To dobrze, że mi udało się kupić w dniu 27.04.2020 Tamrona 150-600 G2 za 4499 zł w jednym z popularnych sklepów agd i rtv.
To dobrze, że mi udało się kupić w dniu 27.04.2020 Tamrona 150-600 G2 za 4499 zł w jednym z popularnych sklepów agd i rtv.
No , mój ostatni klient tydzień temu kupował jeszcze ostatnią sztukę za 4280Ale on zamawiał wcześniej więc miał cenę zagwarantowaną, ja nie robię takich cyrków, że podnoszę cenę na już zamówiony towar
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Napiszę może moje subiektywne wrażenia z użytkowania: posiadam aparat Canon 6d Mk II. Chciałem kupić jakieś szkło z 600 mm na końcu. Dużo czytałem, oglądałem sample. W końcu wysupłałem kasę na Sigmę 60-600. Pochodziłem trochę ze sprzętem po parku (całe szczęście, że to ok. 300 m od domu). Robiłem fotki ptaszkom, wiewiórce. I owszem zdjęcia na 600 mm (tylko takiej ogniskowej używałem) wychodziły fajne. Jednak "coś" wyraźnie nie podchodziło mi w użytkowaniu tej Sigmy. Nie umiem tego sprecyzować. Może ta waga, może autofokus. No nie wiem. Skorzystałem z prawa 14-dniowego zwrotu. Następnie kupiłem Tamrona. I wiecie co? Jestem zadowolony. Autofokus jest szybszy (w mojej ocenie. I tak, wiem, że wiele można zmienić stacją dokującą). Owszem na 600 mm Sigma ma fajniejszy obrazek, jest ostrzejsza, przyjemniej rozmywa tło. W każdym razie Tamron jest (dla mnie) jednak poręczniejszym (niemal 1 kg wagi mniej do noszenia) obiektywem. Jakościa wykonania oraz zdjęć również mi odpowiada. Ale zaznaczam jeszcze raz, że to są moje własne odczucia. Za zaoszczedzone pieniądze kupiłem statyw Manfrotto 055XPRO3 i głowicę gimbalową Sirui PH-20. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio edytowane przez parman ; 23-05-2020 o 18:13
Dziękuje Panowie za odzew![]()
No to się wszystko zgadza. 60-600 na 600@6.3 jest chyba najostrzejsza ze wszystkich tych szkieł. No tylko ta waga..
O obiektywach wiem prawie wszystko
Jakich głowic używacie z tym obiektywem? Przymierzam się do gimbala, ale wiele osób odradza go do zoomów.
Dzięki, wygląda solidnie, ale waga dla mnie zdecydowanie za duża.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Do zdjęć ze statywu (gimbal - chodziło mi o glowicę kardanową).