Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Puchar Świata w Zakopanem

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie Puchar Świata w Zakopanem

Wybieram się na skoki narciarskie do Zakopanego i korci mnie żeby zabrać swojego ultra profesjonalnego canona 350 z sigmą 70-300 żeby pofocić skoczków. Wiem, że zestaw jest delikatnie mówiąc cienki do tego typu sportu ale nie zniechęca mnie to zbytnio Jednak byłbym baaaardzo wdzięczny za kilka porad - jak mniej więcej ustawić sprzęt aby zdjęcia wyszły (technicznie) możliwie najlepiej. Bardzo proszę brać forumową o kilka cennych porad
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoglaf Zobacz posta
    Wybieram się na skoki narciarskie do Zakopanego i korci mnie żeby zabrać swojego ultra profesjonalnego canona 350 z sigmą 70-300 żeby pofocić skoczków. Wiem, że zestaw jest delikatnie mówiąc cienki do tego typu sportu ale nie zniechęca mnie to zbytnio Jednak byłbym baaaardzo wdzięczny za kilka porad - jak mniej więcej ustawić sprzęt aby zdjęcia wyszły (technicznie) możliwie najlepiej. Bardzo proszę brać forumową o kilka cennych porad
    Najlepiej zająć sektor A chyba - pewien nie jestem.Wysoko plecami do kamer TV.
    Miejsce na przeciw jest podobne ale niestety oświetlenie wali po oczach.
    Mogę powiedzieć, iż sam znalazłem się w sytuacji focenia skoków tyle, że latem.
    I trzeba sobie cyknąć kilka na próbę, żeby wiedzieć o co chodzi.
    Generalnie później tylko manual i wszystko lepcisz na tym samym ustawienia - jak wcześniej dobrze ustawisz czas i przysłone.
    Nie zapomnij aby ustawić AF na automatyczny wybór punktów i włączyć servo.
    Zostaje wtedy jedynie panoramowanie lecącego Pana co wbrew pozorom proste nie jest bo naprawdę skubańce szybko i krótko lecą.
    Staraj sie tak dobrać czas abyś ich nie zamrażał bo wtedy nie widać na focie, że skoczek faktycznie był w locie.
    Moja fotka z pierwszej takiej imprezki (na drugiej jeszcze nie byłem) ;-) zrobiona Tamronem na 75mm i cropowana deko.

Pozdrawiam i miłej zabawy, bo atmosfera jest rewelacyjna.
    Zimą z tego co słyszałem jest jeszcze lepiej niżeli latem.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 08-01-2007 o 15:15
    5D + L

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

Dzięki za rady - ja byłem na skokach w również przed rokiem ale wtedy nie miałem jeszcze canona tylko Olympusa 8080WZ więc szansy na dobre zdjęcie nie było - tym bardziej, że byłem na dole w sektorze C. W tym roku mam bilety własnie na wspomniany przez Ciebie sektor A więc...

Co do techniki to planuję robić z ręki - nie bedę targał monopoda - myślę o zakresie 200-250mm, czasch rzędu 1/600-1/800, iso 400/800, f/4

to oczywiście teoretyzowanie ale od takich ustawień planuję zacząć próby - nie mam pewności co do servo - boję się że 350 polegnie przy tym - zacznę próby od one shot - oczywiście ustawię centralnie AF.

I zobaczy się co wyjdzie

Fakt: zimą jest zajebiś.....
    A może ktoś z forumowiczów też się wybiera w tym roku - może nawet ma bilety również na sektor A? Byłoby super się spotkać na takiej imprezie
    Ostatnio edytowane przez fotoglaf ; 07-01-2007 o 17:13
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Dzięki za rady - ja byłem na skokach w również przed rokiem ale wtedy nie miałem jeszcze canona tylko Olympusa 8080WZ więc szansy na dobre zdjęcie nie było - tym bardziej, że byłem na dole w sektorze C. W tym roku mam bilety własnie na wspomniany przez Ciebie sektor A więc...

Co do techniki to planuję robić z ręki - nie bedę targał monopoda - myślę o zakresie 200-250mm, czasch rzędu 1/600-1/800, iso 400/800, f/4

to oczywiście teoretyzowanie ale od takich ustawień planuję zacząć próby - nie mam pewności co do servo - boję się że 350 polegnie przy tym - zacznę próby od one shot - oczywiście ustawię centralnie AF.

I zobaczy się co wyjdzie
    Z tym czasem to przesada ja robłlem f4 75mm bo więcej nie było :wink: i czasy jakies poniżej 1/200 (chyba 1/160 wtedy wychodziły) bo inaczej wsio zamrożone.Monopoda sobie dpuść - ja wszycho z ręki robiłem - inaczej sie nie da.
    Cyknij kilka na próbę i sam zobaczysz jaki czas musisz mieć.Sprzęt masz lepszy od mojego jak wtedy byłem więc zbliżenia będziesz miał super.
    Tylko idź wcześniej bo zajmą Ci najlepsze miejscówki ( to jest chore, że miejsca nie są numerowane) .
    Są tam takie chyba 2 wieżyczki jeszcze nad trybunami - tam to jest miejscówka na focenie - jak Ci sie uda to wal tam jak w dym .

Właśnie sprawdziłem w którym sektorze byłem to był A a nie C(C jest nieco gorszy niestety bo z dołu widać a nie z boku - ale później w trakcie może uda Ci sie przedostać na inna sektry - mnie się udało :wink: .
    Tu masz mapkę skoczni:
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 07-01-2007 o 17:27
    5D + L

Miasto
    Płock

Domyślnie

bo używam 350 - więc mam prawo wybrać gdzie chcę umieścić post - moderator ma prawo go przenieść - ale moze darować sobie takie głupie minki
    Spokojnie - wyluzuj.
    Masz jakiś kompleks odnośnie tej 350tki Bo ja go nie mam - super sprzęt:wink: .
    Jak będę potrafił wycisnąć z niego 90% -100% to wtedy pomyślę o zmianach.
    Nie zbaczajmy jednak z tematu skoków.
    Pozdrawiam
    5D + L

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

myślę o zakresie 200-250mm, czasch rzędu 1/600-1/800,

nie pomyliłeś sie o jedno zero ?? może 1/60 - 1/80
    przecierz oni tam lecą ok 100 km/h czyli... tyle co nic

Dopiero zaczyna Awatar arek354
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    nie pomyliłeś sie o jedno zero ?? może 1/60 - 1/80
    przecierz oni tam lecą ok 100 km/h czyli... tyle co nic
    Przy Małyszu wystarczy i 1/30 . On ma zawsze wolniejszy rozbieg
    Body: Canon EOS 300v + Canon EOS 350D
    Lens: kit 18-55 + EF 28-105 + EF 70-200/4 L
    Inne: 2x CF 1GB Kingston + futerał Bilora + torba Unomat + plecak Soligor + RC-1 + statyw Walimex WT-3570

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek354 Zobacz posta
    Przy Małyszu wystarczy i 1/30 . On ma zawsze wolniejszy rozbieg
    He he - jak ja byłem ostatnio to Adamek Wygrał
    5D + L

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

Drogi borkomarze ja absolutnie nie mam kompleksu na tle mojej 350 To bardzo fajny sprzęt. A co do skoków - 1/60-1/80 na długim końcu ? to co ja bede miał na tych zdjęciach - smugi... wolę miec skoczków

Miasto
    Płock

Domyślnie

Drogi borkomarze ja absolutnie nie mam kompleksu na tle mojej 350 To bardzo fajny sprzęt. A co do skoków - 1/60-1/80 na długim końcu ? to co ja bede miał na tych zdjęciach - smugi... wolę miec skoczków
    Słyszałeś o czymś takim jak Panoramowanie
    Poza tym jeśli będziesz ich od dołu focił to tej prędkości nie zobaczysz.
    Jeszcze jedno - aż tak długiego końca używał nie będziesz - jest dość blisko do latających Panów, przynajmniej było z mojego sektora.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 08-01-2007 o 14:50
    5D + L

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów