Ludzie kąt dla danej ogniskowej jest stały, jak może się zmienić po zmianie z ff na apsc?
Ludzie kąt dla danej ogniskowej jest stały, jak może się zmienić po zmianie z ff na apsc?
EFM+22mm; 5D+50mm
Canon-Board to kuźnia genialnych fizyków, aż dziw że jeszcze nikt Nobla nie dostał.
Jaki kąt? Jeśli masz na myśli kąt widzenia, to bez znajomości wielkości matrycy nawet nie da się go określić.
http://www.fotoporadnik.pl/kat-widze...ektywu-en.html
Fragment z powyższej linki dla utalentowanych fizyków-optyków z Canon-Board:
- długość przekątnej matrycy d dzielimy przez 2 długości ogniskowej.
- wynik wpisujemy do kalkulatora i naciskamy klawisz tan-1.
Tu jeszcze artykuł z wikipedii, niestety po angielsku, bo polska wersja - jak to najczęściej - jest bez sensu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view
To wszystko jest wiedza na poziomie szkoły średniej, przynajmniej takiej sprzed 40 lat, do której ja chodziłem.
Iloczyn tangensa kąta i wysokości matrycy lub średnicy nie daje kąta tylko zawsze będzie to wysokość. Dlatego pytam się gdzie tutaj masz kąt?
EFM+22mm; 5D+50mm
To tak nie działa.. przez doprowadzenie do absurdu: czy soczewki przednie obiektywów szerokokątnych (jasnych) na ff mogłyby mieć soczewki o średnicy 8mm? Przysłona znajduje się zwykle gdzieś w środku budowy optycznej (ilosci grup) i to ona decyduje ile i pod jakimi kątami świata przechodzi przez obiektyw. Wielkości soczewek nie maja wpływu na jasność obiektywu czy ogniskową, a na wielkość kola obrazowania. A pole ff nie jest jakoś szczególnie wyróżnione. Co można powiedzieć o przedniej soczewce obiektywu do wielkiego formatu?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Też jestem rozdrażniony CA w tym obiektywie do momentu, gdy nie przymknę go do f/4 na FF. W pełni Cie rozumiem i też jak usłyszałem, że jedno ze zdjęć było robione obiektywem ef85/1.8 to będzie je łatwo poznać po znacznie większej ilości CA
To na prawdę niezły film. Tony jasno stwierdza, że w tym momencie ze względu na to, że nie istnieją odpowiednie obiektywy przeznaczony do aparatów z matrycami APS-C nie da się uzyskać za ich pomocą takich samych rezultatów jak w przypadku FF z zapiętym 105/1.4. Tych obiektywów można jeszcze trochę wymienić (24/1.4, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, 135/1.8, 200/2 itd.).
Ale to oczywista oczywistośćZałożeniem wątku było porównanie APS-C ze szkłem 56 1.2 z FF ze szkłem 85 1.8 dającym podobny rozkład GO
A tutaj znienacka przywołujemy gargantuicznego misiomuta w postaci 105/1.4 - dołóżmy do niego jeszcze osłonę p/słoneczną i mały poręczny zestaw plenerowy będzie gotowyDla mnie osobiście użyteczność i mobilność bezluster FF zaczyna być mocno problematyczna ze szkłami o jasności > f/1.8
Ostatnio edytowane przez candar ; 10-02-2019 o 16:15
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
usiłujesz udowodnić porównywalność FF i APSC na swoich warunkach nic dziwnego w tym że inni udowadniają brak porównywalności na swoich warunkach - fotografia to nie jest chód sportowy (w fotografii nie ma reguł) nie da się jej sztucznie ograniczyć poprzez przywiązanie prawej reki do lewej nogi (albo tylko do obiektywów 1.8) - każdy wewnątrz systemu jaki wybrał foci czym lubi lub czym chce i to system go ogranicza w wyborze lub nie ogranicza.
Ostatnio edytowane przez mirror ; 10-02-2019 o 16:25