Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Eos 1 czy warto ???

spiderman18
    Guest

Domyślnie Eos 1 czy warto ???

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Mam kika pytań odnosnie eosa 1. Wiem ze to górna półka ale jestem ciekaw jak wypada jego zaawansowanie technologiczne na tle nowszych aparatów (jeśli bylby go w stanie ktoś porónać z eosem 30/33 byłbym wdzięczny). Czego moge sie po nim spodziewać tzn czy zaraz po kupieniu nie padnie migawka albo inny podzespół? czy dobrze mierzy światło? jak działa AF? O raz na co musiałbym uważać przy zakupie. Czy też może dać sobie z nim siana.
    Za szybkie odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

5 polowy AF -> EOS30 ma 7
    A-TTL -> EOS30 na E-TTL
    Synchro flasha 1/250 -> EOS30 1/125 + HS
    pomiar swiatla 16 polowa matryca, centralnie-ważony uśredniony, częściowy (9%), miejscowy (3,5%), punktowy (2,3%) -> EOS30 35 polowa matryca, centralnie wazony, czesciowy (9%).

Czy po kupieniu padnie migawka to nikt ci na to pytanie nie odpowie Jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to biez EOS30 albo tego z v. A jesli wiesz do czego bedzie ci potrzebny ten aparat i jego funkcje to sam sobie odpowiedz czy warto go kupic.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jednynki z racji swojego profesjonalnego przeznaczenia , będą mocno wyeksploatowane . Odpuściłbym sobie .

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A już na pewno bez osobistego popatrzenia na sprzęt bym odpuścił.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jedynki sa sporo wieksze w porownaniu do 30'stki i nie maja lampy wbudowanej

Nowe 30'stki maja e-ttl II
    ...

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Podpisuję się pod wszystkim napisanym powyżej. Jeśli chodzi Ci o 1'kę bez "N" to dałbym sobie spokój. Miałem ten aparat przez krótki okres czasu i przyznam że jakkolwiek wszystko działało poprawnie to jednak wersja 1N (której używałem przez 2 lata) sprawiała wrażenie znacznie pewniejszej w działaniu.

Co do awaryjności to nie ma na to reguły. Mi po jakimś czasie padła migawka - 500zł. Ogólne wrażenia z użytkowania bardzo pozytywne. Bardzo duża niezawodność i komfort użytkowania. W moim 10D bardzo brakuje mi tego fantastycznego, jasnego i wielkiego wizjera...
    Jeśli miałby to być Twój pierwszy "prawdziwy" aparat to raczej sugerował bym coś nowszego. Jeśli już wiesz czego potrzebujesz i ma to być coś niezawodnego z górnej półki za rozsądne pieniądze to polecam 1N zamiast 1-ki.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

eos 1 - chyba nie, ale 1V? Jedyna wada, brak E-TTLII. (jest tylko E-TTL). Poza tym - szybkość, precyzja, spot, szczelność, jeju, jaki to fajny aparat jest! (jeśli nowy i nie zajechany (-: )

spiderman18
    Guest

Domyślnie

Serdeczne dzięki wszystkim za komentarze. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    [ciach]
    Jeśli miałby to być Twój pierwszy "prawdziwy" aparat to raczej sugerował bym coś nowszego. Jeśli już wiesz czego potrzebujesz i ma to być coś niezawodnego z górnej półki za rozsądne pieniądze to polecam 1N zamiast 1-ki.
    Podpisuję sie pod tym. Szukaj jedyNki. Mozna trafić na sprzęt z rąk zamożnych amatorów. Wtedy posłuży ci długo.
    Wady? Może brak multispot i cholernie niewygodne gniazdo wężyka. Na mrozie ciężko przykręcić to cholerstwo.
    Oczywiście obowiązkowo z Bosterem lub battery packiem.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no kurcze. Ja jestem jak niewierny Tomasz, ale nie wierzę w 1n które było w rękach amatorów. Chyba, że amatorów fotografii przyrodniczej w dżungli, którzy i tak zajechali te aparaty. To może tak.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów