Pokaż wyniki od 821 do 830 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na spacer familijny czy wyjscie w miasto? co do tego nie mialem juz dawno zludzen, chociaz 750D obracalem temat i nie narzekalem (w sumie w zestawie z 10-18, 18-55 i 55-250 to jest jednak dostatecznie male), tyle co mnie brak 35-tki bolal, bo 35 IS to kloc.

ale do landszaftu... mam tylko jedna mysl jak zmieniam 6D na M5... "loooo panie, a kto panu tak sp...lil" juz M5 wymaga przelaczenia mnostwa przyzwyczajen z DSLR w glowie. a to niby jest ta M-ka najlepiej skrojona pod pasjonata. moze jakby dali ja zrobic tym Japonczykom od EOS-a a nie tym od Powershotow, to tak by bylo... a tak to wyszedl Frankenstein... ani to obslugowo nie jest lustrzanka ani kompakt. mnostwo pamieci miesniowej trzeba pokonac, zeby tym sie nauczyc focic...

a jak patrze na R-ke i te "innowacje" (miziak z tylu)... to tez nie mam wielu watpliwosci, ze jako drugi z korpusow to bedzie frustrujace, przez notoryczny dysonans poznawczy

albo moze to ja po prostu stary kapec jestem i nie lubie jak mi sie ponownie wynajduje kolo. jak popatrze historycznie na moje glowne body (od 10D do 6D mkII) to one obslugowo wygladaly bardzo podobnie. i wlasnie to w nich lubie, ze wiem zawsze od razu jak tego uzywac i nie przeszkadza mi to w robieniu zdjec
    Po prostu mamy inne priorytety .
    Dla mnie bardzo liczy się to żeby aparat chciało mi się brać ze sobą, a tych dużych klamotów po prostu już mi się nie chce dźwigać.
    Przy tym dla mnie obsługa takiego maleństwa jest bezproblemowa. Przerobiłem trochę bezluster i dla mnie Canon to inna liga pod tym względem .

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie, że R to w sumie ciekawa propozycja, ale C zrobił wszystko żeby nie przekonać ludzi poważnie związanych z ich DSLR. Co jest absolutnie zrozumiałe. Jak tym trafili w rynek - to trzeba jeszcze trochę poczekać.

p,paw
    Z tym jest tak że jak Canon będzie odświeżał zawodowe szkła (np. jasne krótkie stałki) tylko pod RF to ta migracja nastąpi szybko, bo niejako zmobilizują do niej użytkowników. Za tym jeszcze musi pójść bardziej zaawansowane body R ale to jest imho prostszy temat niż szkła. Podejrzewam że sami nie są jeszcze przekonani ostatecznie co dalej, bo moźe się okazać że rynek pro jest bardziej konserwatywny niż się wydaje.
    Z technicznego punktu widzenia kluczowy jest bardzo sprawny AF - widać jakie to ważne po jękach na forum Nikona.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-11-2018 o 16:59
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów