A jeżeli mogę zapytac. Jak Ci sie sprawuje ten Tamron z 30D? Jest FF na przysłonach poniżej F5.6 i fotografowaniu dalszych obiektów czy nie? Mój miał i to nie mały, więc jeżeli w Twoim przypadku jest podobnie to szczerze powątpiewam w sukcesy przy zdjęciach reporterskich gdzie nie ma zazwyczaj za wiele czasu szczególnie gdy ktoś zajmuje się tym zawodowo.
A uwagi odnośnie marki obuwia i gaci były delikatnie mówiąc niesmaczne. Tak już jest na forum, że w stopce można sobie pisać co się podoba i nie powinno to podlegać dyskusjom, bo to nawet nie wypada. Tu się nikt sprzętem nie chwali, tylko łatwiej się dogadać gdy widać kto czym operuje.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 29-12-2006 o 23:57
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
mimo całej mojej życzliwosci musze Ci wytknąc iż wieje tu lekką niekonsekwencją...
jak reporterka to zdjęcie zrobione czesto za kazdą cene na deszczu, wietrze(a syfu na ulicach w Polsce tyle ze nie trzeba jechac na sahare by miec piach wszędzie jak zawieje) i ogolnie w zastanaych czesto niekorzystnych warunkach wiec obudowa i jej szczelnosc ma fundamentalne znaczenie.
jesli robisz we wnetrzach to i tak masz lampe która Ci wszystko doswietli a dochodzi pewnosc i szybkosc AF. mam wrazenie ze tego 2.8 to bronisz jak niepodległosci w imie ideii... tylko ile tak naprawde zdjęc robisz przy tym 2.8 ktorych nie zrobiłbys przy 4???
pamietaj ze mialem 17-50 poł roku prawie od końca czerwca do połowy grudnia mniej wiecej. wiem na co stac ten obiektyw i co mozna z nim zrobic i sam czesto go broniłem i dalej bede twiedził iż do 1500 zł nie ma nic lepszego, ale przesiadłem sie na 17-40 bo doszedłem do wniosku ze jest jednak lepsza pomimo znacznie wyższej ceny a canon i tak zwrócił mi 40% róznicy cenowej!!!!
o czerwoną eLke bił sie nie bede. sam mam na dole, ale wpisałem ją bez zadnej ideologi i szczerze mówiąc nawet nie zastanawiałem sie nad tym iż to moze byc przez kogokolwiek jakos źle odbierane
PEACE![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 29-12-2006 o 18:01
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Gdyby tamron zawodził mnie w pracy dawno wylądowałby w szufladzie. Ja zarabiam na zdjęciach więc trefne szkła nie wchodzą w grę. Nie fotografuję tablic testowych maniakalnie poza momentem zakupu. Nie stwierdziłem porażek T 17-50.
Uważam - powtórzę raz jeszcze - że C 17-40/4 jest moim zdaniem nie rewelacyjny optycznie i ciemny. Zatem kwota jakiej canon domaga się za to szkło jest MOIM ZDANIEM wygórowana.
Co do opisów sprzętowych, przecież wyjaśniałem, że sobie je cenię. Wiem z kim i o czym można rozmawiać. Kolorowanie L w opisach lekko mnie bawi, ale to moja sprawa, choć odnoszę wrażenie, że wiele osób zrobiło sobie fetysz z tych czerwonych elek w opisach.
Odpowiadając na jedno z pytań - nie, nie czuję się lepszy, że sobie L nie wpisałem wcale. Po prostu każdy, kto ma to szkło wie, co to za lens i nie muszę dopisywać, że to seria L. Nie chcę wywoływać fermentu, więc kończę moją tyradę i pozdrawiam wszystkich z urażonymi włącznie.