Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Tu, na naszym ukochanym forum, ktoś opisał, że włożył do torby obiektyw bez dekla - bo tak zawsze robił - i coś, co zawieruszyło się w torbie, podrapało mu soczewkę. Ile dziesiątych sekundy zyskuje się nie zakładając dekla?

Ja, jak Bangi, do ochrony używam dekla i osłony przeciwsłonecznej.
    Słońce Ci wpada do torby ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie

Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
    Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta

Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje
    no to pięknie

z podobnych tematów wymieniłem w głowicy platformę z takiej na śrubkę na taką z klamrą niby szybszą - platforma bardzo fajna ale nie przewidziałem że standard arca jest taki mało standardowy i śrubą zasze dokręcisz, a klamra jest regulowana jak masz kilka rodzajów płytek to jest problem - ja mam wszystkie płytki takie same ale niestety mam jeszcze półklatkę robiącą za l-bracketa i stopę od 100-400 - wazystkie arca a każde jest inne

--- Kolejny post ---

na stałe - dzięki w razie niemca spróbuję - moja na razie trzyma jak diabli - ale bardziej realne testy to pewnie na wiosnę na kilkudniowym plenerku - wtedy wszystko wychodzi i wszytko się potrafi samo rozluzować

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.
    na to na plenerku szansa większa niż na klej
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-11-2023 o 18:02
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Słońce Ci wpada do torby ?
    Już za niecałe 5 miliardów lat Słońce będzie sięgać do Ziemi - jestem przygotowany.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

To żeśmy się dowiedzieli o Sigmie 135 art :P...
    @candar - te filtr to świetna opcja, ale musiałbym kupić pewnie z 2 takie zestawy do 2 różnych średnich filtrów - nie uśmiecha mi się to (czyt. kasa by mi się nie zgadzała ). Dwa - nie lubię nosić zbędnych gadżetów/akcesoriów idąc gdzieś na zdjęcia. Lubię prostotę - aparat i obiektyw. Tyle. Nooo... kilka obiektywów Trzy - muszę do tego dojrzeć, dorosnąć. Myślę, że i na filtry ND przyjdzie kiedyś pora i kupię coś tego typu.

Co do ochrony obiektywów to również używam tylko dekielków i zawsze mam je założone. Ogólnie staram się aby obiektyw nieużywany się po prostu nie kurzył na soczewkach. Ten, który aktualnie używam mam odkryty z kolei i tak sobie wędruję z aparatem w ręce, by być zawsze przygotowanym na foty.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
    Masz na myśli Loctite albo jego substytut, a to są cholerstwa namiętnie używane przez Chińczyków do czynienia połączeń rozłącznych nierozłącznymi Przykleili w ten sposób zwykłą platformę do głowicy kulowej i gdy chciałem ją wymienić na obrotnicę, to śruba nie puszczała, i nie puszcza, za skarby świata.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    no to pięknie

z podobnych tematów wymieniłem w głowicy platformę z takiej na śrubkę na taką z klamrą niby szybszą - platforma bardzo fajna ale nie przewidziałem że standard arca jest taki mało standardowy i śrubą zasze dokręcisz, a klamra jest regulowana jak masz kilka rodzajów płytek to jest problem - ja mam wszystkie płytki takie same ale niestety mam jeszcze półklatkę robiącą za l-bracketa i stopę od 100-400 - wazystkie arca a każde jest inne
    Chińczyk podrabia Chińczyka i głupio to robi popełniając ten sam błąd w przypadku płytek Arca, a mianowicie daje zbyt dużą fazkę na jaskółczym ogonie, przez co klamra nie łapie płytki. O ile klamry robią OK, na wymiar Arca, o tyle z płytkami jest wiecznie dramat.

Sam właśnie się kopię z Chińczykiem, aby mi oddał kasę za dwie spartolone mini-płytki, a chodzi o to:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klamra arca.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	100,0 KB
ID:	15522

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMR_3356-m.JPG
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	538,9 KB
ID:	15523

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    To żeśmy się dowiedzieli o Sigmie 135 art :P...

Aaaa.... a to Ty chciałeś się czegoś dowiedzieć, a ja, głupi, myślałem, że chcesz nam coś przekazać, i pokazać
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    wieś, nie miasto

Masz na myśli Loctite albo jego substytut, a to są cholerstwa namiętnie używane przez Chińczyków do czynienia połączeń rozłącznych nierozłącznymi Przykleili w ten sposób zwykłą platformę do głowicy kulowej i gdy chciałem ją wymienić na obrotnicę, to śruba nie puszczała, i nie puszcza, za skarby świata.
    Nie. Mam na myśli to
    https://technicqll.pl/produkt/klej-a...0-uniwersalny/
    Można kupić na przykład w Castoramie
    https://www.castorama.pl/klej-techni...00525_CAPL.prd

Jeśli masz obawy, to możesz użyć klej o mniejszej sile wiązania
    https://technicqll.pl/produkt/klej-a...-do-mikrosrub/

https://technicqll.pl/katalog/kleje-anaerobowe/

Kleje takie wiążą przy braku dostępu powietrza (tlenu), a katalizatorem jest metal. Dlatego można spokojnie i bez pośpiechu (dłużej niż założenie dekla na obiektyw) dokręcić śrubeczkę, a po kilkunastu minutach połączenie jest zabezpieczone.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 14-11-2023 o 01:45
    Ja
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Dzięki, to się może przydać!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    wieś, nie miasto

Zawsze do usług. W swoim majsterkowaniu często z tych klejów korzystam.
    Ja
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie

Chińczyk podrabia Chińczyka i głupio to robi popełniając ten sam błąd w przypadku płytek Arca, a mianowicie daje zbyt dużą fazkę na jaskółczym ogonie, przez co klamra nie łapie płytki. O ile klamry robią OK, na wymiar Arca, o tyle z płytkami jest wiecznie dramat.

Sam właśnie się kopię z ....
    w moim przypadku chińczyk podrabia RRSa co mu nawet nieźle wychodzi

diagnoza z płykami arca w punkt - ta faza właśnie jest problemem - jest tylko jedno ale wolę "złe" płytki z większą fazą bo są mniejsze i lżejsze - wymieniłem wszystkie na małe płytki produkowane przez fotopro, ale została jeszcze półklatka do której przykręciłem małą płykę fotopro do zdjęć w pionie (czyli na tym samym uchwycie mam dwa różne złącza arca) i stopa - na razie ustawiłem klamrę tak że płytki łapie lekko a stopę i połklatkę na chama jakoś diała, a miało być tak pięknie
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 14-11-2023 o 08:53
    EOS 3, 5D, R5

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów