Strona 41 z 133 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    I zawsze naświetlasz na światła aby wyciągać cienie ? (...)
    A to jest jakieś inne wyjście? W światłach masz max 1 EV a w cieniach ok 2-3 EV (nawet 4 można próbować na 6D I)
    40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
    www.mslezak.pl/blog/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    A to jest jakieś inne wyjście? W światłach masz max 1 EV a w cieniach ok 2-3 EV (nawet 4 można próbować na 6D I)
    A np. filtry połówkowe ? A zapomniałem, że jak zdjęcia to tylko kotlety. Sorki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozważania - 6DII ma gorsze DR (od 6D classic) i na niskim ISO i na wysokim ISO więc gdzie ten DR odpłynął (znaczy polepszył się) bo nie widzę żeby na wysokie ISO - DR 6DII jest odrobinę słabszy od DR 6D classic na każdym ISO - na niskim ISO obie 6 są słabsze o (prawie) 2EV od DR 5DIV - coś tego DRa ogranicza albo technologia albo software - ale na pewno nie jest tak że się pogorszyło na niskim a polepszyło na wysokim - to nie ten przypadek.
    Może na inne wykresy patrzymy (bo nie mam tu na myśli co ktoś czymś jakoś wyciągnął z jakiegoś rawa, tylko te nieszczęsne wykresy). Ja widzę 6d i 6d2 identyczne na wysokich, a 5d2 gorsze od obu. W Canonie tego nie widać tak jak w Nikonie, ale na wysokich iso D5 bije D810 o ponad 1ev i jest również lepszy od d750. Oczywiście szum na wyokich iso jest funkcją wielkości piksela, co oznacza, że Canonowi udało się jakoś pomniejszać piksele bez pogorszenia DR (patrz 5dsr).
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Bo filtry połówkowe automatycznie wykrywają przepały i maskują tylko te miejsca prześwietlone
    www.mslezak.pl/blog/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Może na inne wykresy patrzymy (bo nie mam tu na myśli co ktoś czymś jakoś wyciągnął z jakiegoś rawa, tylko te nieszczęsne wykresy). Ja widzę 6d i 6d2 identyczne na wysokich, a 5d2 gorsze od obu. W Canonie tego nie widać tak jak w Nikonie, ale na wysokich iso D5 bije D810 o ponad 1ev i jest również lepszy od d750. Oczywiście szum na wyokich iso jest funkcją wielkości piksela, co oznacza, że Canonowi udało się jakoś pomniejszać piksele bez pogorszenia DR (patrz 5dsr).
    ok - ja miałem na mysli te wykresy na których "coś ktoś czymś i z jakiegoś rawa" link parę postów wyżej - poproszę o linka do tych innych
    dla uproszczenia dyskusji na tych wykresach co je oglądam można przyjąć (w uproszczeniu, np. z dokładnoscia do 0.25EV) że DR 6D i 6DII jest taki sam i na niskich i na wysokich iso (wykresy prawie się pokrywają) - czy masz jakiś wykres pokazujący przewagę 6DII na wysokim iso? różnica 26 czy 20 mpixeli niestety mnie nie przekonuje (że niby sie polepszyło ale mepapiksele pogorszyły i wyszło na to samo) - nie nie nie - popatrz na wykres 5DIV megapikseli jeszcze więcej różnica na niskim iso to masakra, a na wysokim nie widać żeby było gorzej - i tak ma wyglądać wykres 6DII - a nawet jeszcze lepiej bo korpus nowszy i megapikseli mniej
    na takim wykresie ważne jest utrzymanie liniowości na niskim iso i tu widać że nawet 5D4 do konkurencji nadal troche brakuje a 6D czy 6DII wypadaj nieźle ale tylko w porónaniu z innymi produktami canona - konkurencja w tym temacie je zjada - co oczywiście i na szczeście nie powoduje że konkurencja zrobi lepsze zdjęcia to tylko jeden z technicznych aspektów czasem istotny czasem nieistotny - w przypadku 6DII oczekiwałem postępu podobnego jak w 5DIV bo to załatwia zmiana technologii więc albo technologia sensora 6DII jest stara albo się komuś coś ubrdało - zaczynam się zbliżać do poglądu że sie komuś coś ubrdało i teraz będzie szedł w zaparte.
    stawiam że korpus będzie się cieszył ogromnym powodzeniem, canon już ponoć nie nadąża z produkcją, dobra opinia 6D jest tutaj kluczowa - to będzie niezły korpus ale niestety z odgrzewanym kotletem - ja nie tego oczekiwałem.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 03-08-2017 o 21:05
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Odpowiedz juz padla. Nie zawsze horyzont jest prosty.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ok - ja miałem na mysli te wykresy na których "coś ktoś czymś i z jakiegoś rawa" link parę postów wyżej - poproszę o linka do tych innych
    dla uproszczenia dyskusji na tych wykresach co je oglądam można przyjąć (w uproszczeniu, np. z dokładnoscia do 0.25EV) że DR 6D i 6DII jest taki sam i na niskich i na wysokich iso (wykresy prawie się pokrywają) - czy masz jakiś wykres pokazujący przewagę 6DII na wysokim iso? różnica 26 czy 20 mpixeli niestety mnie nie przekonuje (że niby sie polepszyło ale mepapiksele pogorszyły i wyszło na to samo) - nie nie nie - popatrz na wykres 5DIV megapikseli jeszcze więcej różnica na niskim iso to masakra, a na wysokim nie widać żeby było gorzej - i tak ma wyglądać wykres 6DII - a nawet jeszcze lepiej bo korpus nowszy i megapikseli mniej
    na takim wykresie ważne jest utrzymanie liniowości na niskim iso i tu widać że nawet 5D4 do konkurencji nadal troche brakuje a 6D czy 6DII wypadaj nieźle ale tylko w porónaniu z innymi produktami canona - konkurencja w tym temacie je zjada - co oczywiście i na szczeście nie powoduje że konkurencja zrobi lepsze zdjęcia to tylko jeden z technicznych aspektów czasem istotny czasem nieistotny - w przypadku 6DII oczekiwałem postępu podobnego jak w 5DIV bo to załatwia zmiana technologii więc albo technologia sensora 6DII jest stara albo się komuś coś ubrdało - zaczynam się zbliżać do poglądu że sie komuś coś ubrdało i teraz będzie szedł w zaparte.
    stawiam że korpus będzie się cieszył ogromnym powodzeniem, canon już ponoć nie nadąża z produkcją, dobra opinia 6D jest tutaj kluczowa - to będzie niezły korpus ale niestety z odgrzewanym kotletem - ja nie tego oczekiwałem.
    No więc patrzymy na te same wykresy. Przez "ktoś coś czymś z jakiegoś rawa" rozumiem naoczną ocenę kaszanki z wyciągania cieni w jakiejś wywoływarce To jest co innego, bo pomiar DR opiera się na pomiarze szumu, a ocena szumu do tych wykresów jest kompletnie automatyczna i bardzo prymitywna - organoleptycznie szumy reprezentowane tą samą cyferką mogą się bardzo różnić. Choćby bandingiem.

To co piszesz piwyżej to wszystko prawda, ale wyświetl sobie Ideal FF/FX na tym wykresie i porównaj. Okaże się, że ten tragiczny D5 miażdży wszystko inne DRem na wysokich iso bo jest prawie idealny. Mimo, że na niskim iso upada tak nisko jak Canony sprzed wielu lat. Jeszcze Sony a7rii i a9 Mają przodujące DR na wysokich iso choć też nie są mistrzami niskiego iso.

Więc żeby Canona można było bez wahania poklepać po plecach, 6dii powinien mieć to co już ma plus matrycę 5d4, 4k, dwa sloty, więcej magnezu i szerszy rozstaw AF. Właściwie mógłby to być 5d4 U+ czyli wersja dla ubogich różniąca się tylko ceną (najlepiej równą dzisiejszej cenie 6d) i gibanym ekranem dla zaznaczenia, że to sorzęt entry level.

A serio - czym powinien się różnić 6dii od 5d4 żeby było "uczciwie? "

Ja też spodziewałem się wzrostu DR, ale nie wydaje mi się, że muszę kupować każdego kolejnego "nastęocę". Telewizor mam sprzed lat i oczywiście nie śledziłem ile nowych lepszych nadtępców pokazywało się co roku od tego czasu. To samo z samochodami. Jak poczuję, że 6d jest przestarzały to raczej będę patrzył w górę, a nie na "następcę". Już zbieram pieniądze......(gdyby jeszcze nie wiązało się to z nieuchronnym przyrostem masy i rozmiarów czyli gorszą ergonomią niestety.......)

--- Kolejny post ---

Ciekawe jest też porównanie Canona 5d3 z Nikonem Df. Matryca Nikona ma o tyle samo więcej DR na niskich ISO o ile Canona ma więcej na wysokich. Która jest lepsiejsza? Zależy dla kogo.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    ... automatycznie ...
    No tak, podejście ala "zielony kwadracik".

--- Kolejny post ---

...

...
    Może powinien być 2x lepszy od 5dIV i 2x tańszy ... (?)

No tak, podejście ala "zielony kwadracik".
    Bo 7 nakręconych filtrów za za parę tysi automatycznie wykopie fotę na poziomy co najmniej mistycznego artyzmu
    Sukcesów życzę i zazdroszczę czasu
    Ostatnio edytowane przez wain ; 03-08-2017 o 23:12
    www.mslezak.pl/blog/

Pełne uzależnienie

no na pewno nie DR matrycy - 6DII ma mniejszą rozdzielczość powinien mieć lepszy DR niż 5DIV tego sie spodziewamy kupując aktualny produkt, tego się spodziewam kupując właśnie wchodzącą lustrzanke z pelnoklatkową matrycą, tak zachowują się produkty konkurencji i nie ma nic dziwnego w takich oczekiwaniach - jeśli zamawiasz schabowego to oczekujesz dzisiaj zrobionego schabowego a nie odgrzewanego z wczoraj.

ale jeśli firma będzie reklamowac produkt jako "entry level z przestrzałą technologią matrycy" lub jako "upgrade wszystkiego oprócz technologii matrycy" albo "ograniczylismy DR bo uważamy (czytaj komuś się ubrdało) że w produkcie entry level powinien byc mniejszy niż niż w pro" to też będzie w porządku - rynek na podstawie obiektywnych informacji zdecyduje czy jest popyt na taki produkt za taką cenę

a różnic między 5DIV a 6DII z mojego punktu widzenia jest zupełnie sporo - obudowa, wizjer, dwie karty, 4K, rozdzielczość matrycy, AF, rozłożenie punktów AF, sterowanie, brak gibanego ekranika (dla mnie zaleta) i pewnie jeszcze parę innych rzeczy - ale widocznie ktoś uznał że jeszcze za mało

podobnie jak ty postanowiłem zaczekać na produkt o bardziej odpowiedniej dla mnie specyfikacji - oczywiście naszej ulubionej firmy bo lubię produkty naszej ulubionej firmy (np. doskonały 6D classic) i (parę dni temu) kupiłem kolejny obiektyw oczywiście naszej ulubionej firmy
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 03-08-2017 o 23:54
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 41 z 133 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów