Nie wiem, może się mylę ale koniec nosa tego dziecka jest chyba zdecydowanie ostrzejszy niż oczy. Jeżeli tak jest to zdjęcia są nie dość że poruszone to jeszcze koszmarnie przestrzelone. 1/100 na cropie?![]()
Nie wiem, może się mylę ale koniec nosa tego dziecka jest chyba zdecydowanie ostrzejszy niż oczy. Jeżeli tak jest to zdjęcia są nie dość że poruszone to jeszcze koszmarnie przestrzelone. 1/100 na cropie?![]()
Kupiłam go od kolesia co ponoć kończył przygodę z foto. On natomiast kupił go 4 lata temu z cyfrowe.pl. Więc gwarancji na obiektyw się skończyła.
Dla mnie wszystko jest ok. Ostatnie zdjęcie dziecka poruszone.
I poćwicz technikę trzymania sprzętu podczas robienia zdjęcia. A Panom z radami od LV na tak otwartych przesłonach, trzymając aparat z takim obiektywem przed sobą to podziękujmy.
Tak to sobie można robić krajobrazy kompaktem. Zdajesz sobie sprawę jak płytka jest głębia ostrości i +/- parę mm zmiany Twojej pozycji względem obiektu tuż po złapaniu ostrości
powoduje zwykle efekty jakie pokazujesz.
Aparat na statyw ze 2-3metry stawiasz cos kontrastowego i pstrykasz fote przez wizjer, potem przeostrzyc i pstryknac to samo przez LV. Samowyzwalacz 2s, wstepnie podniesione lustro. Porownujesz i wiesz czy nietrafia czy jest po prostu mydlany. Dobrze by bylo test w dobrym swietle przeprowadzic. 5min i wiesz czy trafia nie trafia i czy ostry.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
SONY
Jak dla mnie to z ostrością nietrafionete przykłady, a po drugie to szkło wymaga wprawy. Zrób najprostszy test bateryjkowy.
U mnie trafia na 1.2 ale wiadomo głębia jak papier.
Widzę ostrość na nieskończoności...!
Poza ostrością warto sprawdzić jeszcze ff/bf
np tak:
tn_IMG_6041_zpsb3ox90hy.jpg Photo by dareks | Photobucket
przy takiej ogniskowej i odległości od obiektu 1m to głębia ostrości wynosi kilka mm, więc łatwo zgubić/przesunąć
zobacz ostrość np tu, przy przysłonie 2,8 - to surowy plik, bez ingerencji PS (robione wprawdzie innym aparatem ale zawsze) - choć pewnie dotarłaś do tych testów
http://pliki.optyczne.pl/can1.2-85/can85_fot11.jpg
Parę fotek: http://biodar.flog.pl/
Podpinając ten obiektyw pod 70D to tak jakbyś miała podpięty 136mm (85mm razy mnożnik 1,6 APS-C) prawie kilogramowy kloc. Tego się nie da utrzymać na normalnych czasach typu 1/125, ręka lata jak ****a na dożynkach. Ustaw w aparacie limit na 1/250, ISO na AUTO i zobacz co Ci wychodzi. Jeszcze źle? Dawaj na 1/500. Chcesz używać cały czas ISO 100? Rób zdjęcia ze statywu.
70D miał "od dziecka" problemy z ostrzeniem poprzez wizjer optyczny, to jest mój ulubiony link który trzymam cały czas w zakładkach https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/12 Może pomóc użycie mikrokalibracji w aparacie ale to będzie działać tylko dla odległości dla której będzie przeprowadzana mikrokalibracja i przy zadanym oświetleniu czyli po prostu "na sztywno".
Jeżeli wszystkie Twoje pozostałe obiektywy ostrzą według Ciebie jak należy a tylko ten nie to wyślij go wraz z aparatem na Żytnią do autoryzowanego serwisu aby zgrali jedno z drugim:
Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - Optyczne.pl
Po takim serwisowym zgraniu jednego z drugim obiektyw powinien działać prawidłowo ale tylko z tym aparatem który został wraz z nim wysłany. Pisałaś że masz jeszcze jakiś pełnoklatkowy model aparatu oprócz tego 70D więc się zastanów z którym modelem chciałabyś najczęściej używać tego obiektywu.cube 10 września 2011, 20:05
Wady: musiałem wysłać do serwisu razem z body na bezpłatną mikrokalibrację, po 5 dniach wrócił i teraz ostrzy idealnie w punkt.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 19-01-2017 o 03:07