Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R

RF namiesza, sam ostatnio myślałem o 35 1.4 II i... czy jest sens jeszcze się pchać w EF?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    W sumie słuszna uwaga. Z Eos R może być tylko lepiej. Co do wielkości, to mi nie przeszkadza, skoro używam z a6300.
    Jasne że nie przeszkadza ale trochę śmiesznie się używa szczególnie w trybie "zommbie" . Inna rzecz że na statywie to nawet zaleta.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    RF namiesza, sam ostatnio myślałem o 35 1.4 II i... czy jest sens jeszcze się pchać w EF?
    35L II to killer jakościowy więc nie wiem czy tak szybko wypuszczą pod RF do tego mam wrażenie że jeśli to raczej w wersji f/1.2 i w cenie takiej że obecna eLka stanie się okazyjną taniochą ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

35L II to killer jakościowy więc nie wiem czy tak szybko wypuszczą pod RF do tego mam wrażenie że jeśli to raczej w wersji f/1.2 i w cenie takiej że obecna eLka stanie się okazyjną taniochą ...
    Przestań. Na M50 mnie namówiłeś (i nie żałuje), ale kolejna eLka wyciągana od wielkiego dzwona... Tak na marginesie to 50 i 85 też by się przydało ^^ GAS się odzywa...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jaka to będzie różnica w normalnym fotografowaniu (oprócz rozmiaru i masy) i jaka to różnica na wydrukach dla 35mm światło f/1.2 czy f/1.4 ?
    Pewnie znikoma albo żadna ale + do lansu ogromny .
    Tak realnie to jeśli będzie to od pełnej dziury takie jak 50tka to znajdzie wielu nabywców. Canon wpadł na pomysł jak można wydoić kasę przy kurczącym się rynku i że pełnoklatkowe ML może być znakomitym narzędziem do tego celu.

Przestań. Na M50 mnie namówiłeś (i nie żałuje), ....
    Ufff... to mi ulżyło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jasne że nie przeszkadza ale trochę śmiesznie się używa szczególnie w trybie "zommbie" . Inna rzecz że na statywie to nawet zaleta.

Jaka to będzie różnica w normalnym fotografowaniu (oprócz rozmiaru i masy) i jaka to różnica na wydrukach dla 35mm światło f/1.2 czy f/1.4 ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-12-2018 o 23:46
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

1. Co do wagi i rozmiarów, to póki nie ma takiego szkła to jest czysta spekulacja. Np. RF 35/1.8 IS nie jest ani większy ani cięższy niż EF 35/2 IS.

2. Różnica w fotografowaniu będzie większa niż kiedykolwiek wcześniej. Pomijam oczywiste różnice (głębia ostrości, ISO). Na przykładzie RF 50/1.2 widać, że jasność obiektywu ma niebagatelny wpływ na czułość AF (-6 EV) i (o czym się nie pisze) również na precyzję działania AF. Obie cechy są charakterystyczne dla Dual Pixel, praktycznie nieosiągalne w lustrzankach i problematyczne w systemie AF jakiego używa w bezlustrach Sony.

3. Wydruki powoli wysyłam na autostradę do kosza. 90% zdjęć oglądam na monitorze/tv 4K z możliwością powiększenia. A już puka 8K...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-12-2018 o 10:02

Na przykładzie RF 50/1.2 widać, że jasność obiektywu ma niebagatelny wpływ na czułość AF (-6 EV) .
    Tak bym tego chyba nie ujął. Bo to jest dokładnie jak jak np z lampami błyskowymi gdyby podawać, że energia jest większa dla przysłony 1.2 niż dla przysłony 2.0. Albo od innej strony - zooma, gdyby podawać że lampa jest silniejsza na 200 mm niz na 105 mm. To takie półprawdy podawane przez producentów by coś wyglądało lepiej w specyfikacji. Całe szczęście, że podają te "czułość" dla ISO 100, bo nagle sobie któryś producent może napisać, że czuły od -8EV i to będzie prawda, tylko że przy ISO 400.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Np. RF 35/1.8 IS nie jest ani większy ani cięższy niż EF 35/2 IS.
    Tak przy okazji - myślicie, że to szkło to klon wersji EF? Fajnie jakby wypuścili w podobnej konwencji jeszcze 28, 50 i 85mm. Z tym, że znając canona to potrwa z 10-30 lat.
    Miłego dnia
    moja www

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Tak przy okazji - myślicie, że to szkło to klon wersji EF?
    nie sadze. EF nie ma mozliwosci makro sam z siebie. plus, chyba nawet Canon nie odwazylby sie rzucic szkla makro z tak * bokehem. wiele ich szkiel zdradza objawy, zeby to ladnie ujac: "nienachalnego dopracowywania nieostrosci" ale jesli juz robia szkla makro, to nieostrosci sa ladne

Fajnie jakby wypuścili w podobnej konwencji jeszcze 28,
    28/2.8 IS czy 28/1.8

co do tego pierwszegonie mam opinii. co do tego drugiego: lepiej, zeby w RF nie pokazywali szkiel o tak dramatycznym upadku ostrosci w rogach. wstyd bedzie

50
    STM czy 1/4?

dla mnie oba sa raczej niegodne bagnetu RF jesli traktujemy R jako misia, pokazujacego nasze mozliwosci. 50 STM mozna zawsze przez adapter zapiac, wstydu nie bedzie. a wersja 1.4 to nie jest optyka na miare XXI wieku. lubie to szklo, m.in. za to ze nie jest optyka z XXI wieku (tzn. ma wady optyczne a nie jest zbytnio skorygowane) ale czegos takiego nie powinno sie juz wypuszczac w XXI wieku. zwlaszcza jesli ma sie takiego misia jak RF 50/1.2

i 85mm.
    IMHO do RF spodziewalbym sie raczej, ze gruchna czyms w desen 85/1.2 albo nawet 85/1.0. i to takim, ze bedzie ostre od pelnej dziury i ladnie rysujace.

nie pytaj kto z rodziny by musial nerki oddac na taka przyjemnosc
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

to nie myśl, tylko kup :-)
    serio, byłem zadowolony z I wersji, ale II to na prawdę inne szkło
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uprawnienia umieszczania postów