Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Holdan are one of the leading value-added distributors in the audio visual, broadcast and cine and imaging sectors supplying resellers in the UK and ROI.
Czerela, moze skoro znajomy fotograf namówił Cię na 30D, to my wciśniemy ci taki dodatek :-D
o, i dobrze, takie cos mi wystarczy
nie rozumiem zachowania co niektorych, czlowiek podobno ciagle sie uczy i to wcale nie musi byc zle czy smieszne, reszcie dziekuje za dokladne wyjasnienie
aparatu nie sprawdzalam przed zakupem, jak i reszty rzeczy (np. 3 obiektywy), poniewaz zyje w kraju w ktorym nie ma zadnych problemow ze zwrotem i moge na spokojnie przez 30 dni testowac zakup, jezeli cos mi sie nie spodoba, nie mam problemu z oddaniem go, ale nie o to chodzi, aparat robi piekne zdjecia, jest szybki itd itp, po prostu zdziwilam sie, ze skoro to jest cyfra, powinien ta funkcje posiadac, jezeli wlasnie jak taka nakladka pokazana powyzej moze byc, to dlaczego nie wlasny LCD? tylko tyle
nie rozumiem zachowania co niektorych, czlowiek podobno ciagle sie uczy i to wcale nie musi byc zle czy smieszne, reszcie dziekuje za dokladne wyjasnienie
aparatu nie sprawdzalam przed zakupem, jak i reszty rzeczy (np. 3 obiektywy), poniewaz zyje w kraju w ktorym nie ma zadnych problemow ze zwrotem i moge na spokojnie przez 30 dni testowac zakup, jezeli cos mi sie nie spodoba, nie mam problemu z oddaniem go, ale nie o to chodzi, aparat robi piekne zdjecia, jest szybki itd itp, po prostu zdziwilam sie, ze skoro to jest cyfra, powinien ta funkcje posiadac, jezeli wlasnie jak taka nakladka pokazana powyzej moze byc, to dlaczego nie wlasny LCD? tylko tyle
Bo to zbędne podrażanie kosztów puszki.
A resztą się nie przejmuj. W końcu to dział dla początkujących, tylko po prostu nie każdy kuma że ten kogo stać na 30d czy 5d na początek nie musi być od razu semipro. Kupiłaś taki a nie inny - Twój kaprys. To raczej zaawansowana lustrzanaka i nieznajomość zasad jej działania mogła wydać się zabawna :wink: Nie zrażaj się, czytając to forum i korzystając z jego przepastnych zasobów (wyszukiwarka) wiele się nauczysz. Powodzenia.
Holdan are one of the leading value-added distributors in the audio visual, broadcast and cine and imaging sectors supplying resellers in the UK and ROI.
No niestety lustrzanki tak mają. Jedyny wyjątek to ten olympus ale kosztem dosyć ciemnego obrazu w wizjerze. Po za tym obraz na LCD jest daleki od doskonałości, może jak wprowadzą masowo OLED-y to się coś zmieni. Pytanie czy wtedy w ogóle lustrzanki się ostaną.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Eee tam, a ta 580-ka to co? No więcej lampy C to już się nie da :-) .
Czerela, nie przejmuj sie, 30d to dobry aparat, lepszy od tych wszystkich z podglądem, więc czasem nie myśl o zmianie, chyba, że na lepszy (czytaj full frame), ciesz się i rób dobre zdjęcia. Powodzenia i zaglądaj tutaj często.
Eee tam, a ta 580-ka to co? No więcej lampy C to już się nie da :-) .
Czerela, nie przejmuj sie, 30d to dobry aparat, lepszy od tych wszystkich z podglądem, więc czasem nie myśl o zmianie, chyba, że na lepszy (czytaj full frame), ciesz się i rób dobre zdjęcia. Powodzenia i zaglądaj tutaj często.
bardzo dziekuje :-) aparat zostaje, obiektywy tez, jezeli zajdzie taka koniecznosc ( po powrocie z wyprawy) dokupie to co tu podpowiadali mi inni, czasem brakuje tego obrazu jezeli obserwujesz cos katem oka, co przy uzywaniu samego wizjera jest raczej niemozliwe
jeszcze raz dziekuje
a, jeszcze mi sie przypomnialo, ktos wyzej mowil, ze mam tylko 4 posty i jestem swieza, bylam na innym forum,ale dobrzy ludzie przekierowali mnie tu skoro prawie wszystko mam canona, nie musze przesiewac za duzo informacji :-)
bardzo dziekuje :-) aparat zostaje, obiektywy tez, jezeli zajdzie taka konicznosc ( po powrocie z wyprawy) dokupie to co tu podpowiadali mi inni, czasem brakuje tego obrazu jezeli obserwujesz cos katem oka, co przy uzywaniu samego wizjera jest raczej niemozliwe
jeszcze raz dziekuje
a, jeszcze mi sie przypomnialo, ktos wyzej mowil, ze mam tylko 4 posty i jestem swieza, bylam na innym forum,ale dobrzy ludzie przekierowali mnie tu skoro prawie wszystko mam canona, nie musze przesiewac za duzo informacji :-)
Czerela, życzę Ci aby twoje zaangażowanie i entuzjazm w fotografi cyfrowej, było takie duże jak zasób twojego portfela...
Niektórymi wątkami krytyki, nie ma się co martwić ( zapomniały woły, jak cielęciami
były )
I jeszcze jedno w krajach bogatych, gdzie cena 30D to dla średniaka ok. tygodnia pracy, to rzaden problem aby kupić taki sprzęt i być dopiero początkującym amatorem.
Sam mam wielu zaprzyjaźnionych kolegów, którzy fotografują średnio amatorsko i mają takie puchy, że w Polsce jakby ktoś zobaczył jednego z nich na ulicy to by pomyślał, że gość z gazety ( to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko TY ).
Pozdrwiam i życzę Ci powodzenia. ;-)
Czerela, życzę Ci aby twoje zaangażowanie i entuzjazm w fotografi cyfrowej, było takie duże jak zasób twojego portfela...
Niektórymi wątkami krytyki, nie ma się co martwić ( zapomniały woły, jak cielęciami
były )
I jeszcze jedno w krajach bogatych, gdzie cena 30D to dla średniaka ok. tygodnia pracy, to rzaden problem aby kupić taki sprzęt i być dopiero początkującym amatorem.
Sam mam wielu zaprzyjaźnionych kolegów, którzy fotografują średnio amatorsko i mają takie puchy, że w Polsce jakby ktoś zobaczył jednego z nich na ulicy to by pomyślał, że gość z gazety ( to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko TY ).
Pozdrwiam i życzę Ci powodzenia. ;-)
no kurcze,tu nie chodzi o zadna kase i w moim przypadku to wcale nie jedna tygodniowka na taki sprzet, ale to o co pytalam troche mnie zdziwilo, dla mnie cyfra to cyfra, lustrzanka czy nie, podglad powinien byc, jezeli sa dodatkowe urzadzenia i wtedy to jest, to dlaczego nie na wlasnym LCD? tylko tyle,
co do wydawania na sprzet to nie chodzi oto by duzo wydac i byle jak robic, od wielu wielu lat robie zdjecia, co prawda robie je tylko amatorsko, ale to slowo wcale nie musi oznaczac ZLE, czy tylko ktos komu sie placi za zrobienie zdjecia zrobi je lepiej niz ten, ktory cieszy sie samym robieniem zdjec, ewentualnie robi je znajomym kompletnie za free bo wlasnie tak lubi?
przekopalam tysiace watkow na forach i wiem, ze w kazdym temacie jakis uszczypliwiec sie znajdzie, wiec staram sie juz tak nie przejmowac
dziekuje za otuche i uwierz mi, cokolwiek tu o mnie ktos nie pomysli, lubie ten dzwiek pstryk pstryk :-)
(...) ale to o co pytalam troche mnie zdziwilo, dla mnie cyfra to cyfra, lustrzanka czy nie, podglad powinien byc, jezeli sa dodatkowe urzadzenia i wtedy to jest, to dlaczego nie na wlasnym LCD? tylko tyle (...)
Pod względem zasady działania "klasyczna" cyfrowa lustrzanka to bardziej lustrzanka niż cyfrówka.
Ale jak widać powoli wchodzą inne rozwiązania, które w lustrzankach cyfrowych umożliwiają "live view". Przy czym są one bardziej skomplikowane niż w małpkach.
EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy deki
Czerela, gdyby w Twoim 30D był podgląd na LCD, matryca musiałaby cały czas pracować, co za tym idzie nagrzewała by się mocno, a wtedy przy większych ISO miałabyś zdjęcia zaszumione nie do przyjęcia. A chyba po to kupiłaś aparat, by robił dobre zdjęcia, prawda..??
350 + BG-E3 + KIT + CANON 70-200 F/2,8 + Extender 2x II + SIGMA 17-70 + CANON 50/1,8 II + 580EX + RAYNOX + Helios 44M4 + MC Zenitar 16/2,8 + TK 2M + Valbon CX-540 + CANON POWERSHOT PRO 90 IS + TROCHE LAMP, TEŁ, Jakaś Bigma by się przydała.. CDN.
Komentarz