Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Ładowarka do aku AA

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Ładowarka do aku AA

Witam!

Chciałem kupić komplet akumulatorów do gripa podłączonego do 350D. Problem jest taki, że wchodzi tam 6 baterii/akumulatorów. Naturalnie wolałbym pracować na akumulatorach, ale nie moge znaleźć ładowarki która ładowałaby na raz 6 akumulatorów. Takie rozwiązanie byłoby dużo wygodniejsze od zwykłej ładowarki z czterema miejscami. W tym drugim przypadku trzebaby oddzielnie ładować dwa pozaostałe aku co wydłużyłoby cały proces przygotowania zasilania. Znacie ładowarki z 6 miejscami na aku typu AA?

Pozdrawiam,

Marek

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem odpuść temat zasilania z AA w ogóle. Aparat źle współpracuje z akumulatorkami NiMH, nieprawidłowo podaje też stan ich naładowania. Zasilanie AA zostało pomyślane tylko jako awaryjne.
    Na Allegro można tanio nabyć nie firmowe akumulatorki LiIon sprawujące się bardzo dobrze i to jest właściwa droga.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Mam teraz podpięty oryginalny akumulator z jakimś niefirmowym z allegro właśnie. Problem w tym, że oba znacząco różnią się pojemnością i nie wiem czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na aparat, tym bardziej, że używam batterypacka Delty. Dlatego też rozglądam się za akumulatorami, ale skoro nie współpracuje to najlepiej to może rzeczywiście lepiej pozostać przy dedykowanych aku.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Mam teraz podpięty oryginalny akumulator z jakimś niefirmowym z allegro właśnie....
    najlepiej trzymać dwa takie same niefirmowe w gripie, a oryginał na zapas.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Jak to jest z akumulatorami już używanymi a nowymi tego samego typu? To jest chyba mniejsze zło niż łączenie aku o różnych pojemnościach...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Moim zdaniem odpuść temat zasilania z AA w ogóle. Aparat źle współpracuje z akumulatorkami NiMH, nieprawidłowo podaje też stan ich naładowania. Zasilanie AA zostało pomyślane tylko jako awaryjne.
    Na Allegro można tanio nabyć nie firmowe akumulatorki LiIon sprawujące się bardzo dobrze i to jest właściwa droga.
    Używam zestawu 6 akumulatorków AA Sony 2500 mAh. Działają znacznie dłużej niż zestaw oryginalny aku canona i niefirmowy zamiennik. O tandemie 2 zamienników już nie wspomnę.
    Masz rację, wskażnik naładowania baterii pokazuje błędnie poziom naładowania baterii. Wynika to z tego, że akumulatorki AA mają 1,2V a baterie 1,5V. Aparat traktuje w związku z tym akumulatorki jako częściowo rozładowane, bo mierzy poziom naładowania poprzez pomiar napięcia.
    Mi to jednak nie przeszkadza, bo akumulatorki trzymają znacznie dłużej.

Jeśli chodzi o ładowarkę, to nie wiem, czy opłac się szukać, a potem wozić ze sobą jakieś wielkie urządzenie do ładowania 6 x AA. Myślę, że lepiej kupić szybką (30-40 min) ładowarkę na 4 x AA.
    Ja mam ładowarkę GP USmart. Używam jej często w podróży (np. ładuję aku z zapalnicznki w aucie) i jest na tyle szybka, że problemu z doładowaniem dodatkowych dwóch paluszków nigdy nie miałem.

Szybkie ładowarki nie wpływają dobrze na żywotność akumulatorków. Używam jednak moich baterii ok. 1,5 roku i na razie żadnych problemów z nimi nie mam. A jak padną to kupię nowe, pojemniejsze

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Jak to jest z akumulatorami już używanymi a nowymi tego samego typu? To jest chyba mniejsze zło niż łączenie aku o różnych pojemnościach...
    Nie ma to znaczenia, bo aparat nie używa akumulatorów (NB-2LH) równolegle. Był wątek o tym na forum.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 06-02-2007 o 13:49

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jezeli uzywasz w gripie oryginalnej baterii i podroby to nie ma to znaczeniz bo grip ssie najpierw z jednej potem z drugiej a na koncu z obydwu
    co nie wsadzisz to i tak bedzie dzialac
    ja mam 3 baterie kazda inna i sie tym nie przejmuje
    na 2 nie oryginalach ponad 1200 fot strzelilem (i jeszcze nie padly) to naprawde mozna zapomniec o zasilaniu aparatu jak padna te dwie to wkladam oryginala a tamte laduje
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Używam zestawu 6 akumulatorków AA Sony 2500 mAh. Działają znacznie dłużej niż zestaw oryginalny aku canona i niefirmowy zamiennik. O tandemie 2 zamienników już nie wspomnę.
    Powyzszego nie kwestionuje, bo nie miałem do czynienia, ale dalej to już nieprawda:
    Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Masz rację, wskażnik naładowania baterii pokazuje błędnie poziom naładowania baterii. Wynika to z tego, że akumulatorki AA mają 1,2V a baterie 1,5V. Aparat traktuje w związku z tym akumulatorki jako częściowo rozładowane, bo mierzy poziom naładowania poprzez pomiar napięcia...
    NB-2LH ma napięcie 7,4V natomiast 6xAA mają 7,2V czyli różnica jest praktycznie pomijalna.
    wariactwo wskaźnika bierze się raczej z tego, iż akamulatory Li-Ion (NB-2LH) mają inny opór wewnetrzny niż Ni-MH (AA, AAA)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Te akumulatory Ni-MH podobno lepiej sprawują się przy niskich temperaturach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

stoje przed podobnym zakupem
    tez mam 350d - kurcze nie wiedziałem że AA stwarzają problemy... czy zawsze musi być gdzieś jakiś haczyk(?)
    czy z 5d tez jest taka zasada? bo myśle juz o przyszlym body i wymyśliłem sobie coś takiego https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3115
    co byście polecili w perspektywie 5d ?

pozdrowienia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów