Zamieszczone przez
Alexander
Stąd, że Canon wypuścił kilka generacji cyfrowych lustrzanek w czasie gdy Nikon wyprodukował jedną. I użtkownicy takiego D100 czekali bodajże 3 lata na następcę. Czytałem wypowiedzi kilku znanych fotografów, którzy z powodu opóźnień porzucili Nikona. Co więcej wielu z nich podkreślało, że Nikon nie dorównuje technoloigicznie Canonowi. W którymś z zeszłorocznych foto-video zawodowy fotoreporter wieloletni użytkownik Nikona wprost przyznaje opisując swojego D2X, że nie dorównuje on jedynkom Canona i powinien ukazać sie przynajmniej rok wcześniej. To samo twierdził Arcimowicz, który też zmienił system z Nikona na Canona. Facet fotografuje góry w ekstremalnych warunkach dlatego szczególnie mnie interesuje. A może znasz jakieś znane nazwiska, które zmieniły ostatnio Canona na Nikona ? :-) Ja nie znam. A tych którzy przeszli na Canona znam kilku.
Optyczną stabilizację obrazu też pierwszy zastosował Nikon. Cóż z tego skoro potem dali się przegonić.
Ja nie wróżę rychłego bankructwa Nikona tylko podsumowuję fakty. Najbardziej interesuje mnie topowy sprzęt profesjonalny bo to on właśnie świadczy o poziomie całego systemu i to jest lokomotywa która dany system ciągnie. Czytałem statystyki dotyczące tego, jakiego sprzętu używają fotoreporterzy w czasie dużych imprez masowych (mistrzoswa, olimpiady, konferencje). W czasach przed cyfrowych dominował Nikon. W czasie ostatnich imprez blisko 80% akredytowanych reporterów używa Canona. To chyba znacząca i drastyczna zmiana, która dokonała się w ciągu kilku ostatnich lat.