Jak zrobic kolor...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Redskull
    Coś już napisał
    • 2006
    • 95

Jak zrobic kolor...

Witam

Czy ktos z userów orientuje się jak zrobić kolor w CS2, który by fosforyzował? Chodzi mi o taki bardzo swiecący(neonowy) odcien pomaranczowego.
    stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Fosforyzowac to on raczej nie bedzie ale palete kolorow masz dostepna tutaj:

Komentarz

• Redskull
      Coś już napisał
      • 2006
      • 95

Nie now PS to ja cos tam umiem Potrzbuje zrobic taki neonowy pomarancz...taka wscieklizne :P

Komentarz

• Diodak
        Uzależniony
        • 2005
        • 696

hmmm z wścieklizną w standardzie będzie cięzko ;p.

Jeśli zastosowanie foto to przestrzeń kolorów Frontiera pozwala uzyskać najwyżej takie odcienie pomarańczowego:

A jeśli chodzi o druk to trzeba wziąć wzornik kolorów w drukarni i zerknąć na kolory fluoroscencyjne i dorzucić jako dodatkowy obok CMYKu.

Dla celów oglądania na monitorze komputera to można spróbować mieszać kolory zółty i pomarańczowy dla uzyskania efektu "świecenia" np. tak:

to jest typowy kolor neon orange .
        EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez Redskull Zobacz wpis
          Potrzbuje zrobic taki neonowy pomarancz...taka wscieklizne :P
          Nadal nie wiem o co Ci chodzi ;-) ...ale tutaj masz neonowe tutoriale.

Komentarz

• Redskull
            Coś już napisał
            • 2006
            • 95

@DoMiNiQuE

GDZIE TE TUTKI ?

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez Redskull Zobacz wpis
              @DoMiNiQuE

GDZIE TE TUTKI ?
              Link jest ukryty pod wyrazem "tutaj" w poprzednim poscie

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Pomarańczowy w rgb to jezt nielada problem! Ja dopiero niedawno na ostatnio kupionym analogowym monitorze Philipsa mogłem stwierdzić, że mam wreszcie pomarańczowy w palecie - po latach "niemania".

Teraz ciekawostka: Większość fotek na Airliners.net jest robiona przez Canonierów. Oto jak Canon+Jpeg radzą sobie z idealnym pomarańczem barw firmowych TNT:

Krótko mówiąc tragicznie sobie radzą. Ogromna wiekszość pomarańczy jest tak czerwona, że prawie buraczana.
                Dla kalibracji podaje mój najładniejszy pomarańczowy: R:255,G:145,B:45.

Komentarz

• tadek
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 468

i co powie muflon....
                  350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Redskull
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 95

@DoMiNiQuE

Mam tak wypalony monitor, ze pokazuje wszytskie literki BW Myslalem ze zapomniales podlinkowac Dzieki wielkie, choc nie dokonca chcialem uzyskiwac to poprzez filtry...myslalem, ze jest jakas opcja txetu o ktorej nie wiem, ktora podbija barwy...

Komentarz

• zanzibar
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 79

Jakim sposobem uzyskać klimat z filmów fabularnych?

Bardzo lubię efekt tonalny z filmów fabularnych z lat 70-80. Zapewne dużo daje odpowiednie oświetlenie i filtry kamer filmowych.
                      Ale chyba jest jakiś sposób na obróbkę komputerową? Czy ktoś z Was osiągał takie efekty?:-(

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez zanzibar Zobacz wpis
                        Bardzo lubię efekt tonalny z filmów fabularnych z lat 70-80. Zapewne dużo daje odpowiednie oświetlenie i filtry kamer filmowych.
                        Ale chyba jest jakiś sposób na obróbkę komputerową? Czy ktoś z Was osiągał takie efekty?:-(

Najlepiej to chyba zapodać sobie negatyw Kodak Vision 2 :grin:
                        Ale wracając do pytania. Może spróbuj zainstalować plugin do PS'a pt. Virtual Photographer i może któryś z tamtych efektów Cię zadowoli. A kombinacji jest dużo...
                        sigpic

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12208

Zamieszczone przez ewg Zobacz wpis
                          Krótko mówiąc tragicznie sobie radzą. Ogromna wiekszość pomarańczy jest tak czerwona, że prawie buraczana.
                          Dla kalibracji podaje mój najładniejszy pomarańczowy: R:255,G:145,B:45.
                          to cos mocno pojechane. zbyt duza roznica, zeby to zwalic na przetwarzanie.

przy czym jestem sie w stanie czesciowo zgodzic z wpadaniem canonowskich czerwieni w buraczki. sam do zdjec krajobrazowych wywolywanych w ACR uzywam na dzien dobry shiftu +7 punktow (w kierunku pomaranczy) dla kanalu czerwonego i dopiero uzyskuje satysfakcjonujace oddanie tego koloru.

natomiast dla odmiany, do zdjec ludzi, gdzie potrzebuje raczej wierniejsze odwzorowanie kolorow, nie ruszam czerwienia i zostawiam na 0, bo staje sie za kwasna
                          www albo tez flickr

Komentarz

• ewg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1079

Zamieszczone przez akustyk Zobacz wpis
                            to cos mocno pojechane. zbyt duza roznica, zeby to zwalic na przetwarzanie.
                            Myślę, że to typowa przypadłość systemu filtrów RGB i dzisiejszej technologii odwzorowania barw na matrycach światłoczułych. Jeśli wierzyć biologom, ludzkie oko również wykorzystuje filtry RGB, a jednak te stworzone przez człowieka nie radzą sobie równie dobrze z wszystkimi kolorami - chyba najgorzej z pomarańcziwym własnie.
                            Ciekawe, że niegdysiejsze filtry matryc Kodaka w systemie CMY miały znowu tendencję do nadużywania pomarańczy, nawet kosztem wierności czerwieniom. Podejrzewam, że gdyby monitory pracowały w CMY byłoby to jeszcze bardziej widoczne. Swoją drogą żal że matryce z filtrami CMY nie doczekały się pełnej optymalizacji, bo dzisiejsze aparaty mogłyby mieć o wiele czulsze matryce, przy tej samej technologii. W końcu RGB powstaje z odpowiedniego nakładania kolorów CMY. Czyli to tak jakby matryce RGB miały po dwa filtry na każdą składową palety RGB a nie jeden jak to jest w przypadku samego CMY.
                            Podobno Sony miało zamiar jakoś udoskonalić RGB zamieniając jeden z podwójnych filtrów zielonych na cyan/emerald - RGBE. I też chyba nic z tego nie wyszło. Bodaj wszystkie dzisiejsze modele Sony wciąż filtrują w RGB...

Mam tylko nadzieję, że powodem niestosowania filtów innych niż RGB nie była zwyczajnie mała moc obliczeniowa procesorów w aparatach, które na którymś etapie musiałyby przekonwertować obraz na RGB komputera...

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12208

z czerwieniami sa jeszcze dwa, bardzo wazne praktycznie problemy:
                              1. to pierwszy kanal, ktory leci w kosmos przy nieuwaznym naswietlaniu. bo praktycznie ciezko wskazac zdjecie gdzie mimo ostroznosci wyjara sie zielen lub niebieski. natomiast z czerwienia jest to (przynajmniej u mnie - focacego krajobraz) notoryczne
                              2. podstawowy konwerter RAW - ACR daje kompletnie i totalnie d... kiedy przychodzi do zachowania gladkiej tonalnosci zdjec w swiatlach. a poniewaz problem z tonalnoscia pojawia sie na krawedzi przepalenia kanalu (patrz punkt 1) to kolory ktore najczesciej sie "odrealniaja" to te o duzej skladowej czerwieni (sama czerwien, purpura, pomarancz, zolty)

mysle, ze obok problemu z samym filtrem RGB to tez stanowi wiele o jakosci czerwieni na zdjeciach cyfrowych. nie tylko sam fakt ich naswietlenia, ale tez wywolania

a co do RGBE i CMYK... mysle, ze RGBE by duzo pomoglo. bo jesli dzisiejsza matryca CMOS przy ISO 100 ma na niebieskim taki szum jak na czerwonym przy dajmy na to ISO 800 to... o czym my tu mowimy...? zastapienie, za przeproszeniem, nadmiaru informacji o kanale zielonym informacja laczona o niebieskim daloby tu jakas poprawe.

w filtr CMY raczej nie wieze. oprocz Coolpiksa 995 nie widzialem aparatu tego uzywajacego. nie sadze, zeby to bylo tylko dla wygody
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...
                              X