Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
A się głupio zapytam, jaki masz problem ze swoim zestawem? Bo to, że się "ktoś" "gdzieś" "czegoś" naczyta, to jakby w skrócie napisać ... taki jest teraz świat. Czasami mam okazję oglądać za to telewizję i z tego przekazu który tam płynie, to tak żeby żyć, trzeba tak około ze 3kg tabletek dziennie łykać.

Jak dobrze poczytasz, to fuji jest "awesome and amazing" , dlaczego tego faktu nie bierzesz pod uwagę ?
Szczerze mówiąc od jakiegoś czasu mam wrażenie, że mój Canon gubi highlightsy, które robiąc retusz na zdjęciach z Nikona d810 są do wyciągnięcia. Wiem, że jest wiele zmiennych, dlatego zanim podejme decję, chciałam podpytać na forum.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
1.
Musisz się zdecydować jakie cechy zdjęć :
- szczegółowość, ostrość
- dynamika
- kolory
- szumy
- ...
oraz jakie cechy użytkowe aparatu:
- szybki, pewny AF
- śledzenie ostrości
- zdjęcia seryjne
- ....
są teraz i bedą w przyszłości dla Ciebie najważniejsze i pod te priotytety ustawiać sobie sprzęt teraz i jego drogę rozwojową.

2.
Przez kilkanaście lat byłem użytkownikiem lustrzanej Canona, 1.5 roku temu przeniosłem się na A7R2.

Oczywiście da się stosować obiektywy Canona (przez przejściówkę) na A7R2 ale nie wykorzystasz optymalnie wszystkich cech A7R2.
Na dłuższą metę to po prostu nie ma sensu.
Albo "czysty" system Canona albo "czysty" system Sony E

3.
W technicznej jakości zdjęć (głębia koloru, dynamika, szumy) A7R2 jest lepszy od 5DS R.
Ważne jest jednak czy w Twojej pracy będzie to widoczne na zdjęciach.

4.
Zarówno 5DS R jak i A7R2 są nowymi konstrukcjami o dużej MPix
Obiektywy starsze nie były konstruowane pod takie matryce (w dodatku R).
Oba zoomy które posiadasz to bardzo dobre obiektywy ale nie wykorzystują w pełni możliwości matrycy 5DS R
By w pełni wykorzystać rozdzielczość (szczegółowość, ostrość) trzeba stosować obiektywy konstruowane pod tego typu matryce.

Obiektywy dla Sony A7x (EF) to nowe konstrukcje projektowane właśnie pod ten system.
Te obiektywy lepiej "współpracują" z matrycami A7x niż Twoje obiektywy z 5DS R

jp
Dzięki, a jak Ci się spisuje ten aparat przy zdjęciach w ruchu?