Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Rewolucje w fotografii (wydzielone z "Pentax K10D")

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wydzielone z http://canon-board.info/showthread.php?t=14486

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    O tym, czy to będzie rewolucja moim zdaniem zadecyduje jakość obrazu z owego 22 bitowego przetwornika. Jeżeli uda się zredukować poprzez to szum i poprawić dynamikę obrazu, to z całą pewnością będzie korpus ten zasługiwał na miano rewolucyjnego.
    Gdyby tak mialo byc, to producent urzadzilby reklamowa fete na miare tego, co ostatnio zapodala sigma :-D A na koncu gora urodzilaby mysz Nie sadze... tak jak napisalem: z punktu widzenia kogos, kto juz ma jakis sprzet to po prostu kolejna reklama w jakims Practical Photography: "o, nowy, fajny, malutki DSLR, szkoda ze na jakims dziwnym bagnecie". I przewracamy strone

Domyślnie

Muflon - jak widzę, nie znasz marketingu Pentaksa.
    Prawdę powiedziawszy nikt go nie zna, dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby to jednak była rewolucja.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    nie zdziwiłbym się, gdyby to jednak była rewolucja.
    A ja bym sie zdziwil. CHOLERNIE bym sie zdziwil Pogadamy za miesiac-dwa (czy tam ile, nie wiem jak sie pod tym wzgledem Pentax plasuje miedzy Nikonowskim pol roku i Canonowym tygodniem ;-))

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale rewolucja w czym? Póki co to mamy znów papier i podniecanie się cyferkami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

podtrzymuje zdanie Michu. muflon - nie znasz marketingu Pentaksa.

to dokladnie przeciwienstwo Canona czy Sony, ktore "przemalowuja mysz na szaro i sprzedaja jako slonia-desktop" (vide 350D i udawanie, ze to aparat)

Pentax to firma ktora absolutnie fenomenalne produkty potrafi kompletnie zaprzepascic przez brak jakiegokolwiek szumu wokol nich. nie mowie nawet o "pomocy" jakiej w tym udzielal jej polski dytrybutor, wyceniajacy cyfrowe DSLR na kwoty totalnie urwane z choinki...

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Jak ktos focil cale zycie canonem to kupi 30D a nie jakiegos tam pentaksa do ktorego jest raptem 16 obiektywow z af na allegro
    swiat nie konczy sie na obiektywach z AF
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Czytając to forum często mam wrażenie że AF i pokrewne tematy to najważniejsza sprawa w foceniu a ja uważam że poza nieliczynymi wyjątkami to wprawny fotograf MF jest w stanie zrobić to samo co na AF ....
    AF temat zamieny dla wielkich elektroników i stwarza wtórnych analfabetów obsługi sprzętu foto :

MF , 135

Ostatnio edytowane przez popmart ; 13-09-2006 o 14:34

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dla niektórych tak. Sam wiem ile miałem nieostrych zdjęć z analogowymi słoikami. Dla mnie AF był wybawieniem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja rozumiem, ze AF jest potrzebny, ale to nie prawda, ze wszystkim jest niezbedny do zycia. wszystko zalezy od tego jakie sie zdjecia robi. bo, wbrew przekonaniu 90% uzytkownikow takiego forum jak to, nie wszyscy fotografuja zwierzeta, samochody lub samoloty. sa ludzie, ktorym tematy fotograficzne nie uciekna, chocby sie godzine do zdjecia przymierzali i tutaj AF jest kompletnie niepotrzebny.

to wbrew pozorom nie jest jakas waska grupa osob

na swoim przykladzie moglbym powiedziec, ze 3 dobre staloogniskowe szkla MF i bylbym totalnie szczesliwy. sek w tym, ze takich nie ma do cropa, lub sa grubo ponad moja kieszen. mam na mysli 15mm, 18mm i 35mm (tu akurat jest orgiastyczne 35/1.4... tylko cena ). przy czym, ku dalszemu oslupieniu i zgrozie to czytajacych, mam zupelnie w ... jasnosc tych szkiel, byle w zakresie f/8~f/11 dawaly sobie rade w rogach
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-09-2006 o 14:42
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Akustyk jasne ja to doskonale rozumiem. Wiem też że dawniej nie było AF i robili zaj...e zdjecia w różnych dziedzinach. Tyle że mój problem jest dość trywialny ja mam po prostu dość kiepskie oczy i w tym wizjerze i to nawet w starych analogach miałem zawsze problem gdzie jest ostrość, a gdzie nie ma. Co prawda kliny, rastry i wszystkie te wynalazki pomagały jakoś ale i tak się często myliłem, a domyślasz się zapewne, że nie ma nic bardziej frustrującego niż nieostre zdjecie w analogu. Dopiero średni format trochę pomógł ale za ciężki.
    Kapitan Wagner

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Pentax to firma ktora absolutnie fenomenalne produkty potrafi kompletnie zaprzepascic przez brak jakiegokolwiek szumu wokol nich. nie mowie nawet o "pomocy" jakiej w tym udzielal jej polski dytrybutor, wyceniajacy cyfrowe DSLR na kwoty totalnie urwane z choinki...
    A jakiś przykład? Szczególnie tych absolutnie fenomenalnych DSLR?

Popmart, fotka ładna. I zgadzam się, że...
    Cytat Zamieszczone przez popmart
    poza nieliczynymi wyjątkami to wprawny fotograf MF jest w stanie zrobić to samo co na AF
    A wprawny fotograf "analogowy" jest w stanie zrobić to samo (albo i nawet więcej - kolory Velvii) co cyfrowy. Dlaczego zatem w EXIFie widzę 300D? Przecież dobry slajd daje ładniejsze kolory i większą rozdzielczość przy mniejszym nakładzie pracy ;-) Cyfra jest dla...
    Cytat Zamieszczone przez popmart
    ... wielkich elektroników i stwarza wtórnych analfabetów obsługi sprzętu foto
    Dorzuć jeszcze coś o imbecylach ;-) Ponawiam pytanie: dlaczego zatem do Twojego fajnego manualnego 135 nie podepniesz dobrej, analogowej lustrzanki, tylko wywaliłeś iks razy tyle na 300D? Czy chodzi o jakieś "nieliczne wyjątki"? Jakie?

A teraz serio: AF to wynalazek takiego samego kalibru jak matryca. Można bez niego żyć, ale "z" jest jakby... wygodniej. A jak jest jeszcze do tego dobry, to w ogóle fajnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów