Mój pierwszy cyfrowy aparat to Olympus Ultra Zoom 2100 (do kupienia na Allegro za mnie niż 100 PLN :-)
Nie wejdę w ten system, ponieważ Oly kończy z tym biznesem. Obawiam się też, że iPhone 12 Pro z rewelacyjnym jak dla amatorów aparatem zaorze jeszcze bardziej rynek DSLR i będzie się działo. Tym co pokazał Jared Polin w kwestii możliwości iPhone Pro 12 dla wielu fotopstrykaczy to spełnienie marzeń w kwestii portretów i rozmytego tła (bokeh).
Mało brakowało a miałbym dwa systemy A6600 i D500. Nawet kupiłem Tokinę 11-20F2.8 pod Nikona, ponieważ byłem przekonany, że D500 kupię jako drugie body. Cena Tokiny była więcej niż bardzo okazyjna, więc zarobię na sprzedaży. Zrobiłem jednak zestawienie + / - DSLR vs bezlustro i DSLR, nawet to bardzo dobre jakim jest D500 odstaje w zderzeniu z A9. Oczywiście zestaw szkła + D500 ceną wygrywa i deczko uległem takim emocjom.
W chwili obecnej A9 mocno u mnie wygrywa. Co więcej, jestem skłonny zostawić sobie A6600 jako drugie body i mieć szklarnię wyłącznie od Sony. Dwa body mają swoją niezaprzeczalna zaletę, zwłaszcza w jednym systemie.
Na R6 wciąż zerkam.