Strona 35 z 156 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Przejdź na R to Ci 6 tysi zostanie
    Jak nie znajdę 8 tysi to tak zrobię. R zawsze lubiłem, ale R5 to jest jednak mistrzostwo świata pod każdym względem (oprócz ceny).

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
    To jęczenie niekoniecznie pochodziło od użytkowników R. Opinie o R kształtowali różni międzysystemowi porównywacze i pletli cokolwiek aby shejtować R.
    Mi kółko z R idealnie odpowiada. Mimo, że do focenia mam prawie na stałe Fv to do video już jest inaczej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Ożarów

Z mojego punktu widzenia R6 ma jedną, zasadniczą wadę, która ewidentnie utrudnia mi pracę: pokrętło nastaw trybów. Nie wiem dlaczego ktoś w Canonie zdecydował, że w R5 jest tak jak było w R, a do R6 zaimplementował to kółko? Dlaczego przeszkadza mi to nieszczęsne kółko nastaw trybów? Często na jednym zleceniu robię zdjęcia i film. Przestawienie aparatu z trybu foto na tryb filmowy w R i R5 nie wymaga oderwania aparatu od oka. W R6 nie dość, że muszę oderwać aparat od oka, to jeszcze muszę na tym durnym kółku znaleźć odpowiednią ikonę. Wszystko jest ok do czasu kiedy jest jasno. Jeżeli pracuję w ciemności to staje się to niewykonalne. Konsekwencją zastosowania tego kółka jest również brak możliwości zapisania swoich ustawień w C1, C2, C3 (w trybie filmowym). Ergonomicznie (i nie tylko) R5 to jest mistrzostwo świata, czego o R6 (z powodu tego durnego kółka) nie mogę powiedzieć. Oczywiście dla osób, które tylko fotografują nie ma to znaczenia, choć dla fotografujących to kółko też jest właściwie zbędne, skoro można na stałe ustawić tryb Fv (który zawiera wszystkie pozostałe tryby). To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
    Ja praktycznie bardzo rzadko filmuję, ale na mojej R6 działa coś takiego (na twojej też powinno działać).Przed chwilą wypróbowałem: na pokrętle ustawiony tryb Av, żeby zacząć filmować nic nie przestawiam, po prostu naciskam klawisz do nagrywanie na górnym panelu i nagrywanie się rozpoczyna. Po zakończonym nagrywaniu nie widać nagranych filmów. Po wciśnięciu klawisza play widać tylko zdjęcia, żeby je zobaczyć trzeba niestety dotknąć to okropne pokrętło i przestawić je na tryb filmowy - wtedy widać zapisane filmy i zdjęcia.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Chris2020 Zobacz posta
    Ja praktycznie bardzo rzadko filmuję, ale na mojej R6 działa coś takiego (na twojej też powinno działać).Przed chwilą wypróbowałem: na pokrętle ustawiony tryb Av, żeby zacząć filmować nic nie przestawiam, po prostu naciskam klawisz do nagrywanie na górnym panelu i nagrywanie się rozpoczyna. Po zakończonym nagrywaniu nie widać nagranych filmów. Po wciśnięciu klawisza play widać tylko zdjęcia, żeby je zobaczyć trzeba niestety dotknąć to okropne pokrętło i przestawić je na tryb filmowy - wtedy widać zapisane filmy i zdjęcia.
    Oczywiście możesz nagrać film w trybie fotograficznym. Różnica pomiędzy R6 a R5 jest taka, że o ile po włączeniu nagrywania w R5 (w dowolnym trybie foto) aparat automatycznie dobiera ustawienia, które zapisałeś sobie w C3 (video) u mnie jest to 4k HQ w 10bitach w Canon Log. Tak było też w Rce (mogłeś ustawić dowolny tryb wideo). W R6 nie jesteś w stanie ustawić niczego, aparat pozostaje w Av (który do filmowania się nie nadaje) i nagrywa w 8bitach w stylu jaki masz wybrany dla foto (np: standard). Ponieważ filmuję wyłącznie w 10bitach w logu, to co się nagrywa w R6 jest dla mnie bezużyteczne. Równie dobrze mógłby nie nagrywać niczego, bo to co nagrywa i tak jest do wyrzucenia.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-11-2020 o 21:47

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
    @sven - ale że serio to piszesz

Smutne to, co piszesz bo w 1993 uwielbiałem fotografować Canonem EOS 5, który miał również kółko nastaw i ergonomię miał znakomitą! Posiadał Eye Control Focus , zawężenie obszaru pomiaru punktowego do 3,5% oraz powiązanie czteropolowego czujnika pomiaru błysku z punktami autofokusa, 1/8000 s, itp. Możliwościami i ceną rozkładał konkurencję na łopatki. Aby nie mieć kółka trzeba było kupować serię 1 , lub 3. Nic się od tamtego czasu nie zmieniło i inne firmy fotograficzne nie mają z tym nic wspólnego. A EOSa 3 oraz F1 New mam cały czas.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon_EOS5_2.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	18,4 KB
ID:	5358

Naprawdę trzeba pisać takie bzdury na CB, aby zabłysnąć jak świąteczna choinka
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-11-2020 o 22:11
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

^^^^^^Panowie skończcie to przedszkole please .

Oczywiście możesz nagrać film w trybie fotograficznym. Różnica pomiędzy R6 a R5 jest taka, że o ile po włączeniu nagrywania w R5 (w dowolnym trybie foto) aparat automatycznie dobiera ustawienia, które zapisałeś sobie w C3 (video) u mnie jest to 4k HQ w 10bitach w Canon Log. Tak było też w Rce (mogłeś ustawić dowolny tryb wideo). W R6 nie jesteś w stanie ustawić niczego, aparat pozostaje w Av (który do filmowania się nie nadaje) i nagrywa w 8bitach w stylu jaki masz wybrany dla foto (np: standard). Ponieważ filmuję wyłącznie w 10bitach w logu, to co się nagrywa w R6 jest dla mnie bezużyteczne. Równie dobrze mógłby nie nagrywać niczego, bo to co nagrywa i tak jest do wyrzucenia.
    Ale R6 w ogóle C-loga nie ma????
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ^^^^^^Panowie skończcie to przedszkole please .

Ale R6 w ogóle C-loga nie ma????
    Oczywiście, że jest. W trybie filmowym. R6 bardzo fajnie filmuje, 4k jest świetne, ale nawet 1080 mnie pozytywnie zaskoczyło:
    https://www.youtube.com/watch?v=l8cV2zVS6Kg&t=200s
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-11-2020 o 22:35

Miasto

W przeciwieństwie do Ciebie wiem co będzie w R1 i wiem to nie z fotokuriera :-) (kto to jeszcze czyta?)
    Ja nie czytam
    @sven - ale serio i bez złośliwości. Załóż proszę nowy wątek na Canona R1 z tym co wiesz, bo spekulacje na jego temat są bardzo ciekawe i warto o tym pisać (Quad Pixel AF i globalna migawka).
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-11-2020 o 22:37
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto

Nie zamierzam. Z czasem sam się pojawi :-)
    Spoko! Ciekawi mnie tylko , czy R1 zakończy serię DSLRów i Canon EOS 1D X Mark III będzie tym ostatnim, czy tez "upchną" tą technologię w DSLRach? Obawiam się, że R1 może wieszczyć koniec 1-owych DSLRów biorąc pod uwagę nowe patenty na jasne stałki RF.

Miasto

R1 wieszczy koniec Sony i Nikona :-) (choć patrząc na wyniki finansowe Nikona, nie wiem czy dożyje połowy przyszłego roku.
    Pytanie kto im to wyprodukuje https://www.sony.net/SonyInfo/News/P...01910/19-098E/ , czy też faktycznie zrobią nowy czujnik od podstaw sami. Obaczymy.

Strona 35 z 156 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów