Moje porównania są niezbyt miarodajne bo nie robię testów. Jak się bateria kończy to ją zwyczajnie wymieniamMam natomiast następujace wrażenia z jedną baterią (oryginał, nówka w aparacie):
- 300D - ok. 300-350 zdjęć
- 20D - ok. 400-450 zdjęć
- 5D - ok. 250-300 zdjęć (czasem do 350)
Nie robię zdjęć tysiącami, dużo kadruję i poprawiam przed pstryknięciem (to kosztuje troche prądu), często (nawet bardzo) po dwu-trzykrotnym kadrowaniu nie pstrykam wogóle. Zdjęć na displayu nie oglądam, mam na trwałe włączony podgląd histogramu, ustawione RAW i zapomniałem jak się zmienia
w 5D większa matryca i display musi kosztować conieco energii. IS to też energia - jeśli robię dużo "przymiarek" a mniej pstryknięć to IS przyśpiesza konsumpcję. Według mojej oceny IS kosztuje od 10-20% pojemności baterii ale to mocno zależy od wszystkich powyższych uwarunkowań. No i to TYLKO subiektywna ocena.
Zgadzam się z Vitezem co do faktu, że to zupełnie pomijalne w eksploatacji. Zamienniki 2600 mAh (faktycznie chyba maja sporo mniej) po 30 PLN za szt czyli 10% ceny oryginału zupełnie uwalniają od myślenia o bateriach. Kiedys używałem Minoltę 7Di (mam ją zresztą dalej) - ta to dopiero jest prądożerna![]()