Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Abstrahując od regulaminu zabawy. Forum jest ogólnodostępne i oglądają je też - choćby przypadkiem - dzieci. Zdjęcie gołej baby jakkolwiek byłoby aktem czy zwykłym kiczem nie powinno być publikowane w strefie ogólnodostępnej. I tyle. Dla jasności - lubię gołe baby :-) o ile nie wywołują niesmaku...
No proszę. Trzeba uważać żeby dzieci nie zajrzały czasem na forum, bo mogą zobaczyć niechcący cycka. Jakaś paranoja.
A do organizatorów konkursu. Lepiej zamknijcie tą edycję, bo głosowanie raczej mija się z celem przy takiej ilości wpadek. Zróbcie porządek z regulaminem, a dopiero potem spróbujcie ruszyć z konkursem. Może ktoś jeszcze będzie chciał w nim wziąć udział.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
No proszę. Trzeba uważać żeby dzieci nie zajrzały czasem na forum, bo mogą zobaczyć niechcący cycka. Jakaś paranoja.
Nie, nie trzeba. Wystarczy respektować generalnie obowiązujące przepisy prawne dotyczące publikowania nagości, przemocy, etc. w sieci. To nie mój pomysł - jak masz wątpliwości zapytaj np. google ... Wydaje się mi, że dla forum raczej bezpiecznie jest postępować zgodnie z narzuconymi zasadami (tym bardziej, że samo forum też oczekuje respektowania własnych zasad).
A konkursu z tego powodu przerywać nie trzeba - wystarczy wyciągnąć wnioski i nie popełniać błędów w następnych turach. Paranoja to jest uważanie autoportretu za sprzeczny z regulaminem zabawy pt. portret. O ile to w ogóle autoportret.
Ok, w takim razie oczekuję wycofania mojego zdjęcia z konkursu. Przed jego wysłaniem uważnie przeczytałem regulamin, a nawet założyłem nowy watek o aktach na forum, żeby upewnić się, że wysłanie aktu nie naruszy żadnych pisanych i niepisanych forumowych zasad. Gdzie byłeś wtedy? Deprecjonowanie aktu w czasie trwania głosowania ..
Przecież wycofaliśmy zdjęcie nie spełniające warunków - nr 17. O akcie napisałem co będzie w przyszłości.
Abstrahując od regulaminu zabawy. Forum jest ogólnodostępne i oglądają je też - choćby przypadkiem - dzieci. .
Owszem, to też jest argument, ale prawdziwy powód jest zupełnie gdzie indziej. A mianowicie chodzi o ... roboty googla, które przeszukują net. I żle traktują w wynikach wyszukiwania strony, na których jest golizna. W pewnym momencie nie pokazywało forum nikona, musieliśmy je inaczej skonfigurować (dział akt jest ukryty dla googla), zgłosić zmiany i wróciło do normy. Od tego czasu akty pojawiają się tam tylko w dziale akt.
Tak, przed wysłaniem aktu wykonałem wykonałem trzy kroki:
1. .. Nigdzie nie spotkałem stwierdzenia, że modelka/model musi być w ubraniu.
2. Przeczytałem dokładnie regulamin konkursu. Nic o aktach i ubraniu.
3. Założyłem nowy wątek na forum. Zapytałem w nim, czy akty nie naruszają jakichkolwiek forumowych zasad. Gdzie wtedy byli wszyscy przeciwnicy?
Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko, co było w mojej mocy, żeby się upewnić, że wysyłając akt, nie naruszam żadnych zasad. Obecna nagonka jest dla mnie żenujaca i zupełnie niezrozumiała. Jeśli ktoś popełnił błąd, to jego wina a nie moja i niech sam ponosi konsekwencje. Chyba, że ten ktoś jest miły i wyrozumiały tylko w stosunku do siebie
Ad 1 - potwierdzam
Ad 2 - tak, niedopatrzenie
Ad 3 - nie czytałem wątku, a szkoda, na pewno bym się wypowiedział. Przeoczyłem przywołanie. Mogłes na PW.
Po tych tłumaczeniach - zdj 3 zostaje czy usunąć?
Nie wiem o jakiej nagonce mówisz. Offca się nie wypowiada, ja po prostu przedstawiam stanowisko i nie dyskwalifikowaliśmy tej pracy.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Myślę że moderatorzy niepotrzebnie się wypowiedzieli na temat zdjęcia nr 3. Nie było zakazu, to nie ma rozmowy. Temat można było poruszyć po głosowaniu, albo w ogóle nie poruszać i po prostu zmienić regulamin do kolejnego konkursu. A tak wyszła niepotrzebna przepychanka i gównoburza. Proponuje zdjęcie nr 3 zachować a całą konwersację (łącznie z deklaracjami kolegi fret) na ten temat na razie ukryć, albo przenieść do jakiegoś ukrytego dla publiczności wątku. Kto przeczytał to przeczytał, kto nie przeczytał już tej kłótni nie zobaczy i nie będzie problemu. Nikt z nas pewnie nie organizuje zawodowo konkursów, ale nawet dla mnie, kompletnego laika w tej kwestii, podnoszenie dyskusji na temat zmian w regulaminie podczas trwania konkursu wygląda na bardzo niewłaściwe.
Nie ma problemu, mogę ukryć.
Czekam na decyzję freta.
Możesz ukryć, decyzja należy do ciebie.
Przywołania pokazują się tam, gdzie prywatne wiadomości, pewnie też byś "przeoczył".
Do Owcy nie mam żalu o nic. Owieczka jest ok. Każdy może się pomylić. Tylko twoje komentarze uważam za niewłaściwe.
Skoro wiec znamy już autorów dwóch zdjęć, uważacie ze nadal należy prowadzić tą edycję konkursu? To pytanie do organizatorów konkursu.
A czemu nie. Zdjęcia łamiące regulamin zdyskwalifikować i jedziemy dalej. Podpis na zdjęciu 24. ewidentnie łamie punkt regulamin o braku znaku wodnego i to zdjęcie powinno być zdyskwalifikowane, ale jak na razie brak reakcji organizatorów więc może mają inne zdanie na ten temat.
[MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] i [MENTION=58509]Czarna_Offca[/MENTION] może byście się chociaż wypowiedzieli na ten temat.
Co do przyznania się do autorstwa przez Freta, to chyba regulamin tego nie zabrania, a poza tym został w pewien sposób wywołany do tablicy. Ja osobiście to zdjęcie bym zostawił.
Skoro wiec znamy już autorów dwóch zdjęć, uważacie ze nadal należy prowadzić tą edycję konkursu? To pytanie do organizatorów konkursu.
Tak. Dopuszczamy przecież zdjęcia z "szuflady" i nie ma zakazu pokazywania zdjęć wcześniej już publikowanych. Czyli osoby, które dużo oglądają mogą się połapać które zdjęcie jest kogo.
Do Owcy nie mam żalu o nic. Owieczka jest ok. Każdy może się pomylić. Tylko twoje komentarze uważam za niewłaściwe.
Moje komentarze to raczej komunikaty, neutralne. Zabawę prowadzi (prowadziła) owieczka, ja nadzoruję forum, w tym (szczególnie) konkursy i dlatego się wypowiadam, szczególnie na początku, gdy sprawy się docierają.
Natomiast owieczka inaczej odczuła wasze komentarze (na forach canona i olka) i na pewien czas wycofuje się z prowadzenia konkursów na 3 forach (są tam jeszcze względy osobiste). Podchodziła do konkursów luźno, jak na nikoniarzach, a na CB i OC wszystko jest strasznie formalnie. Rozmawiałem z nia na temat nieregulamioniwych prac i przyznam Wam racje. Owieczka określała temat i uznawała, że sprawę "nieregulaminowości" pewnych zdjęć załatwią forumowicze, nie oddając na nie głosów. Faktycznie, to nie powinno tak wyglądać, ona powinna robić selekcję i korespondować z autorami prac nie spełniających wymogów regulaminu (stąd np. ja chciałem w tytule maila nick i forum).
Dokończę więc ten konkurs ja, następny poprowadzę może ja, może ktoś inny, nie wiem jak długo potrwa ta zamiana.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Chciałam dobrze. Żeby było tutaj miło, wesoło, spam luźny był. A jest atak, wrogość. Nie jest to miłe. Co do znaku wodnego to go przeoczyłam, nie zuważyłam niestety. Na nikoniarzach mimo, że wiedzą czyja jest praca (ze względu na styl fotografa) to zabawa trwa nadal. Ile razy ktos mi wysłał dwa maile z dwoma różnymi praca i dostał pw zwrotną że można wysłać tylko jedną pracę, i zero odp. Wtedy wybrałam jedną, która jest lepsza od drugiej i bardzo pod temat. Nie robiłam nikomu problemów. To był błąd. Powinnam od razu napisać że nie wstawię żadnej pracy jezeli nie dostanę odpowiedzi. Ile razy ktoś exif zostawił,a w nim dane autora, to tyle razy usuwałam exifa. Często dostawałam prace nie zgodną z regulaminem (rozmiar, podpisu brak itd), wiec gdybym takie usuwała to było by mniej prac. To jest przede wszystkim zabawa, a nie gra o złote kalesony czy kryształy najwyższej jakości od Swarovskiego. Za niedługo może ktoś inny będzie prowadził zabawy tutaj i na olku, bo ja mam dość. Dość Waszych ataków, wrogości. Na nikoniarzach zostaję. Ten, kto nie popełnił żadnego błędu, niech pierwszy rzuci kamień... Każdy popełnia błędy, ale lincz na mnie i na Jacka jest nie potrzebny... Krytyka jest potrzebna, ale konstruktywna, obiektywna a nie pełna wrogośći, ataków. A co do pracy nr 25 to mimo że jest to autoportret jak stwierdził [MENTION=10441]fret[/MENTION] to jest w 100% zgodny z regulaminem nawet tym ogólnym, a do jego pracy się nie przyczepiłam mimo, że to akt. Więc szkoda, że brak tutaj szacunku. Bardzo przepraszam, że chciałam to forum rozkręcić, wprowadzić atmosferę luzu, zabawy. Nie jestem typem kobiety, która jest śmiertelnie poważna, nie żartuje, nie uśmiecha się, rozmawia tylko na poważne tematy. Uwielbiam żartować, śmiać się, luz, bo życie jest zbyt ulotne aby mieć przysłowiowy kij w czterech literach
Jak dla mnie luźne podejście jest jak najbardziej OK. Ale teraz trochę trudno go bronić skoro jedna praca została zdyskwalifikowana po rozpoczęciu głosowania. W takiej sytuacji zawsze będą pytania: czemu to tak, a inne nie.
Ja osobiście np. nie rozumiem, czemu zdjęcie nr 17 zniknęło, a 24 nie.
17 to co prawda nie było zdjęcie czarno-białe, ale koloru nie było tam wiele, a to czy pasuje do tematu mogło być rozstrzygnięte przez głosy, natomiast podpis ewidentnie łamie regulamin.
Moje komentarze to raczej komunikaty, neutralne. Zabawę prowadzi (prowadziła) owieczka, ja nadzoruję forum, w tym (szczególnie) konkursy i dlatego się wypowiadam, szczególnie na początku, gdy sprawy się docierają...
Komentowanie konkretnego zdjęcia, zgodnego z regulaminem i zasadami panującymi na forum (ciebie w wątku o aktach zabrakło, ale wypowiedział się inny admin), w czasie głosowania, uważasz za neutralne??? Tym bardziej, że twój komentarz stawia zdjęcie w złym świetle, jako przypadkiem przemycone, a tu nie było ani przypadku, ani przemytu. Nie wiem z jakiej planety przyleciałeś, ale dziwne obyczaje tam panują.
Komentarz