Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 138

Wątek: Testowanie optyki R, portal optyczne. Ostrość obiektywu, MTF.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Testowanie optyki R, portal optyczne. Ostrość obiektywu, MTF.

a mi od paru dni chodzi po głowie lekko szalona myśl, że jeśli Canon w tym roku się nie ogarnie i nie wypuści (lub nie dopuści innych) szkła pokroju 150-600, lub 60-600, lub jakiejś tele stałki z wbudowanym konwerterem nie za miliony, to za rok do zwierzaków zmieniam system na A7IV + 60-600. A R6 zostanie do wszystkiego innego.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    a mi od paru dni chodzi po głowie lekko szalona myśl, że jeśli Canon w tym roku się nie ogarnie i nie wypuści (lub nie dopuści innych) szkła pokroju 150-600, lub 60-600, lub jakiejś tele stałki z wbudowanym konwerterem nie za miliony, to za rok do zwierzaków zmieniam system na A7IV + 60-600. A R6 zostanie do wszystkiego innego.
    Dobra myśl ale weź Sony 200-600G, miałem i jest to najlepsze szkło tego typu w swojej cenie. Idealnie by pasowało z nowym A7IV lub jeszcze lepiej A7rV Poza tym w Sony masz znacznie więcej innych szkieł są lekkie Tamrony, są przeróżne Sigmy a w Canonie co masz? RF 100-500/f.ciemnica
    Poza tym Sony ma w tym roku pokazać nowe A9 III i jeśli dadzą tam jakąś ekstra matrycę plus ekran pokroju tego co jest w A7rV to będzie hit.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Mam i jeśli byłby ktoś chętny to mogę sprzedać. Szkło fajne chociaż af nie zawsze nadąża a sam obrazek jednak nie urzeka tak jak Tamron SP 35/1.4 czy wspomniana Sigma.
    Ja jestem pod wrażeniem Tamrona 35/1.4 mega szkło - i można używkę wyrwać za nieco ponad wartość RF 35/1.8 nowego. Optycznie i obrazkowo wiadomo Tamron przeważa i to inna liga. Tamron wskazuje że ten obiektyw to jego życiowe osiągniecie i chyba tak jest. Za późno go wypuścili, bo rynek nasycił się sigmą Art, a teraz są inne mocowania. Co do RF, ja mam tylko jedno szkło RF 50/1.8 które jest nowe i nieużywane, bo miałem w zestawie z korpusem i czeka na sprzedaż, leży w przysłowiowej szufladzie. Optycznie i obrazkowo wolę mniejszego Noktona 50/1.2 a jak muszę mieć AF to mam z poprzedniej epoki EF 50/1.2. MI te szkła EF 85L, 50L 24L czy Tamron EF 35/1.4 bardzo pasują z adapterami do RF i nie czuję braku dodatkowych funkcji mocowania RF. W sumie żeby nie komplikować przy zmianie szkieł to już wolę mieć tylko szkła EF żeby korpusy RF były na stałe z mocowaniem EF. A do spokojnej fotografii to zakochany jestem w szkłach voigtlandera - malutkie, kontrast, obrazek - wspaniałe.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Też spotykam się coraz częsciej z tą opinią o Voigtlanderach. Mówią, że 40 classik, nieskorygowany, jest ciekawy.

Ostatnio edytowane przez cybulski ; 09-03-2023 o 11:46
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Miasto
    Warszawa

Zakładam na taką przesiadkę budżet max 20k, a chcę 60-600 ze względów filmowych żeby uchwycić szerzej plener w jakim focę/filmuję. 200 jest za wąskie, musiałbym brać jakieś dodatkowe szkło, a mi się nie chce. Podobno po ostatnich aktualizacjach ta Sigma z soniaczem wymiata. Canon zostanie na to co robił do tej pory, tj. wyprawy, landscape, bo na to nie ma konkurencji zarówno w szkłach, jak i trybach video (Sony cropuje x1.25 w 4k/60).

Panie, w co Ty chcesz mnie pakowac, ja jeszcze muszę fulla na przyszły rok kupić, też ze 25 pójdzie :P i do R6 70-200, kolejne 10k, z mieszkaniem będę się musiał dourządzać..
    Flickr | YT

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Szwayko - fakt, posiadanie szklarni EF i RF to trochę denerwujące. Jak kupiłem pierwszego RFa, to czasami muszę szukać gdzie dałem adapter, kiedy chcę przepiąć z RF na EF. Spoko byłoby mieć adapter pod każdy obiektyw EF

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Zakładam na taką przesiadkę budżet max 20k, a chcę 60-600 ze względów filmowych żeby uchwycić szerzej plener w jakim focę/filmuję. 200 jest za wąskie, musiałbym brać jakieś dodatkowe szkło, a mi się nie chce. Podobno po ostatnich aktualizacjach ta Sigma z soniaczem wymiata. Canon zostanie na to co robił do tej pory, tj. wyprawy, landscape, bo na to nie ma konkurencji zarówno w szkłach, jak i trybach video (Sony cropuje x1.25 w 4k/60).

Panie, w co Ty chcesz mnie pakowac, ja jeszcze muszę fulla na przyszły rok kupić, też ze 25 pójdzie :P i do R6 70-200, kolejne 10k, z mieszkaniem będę się musiał dourządzać..
    Haha a po Ci full, lepiej mieć skilla na HT niż na odwrót

Nie wiem dla mnie ta Sigma 60-600 jest strasznie brzydka i dodatkowo klocowata i ciężka ale spoko rozumiem zapotrzebowanie na zakres 60-200.
    Dla mnie troszkę bez sensu byłoby trzymanie dwóch systemów i pchanie się w mega drogie RF 70-200/2.8. Zanim kupisz przemyśl to dobrze bo może się okazać, że sprzedaż R6 jest bliższa niż Ci się wydaje

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Też spotykam się coraz częsciej z tą opinią o Voigtlanderach. Mówią, że 40 classik, nieskorygowany, jest ciekawy.
    Tak, trzeba jednak pamiętać, że szkła są małe i konstrukcje ich wymuszają układ optyczny z tylną soczewką mocno cofniętą. Niektóre szkła będą dawały zabarwioną winietę, tak jest nawet na korpusach Leica M i z ich szkłami. W fotografii cz/b problemu nie ma w kolorze można używać np. Capture One który ma funkcję zrobienia profilu usuwającego tzw. color cast. Dotyczy to raczej szkieł krótszych niż 35mm ale czasem i 50mm jak wspomniany nokton 50/1.2. No i korpusu, bo są różne matryce. Canon R/RP/R6 są dość podatne na tę przypadłość, natomiast na Canonie R5 nie ma praktycznie problemu. Noktona 40 classic miałem - piękne portrety osób starszych nim się robiło https://flic.kr/p/2om5YMq . To w sumie najtańszy Voigtlander - dobry na początek, aby się przekonać czy to ta bajka. Ja go potem wymieniłem na Noktona 35 II classic - tu przykład zdj. https://flic.kr/p/2om88VL . Trzeba pamiętać że to nokton classic i nie ma takiej ostrości i kontrastu jak np. ultrony. A zdj. z Noktona 50/1.2 https://www.flickr.com/photos/193822...57720091220221
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-03-2023 o 01:08 Powód: zamknąłem cytat

Miasto
    Warszawa

w tym roku jeszcze robię tym co mam, i pewnie wpadnie dron
    w przyszłym to zależy czy się Canon ogarnie i czy będzie mi się chciało jeszcze bawić w zwierzaki
    zmiana wszystkiego to już meega koszt, aż tak bardzo mi nie zależy..
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

Może rozważ zakup półprofesjonalnej kamery do filmowania jak choćby Sony PXW-Z100? Będziesz miał 4K, stabilizację, obiektyw ~30-600, filtry ND, porządny tor audio z gniazdami XLR, pojemny akumulator, dużo wygodniejsze filmowanie z ręki, brak limitu 30min. nagrywania. Gabaryty niewiele większe od uzbrojonego aparatu z obiektywem 600mm.

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów