Strona 102 z 190 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 011 do 1 020 z 1895

Wątek: Cos nowego na horyzoncie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu Zobacz posta
    To co już o swoich mażeniach mówić nie wolno bo Pan Damian ma odmienne zdanie, jak Ci wystarczy to co masz to proszę bardzo żyj szczęśliwie i pozwól żyć innym ;p
    MaŻenia, powiadasz? Hmmm

Cóż... oczywiście każdy może maRZyć. Wiele dyskutujących na tym forum osób marzy o tym, żeby do umiejętności obsługi aparatu dołożyć umiejętność fotografowania, i niekulturalnie byłoby się z tego naigrywać ;-)

Tyle, że marzenia a rzeczywistość to zupełnie inna para kaloszy. A na dodatek ja nie mówiłem o tym, co się komu marzy, tylko o możliwościach ludzkiego oka. A jeśli o to chodzi, to jestem w stanie założyć się o każde pieniądze, że kolega snowboarder oglądając wspomnianą przez niego odbitkę 3x4m z odległości pozwalającej objąć ją w całości wzrokiem nie odróżni 12MP z 5D od 16MP z 1Ds czy 39MP z PO (nie mylić z platfusami obywatelskimi). To pewne jak 2x2.

Ktoś kiedyś powiedział bardzo mądrze - jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? Ewentualnie po jaka cholerę na siłę pompować pełnoklatkową matrycę ponad zdrowy rozsądek, jeśli i tak korzyści będą niezauważalne?

No... chyba, że dla samej idei masturbowania się cyferkami ;-) Jak to kiedyś w piosence było: "Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma" Niektórzy widzą sens nawet w strzelaniu z bazooki do komara, a jakże Tylko obawiam się, że specjaliści od marketingu Canona nie podzielają takiego punktu widzenia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DamianPa Zobacz posta
    Wiele dyskutujących na tym forum osób marzy o tym, żeby do umiejętności obsługi aparatu dołożyć umiejętność fotografowania, i niekulturalnie byłoby się z tego naigrywać ;-)
    ale masz jakies wsparcie?

w sensie - podsrywasz pod adresem innych, ktorych nawet dobrze nie znasz, a sam swoich zdjec nie bardzo chcesz pokazac. a jeszcze na dodatek uogolniasz.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DamianPa
    z odległości pozwalającej objąć ją w całości wzrokiem
    Cytując klasyków czytaj ze zrozumieniem. On (i kilka innych osób w tym wątku) nie chce tej odbitki oglądać "z odległości pozwalającej objąć ją w całości". Co wcale zresztą nie oznacza popadania w drugą skrajność, czyli pixel-peeping.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja na przykład widzę zastosowanie dla odbitek 4000x3000 w wysokiej rozdzielczości oglądanych z bliskiej odległości. Wolałbym jednak coś w rodzaju uszczelnionej jedynki niż nieporęcznego średniegoformatu do wykonania takiej fotografi Ktoś kto robił kiedyś zdjęcia na regatach, wyprawach wysokogórskich lub w innych trudnych warunkach napewno to zrozumie, a inni, zapewne by zabłysnąc swą "dojrzałością" będą w subtelny sposób mówić o moich skłonnościach seksualno sprzętowych

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a sam swoich zdjec nie bardzo chcesz pokazac
    Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny Jak chcesz zobaczyć moje zdjęcia, to służę albumem - dowolnym z półki.

Poza tym nie bardzo rozumiem co cię obchodzi czy i jakie zdjęcia robię?
    Potrafię poznać dobrą fotografię (rzadkość tutaj, w której ty masz spory udział procentowy) od gniotów (determinujących nominalny poziom Canon Boardu) ;-) Dokładnie tak samo, jak Zygmunt Kałużyński potrafił odróżnić dobre kino od cienizny, mimo, że (być może cię to zdziwi) żadnego filmu nigdy nie zrobił :razz:

A tak poza tym to chyba jest to wątek o antycypacji nowości sprzętowych, więc nie wtrącaj offtopiców na temat moich zdjęć :razz:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Wybaczcie, bo trochę nie ten tego.
    Nie widzę najmniejszego powodu, by zwiększać ilość MPxl. Dla ponad 90% nas to w zupełności wystarcza. Dla osób takich jak Snowboarder czy też innych wielbicieli delektowania się wydrukami wielkoformatowymi z nosem w ścianie jest Hasselblad. I dowcip moim zdaniem nie powinien polegać na pakowaniu w puszkę małoformatową coraz to większych rozdzielczości, tylko na obniżce cen średniego formatu.
    Pchanie coraz większej ilości pixeli na tę samą wielkość matrycy ma póki co jedynie sens marketingowy. I niestety obawiam się że z tego powodu wyścig ten będzie trwał nadal. Myślę że szczególnie takie firmy jak Sony chcąc zabłysnąć będą to podsycać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Konkretniejsze info:

http://www.caborian.com/content/view/848/1/

1Ds MkIII - 22MP
    1D MkIII - 12MP crop mode
    200 f1.8L IS

Wyglada na najpewniejsze info do tej pory.
    Za dwa miesiace pokaze porownanie 22MP 1Ds z 5D :-)

Domyślnie

22MP może brzmieć o tyle sensownie, że na owym PMA w końcu zadebiutuje 645D Pentaksa z ceną dotychczasowego Mk II i matrycą 18MPxl (lub 22MPxl).
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny Jak chcesz zobaczyć moje zdjęcia, to służę albumem - dowolnym z półki.

Poza tym nie bardzo rozumiem co cię obchodzi czy i jakie zdjęcia robię?
    Potrafię poznać dobrą fotografię (rzadkość tutaj, w której ty masz spory udział procentowy) od gniotów (determinujących nominalny poziom Canon Boardu) ;-) Dokładnie tak samo, jak Zygmunt Kałużyński potrafił odróżnić dobre kino od cienizny, mimo, że (być może cię to zdziwi) żadnego filmu nigdy nie zrobił :razz:

A tak poza tym to chyba jest to wątek o antycypacji nowości sprzętowych, więc nie wtrącaj offtopiców na temat moich zdjęć :razz:
    Mimo, ze powyższy argument o Kałużyńskim trafia do mnie. Twoja wypowiedz o nie umieszczaniu swoich zdjec w internecie, dziala na mnie jak plachta na byka. Od razu mam ochote zobaczyc Twoje zdjecia, licze, ze je pokazesz.

A wracajac do wielkosci powiekszen i ilosci megapixeli. Jezeli ktos sprzedaje klientowi odbitke, powiedzmy 1 metr dlugosci, co jest bardziej uczciwym i profesjonalnym podejsciem, wykonac ja aparatem 12 czy 22 Mpix? Oczywiscie zakladam, ze profesjonaliste stac na taki aparat i ze w ogole bedzie taki 1ds Mark III
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Nie umieszczam swojej "produkcji" w internecie, bo oglądanie fotografii w palecie webowej to dla mnie żart, i to w dodatku niesmaczny
    Zażartuj niesmacznie, i pokaż swoje fotografie pierwszy raz w internecie, chętnie je zobaczę.

Strona 102 z 190 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów