Problem dlugiego odpalania mozna rozwiazac w bardzo prosty sposob - nie wylaczac aparatu i nie pozwalac wchodzic mu w stan uspienia. Bedac na zdjeciach nigdy nie wylaczam sprzetu. A co z bateriami, ktos zapyta? Bez jaj - ceny zamiennikow sa na tyle niskie ze kupujac lustrzanke cyfrowa mozna dokupic 3 baterie w cenie ponizej 100zl.
Wiesz mnie bardziej chodziło o to, że jak się weźmie takiego 10D do ręki to jest poczucie zbliżone do tej twardości jaką ma jedynka. W dwudziestce już tego tak nie odczuwam ale to tylko takie moje swobodne obserwacje jako byłego użytkownika tych korpusów.
Co do pancerności 1D to każdy kto to raz miał w łapie i później weźmie cokolwiek innego to już zawsze będzie miał mieszane uczucia. No może jedynie waga i wymiary przerażają.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a tak z ciekawości spytam , bo była mowa o 1D, gdzie obecnie można taki egzemplarz kupić? (pomijając że 95% 1D bedzie zajechanych przez profi?)
Bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć tego body na sprzedaż (może niedokładnie szukam)
pozdr
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tez stoje przed takim dylematem, wprawdzie posiadam jednego dziadka (10D ) - z ktorego jestem bardzo rad, ale sklaniam sie do fotografii sportowej indoor i planuje zakup pradziadka (1D ). Byc moze jest to krok do tylu, ale w tym co chce focic bedzie to niewatpliwie krok do przodu. Bardzo wielu pozbylo sie 20D na rzecz 1D, w koncu jest to pierwszy profesjonalny cyfrowy"sportowiec" i zaledwie 5 lat temu byl #1.Oczywiscie wolalbym miec MIIN, ale jaki to ma sens inwestowac tysiace $ w sprzet ktorym nie zarabiam a ktory za kilka miesiecy bedzie do kupienia za 20% pierwotnej ceny. Czy jestem tak dobrym amatorem aby pogardzic 1D? - z pewnoscia NIE!
Serdecznie pozdrawiam i zycze trafnych wyborow![]()
Ebay ma te zalete tez, ze sa tam puchy uzywane tez przez bogatych amatorow z niklymi (jak na jedynki) przebiegami i praktycznie zerowymi sladami uzytkowania.
...
skoro już mowa o 1D, czy ktoś może wie jaka jest jego trwałość migawki ?
Pewnie nie więcej niż 200 000 :wink: Tzn oficjalnie![]()