https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Bez cienia złośliwości z mej strony: pisałem właśnie - starałem się jak najwyraźniej- iż mam na myśli adapter - plastikowy przedmiot nakładany na głowicę lampy a nie płytkę rozpraszającą wysuwaną spod górnej krawędzi palnika. Tak, wysunięcie tej płytki oznajmia na panelu pojawienie się informacji o ogniskowej rozproszenia 14 mm. Zgadza się również, iż uniesienie/obrócenie głowicy lampy w którymkolwiek kierunku o jakikolwiek stopień wyświetlacz kwituje w miejscu informacji o ogniskowej <---> symbolem. Ale pytałem co się dzieje, gdy nałożyć ową plastikową "nakładkę" - synonimem którego może być określenie od pewnej marki Stofen - w 600 EX II RT dołączany obok filtrów barwnych do lampy. Nie mam pretensji do Ciebie, że nie masz tego modelu. Przykro mi raczej, że forum Ludzi rzekomo wyposażonych w sprzęt od A do Z - w tym jak sądzę w 600 EX II RT - nie ma nic do powiedzenia. Albo nie chcą, albo... (?)
I to jest jakiś - konkret. Dziękuję. Też wyłapałem, iż wystarczy nieco podważyć plastik z tych dolnych wypustek na lampie a z <---> wyświetlacz przechodzi w stan informacji o ustawionej rzeczywiście na obiektywie ogniskowej. Tyle tylko, że założenie owego adaptera skutkuje ustawienie zoomu lampy nie na najmniejszą ogniskową a na 35 mm konkretnie. Przynajmniej w sytuacji gdy podpięty jest obiektyw zmiennoogniskowy o zakresie 28-75 mm - z innymi nie próbowałem. I w sumie to "zachowanie" lampy wydaje się logiczne. Tylko czemu producent nie napisał o tym wyraźnie w instrukcji - przeciwnie wręcz wprowadza w błąd informując użytkownika, iż po założeniu adaptera "wartość pokrycia błysku jest ustawiana automatycznie"? Chyba że przez to "automatycznie" rozumieć - "sztywno" na ściśle określoną ogniskową niezależnie od ogniskowej aktualnie ustawionej na pierścieniu ogniskowych obiektywu. Przy opisie uniesienia/obrócenia lampy wprost wskazano, że ogniskowa zoomu lampy ustawiana jest na 50 mm. Nie można było tak samo przy opisie użycia adapteru, zamiast pisać myląco o jakiejś automatyce (?). Jeszcze raz dziękuję.
--- Kolejny post ---
Właśnie po założeniu owego SBA-E3 na lampę praca zoomu lampy przy zmianie ogniskowej obiektywu ustaje. Lampa błyska na "sztywno" obranej ogniskowej, niezależnie od ustawień ogniskowej na obiektywie. I moje pytanie sprowadzało się do tego, czy tak po prostu ma być, czy nie.
Dziękuję Tym Wszystkim, którzy zabrali głoś w niniejszym wątku. Przyjmuję, że opcja ustawiania przez lampę zoomu reflektora na określonej ogniskowej i brak reakcji na zmiany ogniskowej obiektywu, po założeniu na głowicę dedykowanego "adaptera Odbicia", to normalne zachowanie sprzętu. I najpewniej to właśnie jest owe "automatyczne ustawienie wartości pokrycia błysku", o którym mowa w instrukcji.
Pozdrawiam.