RF namiesza, sam ostatnio myślałem o 35 1.4 II i... czy jest sens jeszcze się pchać w EF?
RF namiesza, sam ostatnio myślałem o 35 1.4 II i... czy jest sens jeszcze się pchać w EF?
Jasne że nie przeszkadza ale trochę śmiesznie się używa szczególnie w trybie "zommbie". Inna rzecz że na statywie to nawet zaleta.
35L II to killer jakościowy więc nie wiem czy tak szybko wypuszczą pod RF do tego mam wrażenie że jeśli to raczej w wersji f/1.2 i w cenie takiej że obecna eLka stanie się okazyjną taniochą...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pewnie znikoma albo żadna ale + do lansu ogromny.
Tak realnie to jeśli będzie to od pełnej dziury takie jak 50tka to znajdzie wielu nabywców. Canon wpadł na pomysł jak można wydoić kasę przy kurczącym się rynku i że pełnoklatkowe ML może być znakomitym narzędziem do tego celu.
Ufff... to mi ulżyło.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-12-2018 o 23:46
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
1. Co do wagi i rozmiarów, to póki nie ma takiego szkła to jest czysta spekulacja. Np. RF 35/1.8 IS nie jest ani większy ani cięższy niż EF 35/2 IS.
2. Różnica w fotografowaniu będzie większa niż kiedykolwiek wcześniej. Pomijam oczywiste różnice (głębia ostrości, ISO). Na przykładzie RF 50/1.2 widać, że jasność obiektywu ma niebagatelny wpływ na czułość AF (-6 EV) i (o czym się nie pisze) również na precyzję działania AF. Obie cechy są charakterystyczne dla Dual Pixel, praktycznie nieosiągalne w lustrzankach i problematyczne w systemie AF jakiego używa w bezlustrach Sony.
3. Wydruki powoli wysyłam na autostradę do kosza. 90% zdjęć oglądam na monitorze/tv 4K z możliwością powiększenia. A już puka 8K...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-12-2018 o 10:02
Tak bym tego chyba nie ujął. Bo to jest dokładnie jak jak np z lampami błyskowymi gdyby podawać, że energia jest większa dla przysłony 1.2 niż dla przysłony 2.0. Albo od innej strony - zooma, gdyby podawać że lampa jest silniejsza na 200 mm niz na 105 mm. To takie półprawdy podawane przez producentów by coś wyglądało lepiej w specyfikacji. Całe szczęście, że podają te "czułość" dla ISO 100, bo nagle sobie któryś producent może napisać, że czuły od -8EV i to będzie prawda, tylko że przy ISO 400.
Miłego dniamoja www
nie sadze. EF nie ma mozliwosci makro sam z siebie. plus, chyba nawet Canon nie odwazylby sie rzucic szkla makro z tak * bokehem. wiele ich szkiel zdradza objawy, zeby to ladnie ujac: "nienachalnego dopracowywania nieostrosci" ale jesli juz robia szkla makro, to nieostrosci sa ladne
28/2.8 IS czy 28/1.8
co do tego pierwszegonie mam opinii. co do tego drugiego: lepiej, zeby w RF nie pokazywali szkiel o tak dramatycznym upadku ostrosci w rogach. wstyd bedzie
STM czy 1/4?
dla mnie oba sa raczej niegodne bagnetu RF jesli traktujemy R jako misia, pokazujacego nasze mozliwosci. 50 STM mozna zawsze przez adapter zapiac, wstydu nie bedzie. a wersja 1.4 to nie jest optyka na miare XXI wieku. lubie to szklo, m.in. za to ze nie jest optyka z XXI wieku (tzn. ma wady optyczne a nie jest zbytnio skorygowane) ale czegos takiego nie powinno sie juz wypuszczac w XXI wieku. zwlaszcza jesli ma sie takiego misia jak RF 50/1.2
IMHO do RF spodziewalbym sie raczej, ze gruchna czyms w desen 85/1.2 albo nawet 85/1.0. i to takim, ze bedzie ostre od pelnej dziury i ladnie rysujace.
nie pytaj kto z rodziny by musial nerki oddac na taka przyjemnosc![]()