Canon drożeje !!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RadioErewan
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 44

Plotka Likwidacja polskiego oddziału CP

Powtórzę newsa z PRFC:
    Z wielu źródeł docierają do mnie magiczne sygnały, że już nie ma Canona PL.
    (Zamknięty wczoraj jak ponoć wiele podobnych oddziałów w Europie).

W ciągu kilku tygodni nastąpi reorganizacja. Zmiana systemu dystrybucji (centralny magazyn na Europę (CEE)), ceny 10-30% w górę. Obiektywy 30% w górę.
    Choć wam współczuję zmiany cen, nie mogę się powstrzymać od kolejnych dobrych życzeń: Może wreszcie Canon w PL wyjdzie z cienia Austrii.

ps. Nie oznacza to, że Canon zaprzestaje sprzedaży w PL. Całe zakupy będą jednak realizowane ze słowackiego magazynu.

psps. Z dobrych źródeł.
    Radek "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl

Komentarz

• brzoza_tb
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 48

potwierdzam... to samo usłyszałem wczoraj...również z dobrych źródeł....

Komentarz

• Quadrifoglio
        Początki nałogu
        • 2006
        • 364

Czyli co, potentat, mega firma przygotowana na każde posunięcie konkurencji, będąca 3 kroki do przodu - oddaje pole ? Obiektywy Canona +30% ? Przyjazność producentów lustrzanek wobec ich użytkowników mnie zdumiewa coraz bardziej.
        http://praca-magisterska.info
        http://alfetta.pl

Komentarz

• brzoza_tb
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 48

ten wzrost cen prwdopodobnie ma sie utrzymac w ciągu najbliższych kilku miesięcy(2-3 może troche dłużej, trudno powiedzieć)...ale napewno nie zanosi sie na stałą podwyżkę, ponieważ canon wypadłby z gry...to okres przejściowy, później wszystko wróci do normy...

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

trza dokupić przejściówke M42;(

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Canon robi co może, żeby konkurencja go dogoniła, albo testuje na ile może sobie pozwolić.

Komentarz

• stdanielo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1081

...albo konkurencja puszcza plotki albo Canon i chce sobie tym zwiększyć teraz sprzedaż, a jeśli to prawda to się nieźle wkurzę bo planuję naprawdę spore zakupy sprzętu
                www.kondereszko.pl
                https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

100000000-wa dyskusja o szumach Canon vs Nikon poszla tam http://canon-board.info/showthread.php?t=18972 i od razu zamknieta.

Komentarz

• toma20D
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 120

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który pracuje w Canon.De zprzeczył jakoby przynajmniej na terenien Niemiec miała wystąpić jakakolwiek podwyżka cen sprzęty ( body) lampy ,szkła ..wręcz odwrotnie np.do zakupionego 1D II N dodają lampę 580EX .

Zamieszczone przez Cichy
                    To fakt, nie plotka. Ceny na aparaty 10 % w górę, na
                    lampy i szkła 15 %. Canon zmienił politykę, ceny na Europę będą ujednolicone (na niekorzyść tych w Polsce), no a oddział CP właśnie zakończył swoją działalność.
                    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• RadioErewan
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 44

Zamieszczone przez toma20D
                      Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który pracuje w Canon.De zprzeczył jakoby przynajmniej na terenien Niemiec miała wystąpić jakakolwiek podwyżka cen sprzęty ( body) lampy ,szkła ..wręcz odwrotnie np.do zakupionego 1D II N dodają lampę 580EX .
                      Hmmm, pierwsze plotki o podwyżkach w styczniu to słyszałem od TIPów, którzy zaczęli się uśmiechać po masakrycznej dla nich grudniowej przecenie, dosyć dawno temu. Podwyżki (wtedy zgadywano, że 20%) miały dotyczyć DE i nastąpić po promocjach świątecznych (po 15 stycznia).

ps. Teoria z czyszczeniem magazynów jest też całkiem kusząca.
                      psps. O jedynym polskim dystrybutorze też krążyły plotki, dotyczące dziwnych kanałów zaopatrzenia. Taki ruch Canona, uszczelniający mu rynek europejski, jest całkiem sensowny.

Pozdrawiam
                      Ostatnio edytowany przez RadioErewan; 1264.
                      Radek "Radio Erewan" Przybył
                      http://www.fototv.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez emisiaczek
                        Canon to chyba bardziej slynie z kopiarek niz z aparatow wiec jesli on mogl zaczac robic cmos-y to nikon tez moze. Zreszta czy canon wybudowal wlasna fabryke cmosow czy jakos po cichu zleca? (...)
                        Mają swoje fabryki, jedną niedawno wybudowali w Chinach . Używają do produkcji matryc swoich stepperów i swoich skanerów czym się zresztą bardzo chwalą (jakby to miało jakoweś znaczenie).

Zamieszczone przez piast9
                        Nikon skądś bierze CMOS-y do swoich profi puszek. Od kogo?
                        Od sony tak jak cała reszta.

Zamieszczone przez RadioErewan
                        Hmmm, pierwsze plotki o podwyżkach w styczniu to słyszałem od TIPów, którzy zaczęli się uśmiechać po masakrycznej dla nich grudniowej przecenie, dosyć dawno temu. Podwyżki (wtedy zgadywano, że 20%) miały dotyczyć DE i nastąpić po promocjach świątecznych (po 15 stycznia).

ps. Teoria z czyszczeniem magazynów jest też całkiem kusząca.
                        psps. O jedynym polskim dystrybutorze też krążyły plotki, dotyczące dziwnych kanałów zaopatrzenia. Taki ruch Canona, uszczelniający mu rynek europejski, jest całkiem sensowny.

Pozdrawiam
                        Ciekawe, ja jutro zadzwonię z ciekawości do mojego Tipa. Bierze sprzęt z Niemiec. Jeśli tam się nic nie zmieniło to można to olać. Współczuję tylko sklepom, które biorą z oficjalnej dystrybucji. Póki co na allegro nie widać jakiegoś ruchu cen w górę. Dla Tipów i sklepów taka plotka może być fantastyczna pod warunkiem, że ktoś się nie wyłamie, a o to może być bardzo trudno.
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Martins
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 62

Dzisiaj próbowałem w Warszawie kupić lampę 430EX. Praktycznie nigdzie już nie było. Wszędzie mówili, że ze starych dostaw nie mają, a z nowej będą jutro, pojutrze, ale ok. 100zł drożej, czyli w granicy 970-1000zł. Mimo wszystko udało mi kupić nówkę (ostania sztuka w sklepie) z gwarancją sklepową za 880zł. Tak, że ta podwyżka w Canonie to niestety jest prawda.

FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Komentarz

• adam1004a
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 270

no to moj nastepny system to nikon - przynajmniej ergonomia bedzie oki, a i szkielka maja chyba lepsze. canon zaczyna mnie ostro irytowac. czy moze prezesem canona zostal jakis polak - ten co prowadzi restrukturyzajce ursusa, fso i innych zakladow. to by wiele tlumaczylo. ostatnio poszukuja stoklosy.... hmm..... zaczynam miec firmy C dosc, dobrze ze chociaz jest sigma, tamron i tokina na rynku. jak patrze na szkla canona majace zakres miedzy 17-70 do mi sie drobne nie zgadzaja, albo kiszka,albo drogo. nikos tu wygrywa o dwie dlugosci ze swoim kitem i ultra zoomem 18-200VRII
                            5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

chłopaku nie trać czasu a jakjuż będziesz miał ergonomiczny sytem to C bedzie miał FF za 5000-4000pln i wtedy ergonomia N nieco zblednie ....

pokarmiłem bohatera skandynawskich bajek .... niech sie naje co mi tam
                              Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• esteper
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 635

Kurde, to mi się nie podoba... Ja tu się szykuję to zakupu puszki i szkła, a tu podwyżki :/ Trzeba się będzie streścic, bo cena 70-200/4L mnie zabije. Ehh... Ale i tak w stronę nikosia zanic nie pójdę
                                5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

Pracuję...