Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jak uzyskać taki Black and White

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

EE tam..gadacie.

Proponuję PS + OptikVerve Labs - Virtual Photographer

Tam masz ze 20 filtrów B/W, które możesz dowolnie modyfikować następnie zmieniasz ASA na 1800 i masz ziarno.

PS. Edycja w kolorze też genialna w tym programie!!

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 19-01-2007 o 01:11
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frg Zobacz posta
    Niekoniecznie najciekawsze podejście aby od razu robić B&W Osobiście cenię konwersję kolorowego zdjęcia na szarości z ręcznym dostrajaniem mieszania kanałow RGB. Mianowicie zawsze można wtedy łatwo dopracować zdjęcie aby np. rozjaśnić zieleń czy przyciemnić niebo bez konieczności użycia właściwych filtrów kolorowych w trakcie robienia zdjęcia B&W.
    Dyskutowałbym. Aby uzyskać zbliżony efekt trzeba najpierw nałożyć w PSie warstwę filtra, spłaszczyć obrazek i dopiero konwertować, z użyciem mieszania kanałów. A i tak efekt będzie daleki od tego co można uzyskać na średniej klasy negatywie BW. Poza tym nie wydaje mi się aby te operacje w PSie były mniej pracochłonne od przykręcenia filterka na obiektyw, pomijając jeszcze fakt że do robienia zdjęć służy aparat a nie komputer.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Tak ale robienie zdjęć od razu czarno-białych wymaga ogromnego wyczucia jak dany kolor odwzoruje się na szarość - przykład: czerwony ceglany dom lub dachówki mogą zlać się z otaczającą zielenią gdy jasności obu kolorów będą zbliżone. Oczywiście z czasem oko się wyćwiczy w widzeniu tych podobieństw i ręka automatycznie sięgnie po kolorowy filtr
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak ale robienie zdjęć od razu czarno-białych wymaga ogromnego wyczucia jak dany kolor odwzoruje się na szarość...
    Fotografia generalnie wymaga wyczucia ;-)

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Ja proponuję jeszcze tak. Robić w kolorze. W PSie użyć opcji Image - Adjustments - Gradient Map (od czarnego do białego). Następnie Filter - Noise - Add Noise - metoda Gaussian - moc filtra od 3-5.
    Następnie rozmycie Gaussowskie na 0.7

Powinno być dobrze
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Niekoniecznie najciekawsze podejście aby od razu robić B&W Osobiście cenię konwersję kolorowego zdjęcia na szarości z ręcznym dostrajaniem mieszania kanałow RGB. Mianowicie zawsze można wtedy łatwo dopracować zdjęcie aby np. rozjaśnić zieleń czy przyciemnić niebo bez konieczności użycia właściwych filtrów kolorowych w trakcie robienia zdjęcia B&W.
    Właśnie w tym rzecz.
    wersja A) ręcznie dostroić mieszanie, dopracować, rozjaśnić, przyciemnić, filtrowac, zmieniać, kombinować , bla bla bla
    wersja B) pstryk!

Mozliwości zrobienia zdjęcia pseudo czarno-białego z kolorowego jest tak wiele, że dla mojej małej głowy za wiele.
    Wolę robić czarno białe i nie mieć problemów.
    Nidgy jeszcze nie byłem zadowolony z mojego kombinowania pixelowego, a przy (nawet skanach) z BW, tylko krzywe i jest super (-:

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja walcze ostatnio z roznymi pluginami i efekty sa mniej lub bardziej do ****. Akceptowalnych jest naprawde niewiele stad moje wczesniejsze wnioski.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

odczytujac exifa tego zdjecia widac, ze to zdjecie wykonane... na blonie (hint: skaner noritsu). zatem jak zrobic takie fajne bw? wlozyc dobry negatyw i robic, robic, robic!
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Ja walcze ostatnio z roznymi pluginami i efekty sa mniej lub bardziej do ****. Akceptowalnych jest naprawde niewiele stad moje wczesniejsze wnioski.
    Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    odczytujac exifa tego zdjecia widac, ze to zdjecie wykonane... na blonie (hint: skaner noritsu). zatem jak zrobic takie fajne bw? wlozyc dobry negatyw i robic, robic, robic!
    I to jest najlepsze podsumowanie tematu. Zastanawiam się skąd ten opór przed robieniem bw na kliszy. Porzadną analogową puszkę można mieć w cenie lepszego filtra CPL, negatywy tez nie kosztują majątku a efekty ciekawsze. No i satysfakcja większa, ze zrobienia zdjęcia aparatem a nie PSem

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

tak w temacie, to ide zaraz wlozyc dwie rolki z dzis do koreksu i wywolac ale najpierw nalezy napisac prace zaliczeniowa.. (aaaa... deadline za 53 minuty ).
    Martin Gorczakowski

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów