Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: Grzechy fotografów przyrody :) ??

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    pewnie patologie sie zdażaja jak wszędzie ale ogólnie to nie jest prawda ....
    No ja akurat mam informacje z pierwszej reki od znajomego, ktory jest zapalonym mysliwym. Opowadal jak to niektorzy mysliwi przyczyniaja sie do ratowania przyrody.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

to pomyśl jak by to było bez takich może niedoskonałych regulacji i organizacjii totalna wolna amerykanka zarówno ze strony myśliwych jak i zwierzyny co zakończyło by się pewnie nienajlepiej ...

Dopiero zaczyna Awatar Morfina
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Panowie od kilkunastu lat uganiam się za zwierzakami i mam kilka opinii na ten temat:
    - po pierwsze ( pomijam rzeczy oczywiste o których była już mowa )
    - po drugie i najważniejsze UBIÓR !!!! mając odpowiednie ubranie można „podejść” do większości zwierząt na odległość ok. 10 m i zrobić foty np. sigmą 100 – 300 w połączeniu z cropem wychodzą rewelacyjnie ;-)
    - wybierać się w miejsca w których nieraz pojawia się człowiek !!! jak udacie się w kompletną dzicz to zanim zobaczycie obiekt, on was zwęszy (zobaczy) i ucieknie. Świetnie nadają się do tego okolice różnych wsi, zwierzęta są trochę mniej płochliwe.
    - zwierzęta jak człowiek mają swoje przyzwyczajenia, jak zobaczysz dziki buchtujące w habziach i je spłoszysz to za 2 – 3 dni wrócą w to samo miejsce.
    - najlepsze foty zrobiłem przy 300 - 400mm i przesłonie 5,6 tak więc bez onanizmu sprzętowego.
    - trzeba jeszcze pamiętać, że aparat jest bardzo głośnym urządzeniem, najczęściej jak jeszcze nie miałem obiektywu USM to ostrzyłem ręcznie, po zrobieniu pierwszej foty wszystko ucieka ( klik migawki działa na zwierzaki jak petarda ).
    - ostatnie moje spostrzeżenie dotyczy zapachów, jak idziesz w las to nie perfumuj się, nie pierz ubranka, nie żuj gumy miętowej itd. ...
    Życzę wszystkim zapaleńcom miłych łowów.
    Dasz Bór.
    800 mm f 4 chyba jedyne na forum

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Niestety ja też mam znajomych myśliwych ( z którym bezustannie tocze potyczki jak narazie słowne ) i niestety nic nie zmieni mojego przekonania że strzelanie do zwierząt dla przyjemności to barbarzyństwo !!!!!.

Te wszystkie piękne rzeczy o których mowa wcześniej i które są dziełem kół łowieckich mozna tez robić bez strzelania, Owszem chore jednostki ( zagrażające całej populacji )powinny być eleminowane ale przez Lesniczych !! ( choć to w sumie też jest problematyczne bo idąć dalej tym tropem strzelać powinno się do nosicieli HIV ).

Niestrety we wszystkich magazynach łowieckich można spotkać zdjęcia uśmiechnietych "...." stojacych z napojem rozgrzewającym nad ciałami pieknych Jeleni ( niewierzący niech zerkną do jednego z ostatnich nr "Lowca Polskiego" ) zabitych tylko dlatego że miały piekne poroże - dla mnie to jest chore .

Ale nie na ten temat miała być dyskusja - chodzi o obsługe teleobiektywu w terenie leśnym Jak narazie tylko Morfina zabrał głos w tej sprawie - dzięki
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 30-10-2006 o 12:34

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Co jest dla ciebie chore - to co innego .... rzeczywistość jest jednak inna rozumiem że jesteś przeciwnikiem polowań, przemocy, wojen, noszenia futer i innych temu podobnych zachowań leżących naturze człowieka na podobnym poziomie co altruizm, miłość, przebaczenie itp .... dwoista natura człowieka nie da się zmienić ot tak ... śmię twierdzić że wszystkie cechy które są w naturze człowieka czemuś służą i są przystosowawcze a zabijanie jak najbardziej jest ważną częścią naszej natury.... soz zapędziłem się na ten temat jest już inny wątek .....

a i zapewniam cie że również zwierzęta zabijają dla przyjemności .... a już na pewno nie tylko z powodu głodu ...
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 30-10-2006 o 12:56

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

to co piszesz to prawda niestety ludzie śą rózni ( a może na całe szcęście śa rózni . Wiem jednak że żadna sarna nie zasłużyła na śmierć tylko dlatego że urodziła sie z krzywą nogą a juz napewno nie z tego powodu że przez tą krzywą noge jakiś myśliwy wytypował ja do odstrzału - Dobra a teraz o Teleobiektywach

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ...a i zapewniam cie że również zwierzęta zabijają dla przyjemności .... a już na pewno nie tylko z powodu głodu ...
    Tak z czystej ciekawosci podaj prosze jakie gatunki zwierzat zabijaja dla przyjemnosci???

Bo ze nie tylko z glodu to oczywiste i powszechnie znane zjawisko w przyrodzie (chocby przy ustalaniu hierarchii w stadzie czy eliminowanie osobnikow z obca pola genowa)

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Tak z czystej ciekawosci podaj prosze jakie gatunki zwierzat zabijaja dla przyjemnosci???

Ponoć szympansy - co poniekąd potwierdza że są bardzo podobne do człowieka. Coś na ten temat było kiedyć na NG lub Discovery.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Babia Góra

Domyślnie

zwierzakiem, który zabija by ,,nie wyjść zwprawy" jest nasz RYŚ

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

co to znaczy "nie wyjsc z wprawy" ??
    Znaczy ze zabija i zostawia ofiare i nigdy do niej nie wraca??
    Marnuje energie na zbedne lowy??

Bylby to dziwny przypadek, zwykle kazde dzialanie zwiazane z wydatkowaniem energii jest w naturze uzasadnione (chyba ze koniecznosc "podtrzymania nawykow lowieckich jest takim uzasadnieniem - ale to wtedy nie podpada pod zabijanie dla przyjemnosci)

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów