Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Wybór

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Wybór

Cytat Zamieszczone przez Kredek23 Zobacz posta
    Do obiektywu C18-135 kupiłbym dwa filtry ochronny i polaryzacyjny Marumi Protektor i Hoya Pol Cirkular Pro 1 Digital 67 mm oraz do C 50 STM Marumi Protektor 49 mm, do tego zestaw czyszczący Gruszka, pędzelek, płyn czyszczący i ściereczki dostępne na allegro. Folie ochronne na ekran LCD duża i mała na górny, jest ich 8 szt. w opakowaniu więc jak się porysuje albo zmatowi to wymieniam na nową. Używam takie od prawie ośmiu lat i jest ok. Tak samo możesz kupić na allegro.
    Piękne dzięki - i to jest odpowiedz - wszystko i na temat - super

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kredek23 Zobacz posta
    Obiektyw sigmy, który ci proponują w sklepie nie jest najlepszym wyborem. Canon EF 15-85 to dobry wybór. Do niego mógłby być Canon EF 70-200 f 4 L lub Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 IS II USM. Później możesz pomyśleć o stało ogniskowym szkle np. C 50 1.8 STM lub 85 f1.8 USM. Na razie te wda słoiki powinny ci wystarczyć, chyba że masz na tyle kasy. Zobacz na Flickr lub juzaphoto.com na zdjęcia z tych obiektywów i będziesz widział czy ci pasuje. W przypadku gdybyś zdecydował się na obiektyw C 18-135 mm to do niego dobrał bym 50 1.8 STM.
    Chodzi o Sigmę 17-50mm f/2.8? Możesz rozwinąć dlaczego nie jest najlepszy wyborem?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Chodzi o Sigmę 17-50mm f/2.8? Możesz rozwinąć dlaczego nie jest najlepszy wyborem?
    Może za jasna?
    A tak na poważnie, to zakres ogniskowych mógłby być trochę za mały jak na jedyny obiektyw - z tym, że Kredek sam pisze o dokupieniu tele, a w dodatku 17-50mm wydaje mi się wystarczające do zastosowań podanych przez JasiaFasolę (przynajmniej na początek).
    Szkła proponowane przez Kredka to same Canony - jednym z powodów zapewne jest mityczna celność szkieł systemowych i niecelność "kundelków". Z tym, że np. moja Sigma na 1300D owszem, miała tendencję do FF, ale na 80D jeszcze nigdy mi nie chybiła (a nawet nie używałem mikrokalibracji w body).
    1300D → 80D + R
    10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Uzależniony

Też się dziwię, że do fotografii sportu i imprez domowych są polecane ciemne obiektywy...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ważne ze do tych szkieł będzie polar-w hali czy ww domu to jak znalazł
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Pisałem "u żółtych" że do tego sportu i do 10 metrów to najlepiej 70-200mm -pytanie jak jasne.

Do reszty może być ciemniejsze,
    ale przydałby się [po mojemu] jaśniejszy stałoogniskowy "35mm" [ekw.]
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 21-07-2018 o 17:00

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków NH

Cytat Zamieszczone przez JasFasola Zobacz posta
    Witam wszystkich baaaardzo. Stoję przed "problemem" wyboru mojego pierwszego aparatu, bo aparat w telefonie już przestaje mnie kręcić. Jestem 100% amatorem - to początek mojej drogi. Zdjęcia jakie głównie chciałbym robić to uwiecznianie mojego syna jeżdzącego na zawody sportowe w karate, jakieś tam imprezy domowe, pewnie wakacje i polatałbym troche po mieście i coś tam popstrykał.
    I zastanawiam się teraz co kupić hmmm czy coś nowego np 80d czy lepiej coś leciwego ale pełną klatkę np 5d mark 2 lub 5d mark 3. Ktoś coś doradzi? I wiadomo jeszcze obiekrywy - oj dużo tego do wyboru
    Nie lepiej kupić coś z systemu M4/3? Do zawodów sportowych syna lustro obleci, ale po mieście lub na wakacjach będzie cię wku@@ło dźwiganie tych klamotów.
    Ostatnio edytowane przez kajko ; 21-07-2018 o 18:11

Uzależniony

70-200mm to dobry pomysł. Drobny, problem w Canonie jest taki, że jasny obiektyw o ogniskowej 35mm jest kilka razy droższy niż w Nikonie. Dlatego w mojej opinii zoom klasy 17-50mm f/2.8 może być warty roważenia ;-) przynajmniej może to być alternatywą dla stakek 24, 35 mm f/2.8 a nawet 50 mm f/1.8...
    Dodatkowo do imprez okolicznościowych w pomieszczeniach bardzo przydatna może być lampa błyskowa. Jej koszt może być niewielki jeśli ktoś nie boi się kupować chińszczyzny.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    70-200mm to dobry pomysł. Drobny, problem w Canonie jest taki, że jasny obiektyw o ogniskowej 35mm jest kilka razy droższy niż w Nikonie. Dlatego w mojej opinii zoom klasy 17-50mm f/2.8 może być warty roważenia ;-) przynajmniej może to być alternatywą dla stakek 24, 35 mm f/2.8 a nawet 50 mm f/1.8...
    Dodatkowo do imprez okolicznościowych w pomieszczeniach bardzo przydatna może być lampa błyskowa. Jej koszt może być niewielki jeśli ktoś nie boi się kupować chińszczyzny.
    A jaką dokładni lampę możesz polecić?

Coś już napisał Awatar Danielasty
    Miasto
    Crewe (Bydgoszcz )

taką która jest Ci potrzebna przeleciałem wątek od początku do końca, z jednej strony chcesz dobrych porad ale z drugiej strony patrząc szukasz takich porad że najlepiej jakby ktoś za Ciebie jeszcze naciskał spust migawki... |

żeby nie robić offtopu, lampa dokładnie którą to ta która ma HSS i TTL A model to już można poszukać, chociaż poznając Ciebie w niedalkiej przyszłości zapytasz jaki modyfikator użyć na takową lampę, i czy używać jej na stopce czy może wyzwalać zdalnie itp ...

Kup te 80d, do tego olej ten 18-135 stm , ciemny badziew - sam nie mam ale mam gorszy kup od razu 70-200 2.8 Ew 135mm f2, no jeszcze możesz zakupić 85mm 1.8 USM i masz super sprzęt i nie trzeba lampy

przypomne, że chcę robić zdjęcia z zawodów karate na hali (odległość od "obiektu" do 10m), imrezy rodzinne, foty z wakacji, krajobrazy, architekturę.
    A wiec tak, do zawodów karate coś jasnego czyli 85-100-135 1,8-2 koniecznie, ew 70-200 2.8 ,
    Imprezy rodzinne coś szerokiego , w sumie kit się na da 18-55 stm - mały lekki i całkiem dobry
    Foty z wakacji to samo kit + UWA 10-18 stm + ten 70-200 ... ew 55-250 stm
    krajobrazy koniecznie 10-18mm stm tak samo architektura, więc reasumując

80d + 4-5 obiektywów - jakieś 4-6kg w torbie Trzeba pamiętać że zawsze jakiś obiektyw się przyda wiec trzeba zabrać wszystkie
    Oraz podźwigaj te 4kg na ramieniu w torbie - np ziemniaki na start

Zastanów się lepiej nad dobrym kompaktem a później się zastanawiaj nad resztą
    żeby nie było sam tak zaczynałem

FuJifilm HS10 24-720mm ogniskowej w pełni manualne tryby i lekki Ba, ma nawet gorąca stopkę Koszt około 400zł Z dobrym statywem da się po oglądać nawet kratery na księżycu
    Ostatnio edytowane przez Danielasty ; 23-07-2018 o 00:48

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów