Gdzieś pisałem, że o błyskaniu coś tam wiem
I tu pies pogrzebany1/2000 by wystarczyło, ale tyle nie osiągnie, bo by mieć f16 ISO by musiało być strasznie wysoko.
Ta lampa ma 200Ws, więc nawet full nie wystarczy by osiągnąć f 11 - 16. Piszą, że niby na full t 0,1 błysk trwa 1/800, ale az nie wierze, bo lepsze lampy mają błysk rzędu 1/400 - 1/500.
Lampy reporterskie mają zdecydowanie krótsze czasy błysku. Upraszczając - są słabsze, mają do przeniesienia między elektrodami (leżacymi blisko siebie) mniejszy ładunek, robia to szybciej. Studyjne mają nadspodziewanie długi błysk, gdy sa na full.
Co może zrobić Jocelyn? Oczywiście trzeba w aparacie wyłączyć symulacje ekspozycji, bo nic nie będzie widać w wizjerze. Oczywiście w pomieszczeniu może być ... jasno, to ułatwi pracę systemowi AF.
Opcja 1. Lampę dać możliwie blisko psa (1,5 m)? po to by uzyskać jakąś ludzką przysłonę, mając lampę ustawiona na powiedzmy 1/16 - 1/32 energii błysku. ISO 400 cie nie zabijeszum nie będzie wielki. Przysłony za bardzo nie przymkniesz, ale czy trzeba? Nie potrzeba, jeśli AF trafi. Przysłonę dobierasz metoda prób i błędów, zakładam, że nie masz flashmetera, szczególnie takiego pokazującego % światła zastanego do błyskowego.
(Tak przy okazji - nie piszesz jak synchronizujesz, a tu tez można popełnić błąd. jak synchronizujesz. Dokładnie. Co i jak masz ustawione?)
Opcja 2. HSS, tak, dobrze słyszycie. Masz lampę 430 III RT. Nasuń ją na sanki aparatu. Ustaw ją w tryb M na małą energię (1/64?). Wyłącz redukcje czerwonych oczu. Lampa studyjna - włącz fotocelę. Ustaw ją raczej blisko psa (1.5m) tak jak sugerowałem to wyżej, ustaw energie lampy na full. 1/1. No i teraz wybierz czas jaki chcesz. Np 1/2000s. Lepiej, jak możesz (tzn jak pies nie będzie rozmazany) to dłuższy (1/1000). Pozostała do ustawienia zależność: przysłona do ISO. Ustaw akceptowalne ISO no i zobacz jaka przysłona ci wyjdzie, metodą prób i błędów, niestety.
Jacelyn, wrzuć tu jpg ale koniecznie z EXIF.