć bardzo podobna, gorsza od "elek" ale w wydruku nie ma chyba róznicy. WYGODA! Zamiast wielkiej, ciężkiej torby, która w 5 godzinie podchodzenia w górach waży tony, mały, zgrabny aparat, kilkaset gramów obiektyw od 28 do 200 mm (odpowiednik), IS, a w zimie, wyjmujesz spod kurtki i gotowe.
    Nie chcę cię zniechęcać ale pomyśl. Są aparaty zbliżone do G7, a twój nie jest zły. Być może G7 to prekursor aparatu, który w przyszłości w dużej mierze zastąpi DSLR. Do końca tego nie potrafi. Lustrzanka + poświęcenie = doskonałe zdjęcia.

Powodzenia, swnw.

Uzależniony

Domyślnie

powiem tyle, ze jesli robisz raz na 2 miechy fotke i jesli najczesciej w dobrych warunkach oswietlenia to daj sobie spokoj. Jesli jednak dysponujesz gotowka w ilosci sniegu nawet tej zimy to czemu nie, najwyzej sprzedasz albo bedziesz sie lansowal na miescie tylko ze do lansu potrzebne jest cos pokroju 30d i conajmniej tamron

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do pstrykania nie warto, kup jakas hybryde, g5 czy te nowsze.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Do pstrykania nie warto, kup jakas hybryde, g5 czy te nowsze.
    Też tak uważam, do takiego okazjonalnego użytku aparcik typu S3 czy G7 będzie lepszym wyborem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

tylko jeżli masz dużo czasu, pieniędzy i wyrozumiałą żonę :-)
    poważnie: do tego typu zdjęć nie warto

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

dolanczam sie do tego co napisali koledzy wyzej
    lustro jest naprawde warte kasy jezeli duzo pstrykasz albo w ciezkich warunkach np oswietleniowych
    do takiego foceniach jak piszesz spokojnie wystarczy jakis g7 albo s3
    ja w sumie polecam to pierwsze poniewaz moze nie ma takiego zooma ale tak naprawde malo ktoz tego korzysta
    po 2 do g7 mozna sporo akcesorii dokupic np ma ona goraca stopke czyli zawsze mozna np dokupic lampe blyskowa i naprawde masz zestaw ktory w 95% sytulacjach jaki focisz Ci wystarczy
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

common
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za naswietlenie tematu, myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex. No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci zdjec pomiedzy aparatem ktory obecnie posiadam. Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne. Pozdrawaiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów