Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
aparat nie służy tylko do focenia cioci na imieninach czy dziecka na rowerku
jak ktos lubi zwierzątka to szybko odkryje ze fon sie do tego nie nadaje
bylem kiedys na safari z ludźmi którzy w połowie mieli fony, w przypadku słonia się sprawdziło ale lamparta w gałęziach na drzewie to praktycznie miały 3 osoby ze mną, reszta miała drzewo(male aparaty) albo kawałek parku(telefony)
a generalnie to lampart przyciągał do tego parku nie słoń
Matryce o dużej liczbie Mpix (a więc duży potencjał crop) już w smartfonach są.
Obiektywy o "średniej" ogniskowej też, tele też się pojawią.
Kwestia czasu.
Najtrudniej będzie konkurować smartfonom z jakością obrazu przy prezentacji dużych powiększeń/wydruków.
To dłużej pozostanie obszar zastosowań profi i zaawansowanych foto/hobby.
To będą (najprawdopodobniej) FF z wymienną optyką tylko
To ciekawa koncepcja, bo ja dużo częściej spotykam się z czymś przeciwnym - opinią, że MUSISZ kupić pełną klatkę bo wszystko mniejsze to tylko prowizorka. Ta opinia wzięła się chyba jednak stąd, że przez lata Canon (i Nikon i Sony) traktowali APS-C trochę właśnie jak prowizorkę dla ubogich.
bo to jest prowizorka ale jesli można nie niej zrobić to zarobią - nawet dwa razy - najpierw jak klient kupi pół klatki i optykę do niej, a potem jak kupi aparat z całą klatką i optykę do niego
naprawdę myślisz ze matryce załatwi sprawę? i ze sponad 100 m fonem zrobisz dobre zdjęcie kota w zaroślach?
nie sadze
To prawda że w takiej sytuacji zdjęciowej (jakiego przykład podałeś) klasyczny aparat/optyka "ma łatwiej", na razie, ale :
1. nie każdy klasyczny aparat/obiektyw, to musi być wysokiej klasy sprzęt, ostre obiektywy
2. jaki procent robiących zdjęcia będzie dla tych sytuacji kupowało/targało ze sobą klasyczny aparat/obiektyw
Mimo wszystko to w końcu kupujący (oraz konkurencja pomiędzy producentami) decydują co jest produkowane.
Smartfony z coraz lepszą funkcja foto będą wypierały z rynku niżej klasy sprzęt foto
To prawda że w takiej sytuacji zdjęciowej (jakiego przykład podałeś) klasyczny aparat/optyka "ma łatwiej", na razie, ale :
1. nie każdy klasyczny aparat/obiektyw, to musi być wysokiej klasy sprzęt, ostre obiektywy
2. jaki procent robiących zdjęcia będzie dla tych sytuacji kupowało/targało ze sobą klasyczny aparat/obiektyw
Ogromnie popularnym tematem fotograficznym są ptaki. Ludzie jadą specjalnie w określone miejsca tylko żeby focić ptaki.
Ten temat uciąga tyko przyzwoity sprzęt.
Ludzie narzekają na permanentny deficyt ogniskowej - stąd popularność tanich szkieł 800/11 i konwerterów oraz formatu APS-C.
Wzięcie mają body z bardzo sprawnym AF klasy R6.
Nie ma tu przestrzeni dla smartfona.
Ogromnie popularnym tematem fotograficznym są ptaki. Ludzie jadą specjalnie w określone miejsca tylko żeby focić ptaki.
Ten temat uciąga tyko przyzwoity sprzęt.
Ludzie narzekają na permanentny deficyt ogniskowej - stąd popularność tanich szkieł 800/11 i konwerterów oraz formatu APS-C.
Wzięcie mają body z bardzo sprawnym AF klasy R6.
Nie ma tu przestrzeni dla smartfona.
Zgoda, przy dzisiejszym stanie/rozwoju technologii nie jest to obszar zastosowań smartfonów.
To jest (jedna z) nisza zastosowań która długo pozostanie domeną wysokiej jakości klasycznego sprzętu foto.
Ale za kilka lat jaki procent fotografujących będzie kupować wysokiej klasyczny sprzęt by np. focić ptaki.
I czy duże koncerny (C, N, S, ...) będą w stanie generować zyski ze sprzedaży klasycznego sprzętu foto dla właścicieli i dla utrzymania działów rozwoju/produkcji/utrzymania/sprzedaży/serwisu sprzętu foto
Ale za kilka lat jaki procent fotografujących będzie kupować wysokiej klasyczny sprzęt by np. focić ptaki.
I czy duże koncerny (C, N, S, ...) będą w stanie generować zyski ze sprzedaży klasycznego sprzętu foto dla właścicieli i dla utrzymania działów rozwoju/produkcji/utrzymania/sprzedaży/serwisu sprzętu foto
jp
Jeśli ktoś myśli o ptakach poważnie kupi sprzęt za cenę małego mieszkania . Z resztą foto to nie tylko ptaki, przy dzisiejszym rynku (amazon, ebay) foto produktowe to mus. Kto przy zdrowych zmysłach będzie takie rzeczy robił smartfonem?
Zgoda, przy dzisiejszym stanie/rozwoju technologii nie jest to obszar zastosowań smartfonów.
To jest (jedna z) nisza zastosowań która długo pozostanie domeną wysokiej jakości klasycznego sprzętu foto.
jp
Mam wrażenie, że te Twoje obawy ciągną się od dobrych 4 lat... co najmniej. Co ty z tym umieraniem aparatów? Przecież Ci nikt konkretnej daty ani odpowiedzi nie poda.
Mam wrażenie, że te Twoje obawy ciągną się od dobrych 4 lat... co najmniej. Co ty z tym umieraniem aparatów? Przecież Ci nikt konkretnej daty ani odpowiedzi nie poda.
Te 4 lata to dotyczyło lustrzanek z powodu bezluster, nowych lustrzanek jak na lekarstwo, Sony się już wycofało z lustrzanek
Te 4 lata to dotyczyło lustrzanek z powodu bezluster, nowych lustrzanek jak na lekarstwo, Sony się już wycofało z lustrzanek
Jasne, nikt daty nie poda.
Ale jak TY oceniasz
jp
Tak samo jak Ty. Kwestia roku max 2 lat i pewnie ogłoszą koniec produkcji.
Tylko mnie to w zasadzie nie bardzo interesuje, bo poza Nikoniarzami nie znam nikogo kto by pracował na lustrzankach. Dla mnie decyzja o końcu produkcji mogła zapaść 3 lata temu.
Nie wiem, czy to dobry wątek dla tego typu rozważań, ale lepszego nie znalazłem - proszę więc o ewentualne wybaczenie.
Siedziałem ostatnio na zleceniu ślubnym z moim operatorem filmowym i gadaliśmy sobie o sprzęcie i poczułem się trochę jak leśny dziad. Od trzech lat pracuję na 5d mk4. Został mi jeszcze rok leasingu i mówiąc szczerze nie wiem, czy się bać czy cieszyć. Bo obecnie nie widzę dla siebie żadnej alternatywy w korpusach canona - poza kupnem drugi raz tego samego body albo downgradem do 6D mam w zasadzie tylko jedną opcję, czyli dopłatę do R5/R6.
Nie mam żadnego konia w walce DSLR vs. ML - potrzebuję wygodnego sprzętu, który będzie działać i nie będzie hamować kreatywności. Obecnie jednak widzę ogromny przeskok w cenie między rynkiem DSLR a ML i nie wiem, czy za rok sytuacja się trochę uspokoi, czy wręcz zaostrzy. Nie wiem czy przeskok jakościowy na poziomie 5% na korzyść R5 jest wart przepłacenia 100% ceny 5d4 - obecnie chyba nie zdecydowałbym się na ten krok, tylko wybrałbym DSLR. Czy za rok nowe lustrzanki będą nadal na rynku, czy pozostanie już tylko rynek wtórny?
Inna rzecz, to że na chwilę obecną zmiana body na ML to dopiero połowa drogi. Szklarnię mam pod DSLR, większość szkieł to Sigma, więc nie dość, że potrzebny jest adapter, to jeszcze pewnie będzie on inaczej działać ze szkłami Canona, a inaczej z innych producentów.
Chyba zostaje mi się cieszyć, że mam wciąż 12 miesięcy na podjęcie decyzji. Może rynek trochę się rozwinie i pojawią się modele odpowiadające ceną i możliwościami obecnym DSLRom. Bo jeśli progres ma wyglądać tak, że za niemal to samo muszę zapłacić dwukrotnie więcej to ja za taki progres pięknie podziękuję.
I podczas tej rozmowy na ślubie dotarło do mnie, że być może za rok przyjdzie mi zupełnie wycofać się z Canona - szkła, lampy, akumulatory i akcesoria, wszystko będzie do wymiany, a ja będę musiał nauczyć się zupełnie nowego systemu. I nie jest mi z tym ani trochę miło, po niemal 20 latach z Canonem zdążyłem się już przyzwyczaić do ergonomii.
EDIT - ok, widzę teraz, że jest jeszcze model EOS R, który jest ciut tańszy niż 5d4 i chyba wypada porównywalnie w testach. Mea culpa - nie śledziłem tego rynku. Może jednak jakaś alternatywa jest
Nie wiem, czy to dobry wątek dla tego typu rozważań, ale lepszego nie znalazłem - proszę więc o ewentualne wybaczenie.
Siedziałem ostatnio na zleceniu ślubnym z moim operatorem filmowym i gadaliśmy sobie o sprzęcie i poczułem się trochę jak leśny dziad. Od trzech lat pracuję na 5d mk4. Został mi jeszcze rok leasingu i mówiąc szczerze nie wiem, czy się bać czy cieszyć. Bo obecnie nie widzę dla siebie żadnej alternatywy w korpusach canona - poza kupnem drugi raz tego samego body albo downgradem do 6D mam w zasadzie tylko jedną opcję, czyli dopłatę do R5/R6.
Nie mam żadnego konia w walce DSLR vs. ML - potrzebuję wygodnego sprzętu, który będzie działać i nie będzie hamować kreatywności. Obecnie jednak widzę ogromny przeskok w cenie między rynkiem DSLR a ML i nie wiem, czy za rok sytuacja się trochę uspokoi, czy wręcz zaostrzy. Nie wiem czy przeskok jakościowy na poziomie 5% na korzyść R5 jest wart przepłacenia 100% ceny 5d4 - obecnie chyba nie zdecydowałbym się na ten krok, tylko wybrałbym DSLR. Czy za rok nowe lustrzanki będą nadal na rynku, czy pozostanie już tylko rynek wtórny?
Inna rzecz, to że na chwilę obecną zmiana body na ML to dopiero połowa drogi. Szklarnię mam pod DSLR, większość szkieł to Sigma, więc nie dość, że potrzebny jest adapter, to jeszcze pewnie będzie on inaczej działać ze szkłami Canona, a inaczej z innych producentów.
Chyba zostaje mi się cieszyć, że mam wciąż 12 miesięcy na podjęcie decyzji. Może rynek trochę się rozwinie i pojawią się modele odpowiadające ceną i możliwościami obecnym DSLRom. Bo jeśli progres ma wyglądać tak, że za niemal to samo muszę zapłacić dwukrotnie więcej to ja za taki progres pięknie podziękuję.
I podczas tej rozmowy na ślubie dotarło do mnie, że być może za rok przyjdzie mi zupełnie wycofać się z Canona - szkła, lampy, akumulatory i akcesoria, wszystko będzie do wymiany, a ja będę musiał nauczyć się zupełnie nowego systemu. I nie jest mi z tym ani trochę miło, po niemal 20 latach z Canonem zdążyłem się już przyzwyczaić do ergonomii.
EDIT - ok, widzę teraz, że jest jeszcze model EOS R, który jest ciut tańszy niż 5d4 i chyba wypada porównywalnie w testach. Mea culpa - nie śledziłem tego rynku. Może jednak jakaś alternatywa jest
Żaden R i nie R5 a R6 - to taki super hiper 5div z tym że lepsza ergonomia. Lepszy af, iso i matryca !!! Szkla Ef dzialaja miodzio przez przejsciowke. Przyzwyczaisz sie i pokochasz w mig. Nic nie musisz zmieniać, wszytko będzie ok a w kwestiach wymienionych o wiele lepiej niż w 5d
Ciekawa analiza danych CIPA pojawiła się na DPReview.
Szybki wniosek jest taki, że ILC sprzedaje się coraz mniej, za to sztuki są coraz droższe - i taka tendencja utrzymuje się od dobrych kilku lat.
Co ciekawsze w kwietniu 2019 roku sprzedano o prawie 55 tys sztuk więcej DSLR niż ML, za to w kwietniu 2021 sprzedano 45 tyś sztuk więcej ML niż DSLR.
Sprawcą tej tendencji jest Canon i Nikon, którzy poważnie weszli na rynek ML i chyba już z niego nie zrezygnują.
Tak więc przyszłośc nazywa się "Mirrorles" a jej drugie imie to "Będzie drogo".
O kurczącym się segmencie sprzętu dla wycieczkowiczów w zasadzie już nie ma co pisać, bo tego segmentu w zasadzie już nie ma (a był on potężnym koniem napędowym wszystkich marek).
P,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Byłem w podobnej sytuacji, fotografuje 5d3 (co któryś weekend) od 2012/13 roku. Największym problemem było wyciąganie z cieni i brak DP AF. Myślałem o 5D4, ale nie chciałem kupować starej puszki na kolejne 7 lat. Pomyślałem i kupiłem R5 z gripem. Aparat ma b.dobrą ergonomię, szkła działają i w końcu można jakiś filmik w 4K nakręcić z AF'em .
Komentarz