Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 234

Wątek: 17-40L czy 17-50, a moze inne?

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decha Zobacz posta
    Może nie do końca w temacie ale używam Tamrona 70-300 4,5-5,6 i muszę przyznać, że obiecałęm sobie iż więcej żadnego Tamrona nie kupię więcej. Mam okazję używać dość często eLki 70-200 2,8 i pozostaje mi tylko zbierać kase na to szkło lub chociaż ciemniejszą jego wersję. Natomiast co do głównego tematu to ja jestem bardzo zadowolony z mojego 17-40 i jeśli tylko masz pieniądze na to szkło to po prostu je kup :] Jedyne czego może mu brakować to światło 2,8 no ale jeśli komuś jest tak bardzo potrzebne to moze kupić 16-35
    Właśnie - nie do końca w temacie, bo Tamron 70-300/4,5-5,6 ma się nijak do Tamrona 17-50/2,8 (ten drugi to jednak trochę wyższa klasa), podobnie jak EF 17-40/4L do EF 70-200/2,8L (ten drugi to jedna z najlepszych eLek, podczas gdy pierwszy jedna z najsłabszych, co nie znaczy oczywiście, że nie jest dobrym obiektywem).

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Źle mnie zrozumieliście... chodzi mi o to, że jakość wykonania Tamronów daje wiele do życzenia to raz, dwa to szybkość i jakość działania AF w tym szkle - Canonowski kit jest pod tym względem conajmniej klasę wyżej. Poza tym chyba oczywiste jest że nie porównuję 70-300 z 17-50 bo i jak miałbym to zrobić? Chodzi mi o jakość szkieł tej firmy bo ten którego używałem w porównaniu do 70-300 Canona (bez USM) również w moim odczuciu nie wypada najlepiej.

Ale nie o tym jest temat więc EOT

Zablokowany

Domyślnie

Źle mnie zrozumieliście... chodzi mi o to, że jakość wykonania Tamronów daje wiele do życzenia to raz, dwa to szybkość i jakość działania AF w tym szkle - Canonowski kit jest pod tym względem conajmniej klasę wyżej. Poza tym chyba oczywiste jest że nie porównuję 70-300 z 17-50 bo i jak miałbym to zrobić? Chodzi mi o jakość szkieł tej firmy bo ten którego używałem w porównaniu do 70-300 Canona (bez USM) również w moim odczuciu nie wypada najlepiej.

Ale nie o tym jest temat więc EOT
    KIT lepszy od tamrona? - o tempora, o mores. Czego ci ludzie nie wymyślą. Ok, foć KIT-em i bądź happy.

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

heh no właśnie tak to jest z tym sprzętem, ze każdy ma swoje zdanie... zamieszania widzę sporo wprowadziłem ale powiem tak: jeśli nadal nie wiesz, który obiektyw kupić to po prostu weź puszke, jedź do sklepu i przetestuj oba bo pytając co jest lepsze każdy powie co innego. Niepotrzebnie zabierałem głos w temacie no ale mądry polak po szkodzie :P

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Źle mnie zrozumieliście... chodzi mi o to, że jakość wykonania Tamronów daje wiele do życzenia to raz, dwa to szybkość i jakość działania AF w tym szkle - Canonowski kit jest pod tym względem conajmniej klasę wyżej.
    Czy ty kiedykolwiek widziałeś Tamrona F2,8 na własne oczy? Czy cokolwiek o nim czytałeś poza czczymi gdybankami?

http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=30&roz=1
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=35&roz=1
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=7&roz=10

Tamron jest ostrzejszy niż 17-40 F4L, ma lepiej działający AF niż 17-40 F4L, jest jaśniejszy o 1EV a do tego wszystkiego mniej kosztuje.
    Trzeba być strasznym maniakiem wszystkiego co ma na sobie napis Canon by pisać takie bzdety jak te twoje

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Właśnie - nie do końca w temacie, bo Tamron 70-300/4,5-5,6 ma się nijak do Tamrona 17-50/2,8 (ten drugi to jednak trochę wyższa klasa), podobnie jak EF 17-40/4L do EF 70-200/2,8L (ten drugi to jedna z najlepszych eLek, podczas gdy pierwszy jedna z najsłabszych, co nie znaczy oczywiście, że nie jest dobrym obiektywem).
    Moim zdaniem najlepsza L-ka to 70-200/4L. Te ze światłem F2.8 trochę odstają. 17-40/4L to bardzo dobry obiektyw, jedynym zastrzeżeniem może być minimalnie słabsza ostrość niż w innych L-kach, ale reszta przemawia za nim. Dodajmy, że to chyba najtańszy obiektyw serii L na rynku.

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    ma lepiej działający AF niż 17-40 F4
    Ha ha ha, gdzie to wyczytałeś, na optyczne? Akurat to stwierdzenie nie ma nic wpólnego z rzeczywistością.
    Miałem porównanie i tak naprawdę nie ma porównania.
    AF tamrona jest o wiele głośniejszy, o wiele wolniejszy, na dodatek trafia jak chce (często spotykany FF).
    Cudem było trafić w punkt na 17mm i F2.8 w obiekt oddalony powyżej 4m.
    Poczytaj trochę to forum, połowa użytkowników to potwierdzi.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 25-02-2007 o 00:40
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    nie zgodze sie z tym... 17-40 jest bardzo dobre do tego do czego je stworzono... czyli robienia krajobrazów o czym swiadczą chocby sample nowej jedynk,i bo majac dostep do dowolnego szkła ludzie canona uzyli 17-40, a to ze ktoś(ze mną włącznie) bierze to jako substytut kita to wynika raczej z braku sensownego szkła w tym zakresie za rozsadne pieniadze, ale w takiej sytuacji trzeba pogodzic sie z tym ze ma to swoje konsekwencje w postaci swiatła etc dlatego nie zgodze sie z tym stwierdzeniem ze to jedna z najsłabszych eLek, bo mozna sprobowac uzywac landrovera do wyscigów i powiedziec ze to złom bo nie da sie nim scigac tylko to nie zmienia faktu ze w terenie niewiele jest lepszych aut

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Tamron jest ostrzejszy niż 17-40 F4L, ma lepiej działający AF niż 17-40 F4L, jest jaśniejszy o 1EV a do tego wszystkiego mniej kosztuje.
    :
    a to juz totalna bzdura... takie rzeczy jest w stanie napisac ktos kto nigdy nie mial sprzetu w reku naczytal sie bzdur i probuje błysnąc... zarzucasz kolesiowi iz nie widzial a sam sie w takim duchu wypowiadasz...
    zdobadź oba szkłą porób nimi kilka dni zdjęcia a dopiero poźniej sie wypowiadaj... mialem oba tamrony f2.8, mam ta eLke i moge napisac z całą moca iz piszesz bzdury!!!!
    co do ostrości to w realu zycze powodzenia jesli jestes w stanie do dostrzec różnice bez podpisu pod fotografią....
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Coś już napisał

Domyślnie

Mój Tamron 17-50 ma nieprzewidywalny AF. Wymienię go na C17-40L i nigdy więcej eksperymentów ze szkłami niezależnych producentów. Może Tamron jest ostrzejszy od elki, ale żeby zdjęcie było ostre to musi jeszcze AF trafić w punkt a to w Tamronie niestety, często się nie zdarza.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To i ja dorzucę swoje dwa grosze - miałem dylemat czy jeden czy drugi - przetestowałem obydwa (dodatkowo cenowo były niezbyt daleko od siebie bo sprzęt foto kupuję w US więc nie grało to większej roli) i kupiłem w końcu Tamrona. Na f4 jest tak samo albo nawet bardziej ostry niż 17-40L, jest mniejszy i lżejszy (co akurat dla mnie ma znaczenie bo czasami lecąc gdzieś za granicę zabieram sprzęt foto) i akceptowalnie wykonany (trochę tandetny ale powinien dać radę)...
    AF w moim egzemplarzu nie mogę nic zarzucić (nie robię testów na tablicach testowych ale podczas próbnych zdjęć w domu przy marnym oświetleniu i krótkich odległościach ostrzenia trafił za każdym razem w punkt).
    Gwint 67 mm akurat jest ten sam co w 70-200/f4L więc wreszcie będę miał wystarczający pretekst do kupna polara w tym rozmiarze ;-)

Tak więc w sumie dla moich kryteriów okazał się lepszy niż 17-40/f4L (co nie znaczy że jest bezwzględnie lepszy), mimo że pierwsze wrażenie jak zapiąłem egzemplarz pożyczony od kolegi było fatalne bo z korpusu zdjąłem 50/1.4...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie

Krzychu, z jaką puszką pracuje twój Tamron?

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów