Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
To jest zasadnicze pytanie czy kalibracja tych monitorów coś da (bardziej wiarygodne odwzorowanie kolorów oraz czerni i bieli). Dodatkowo czy na panelach stojących obok (pracuje na dwóch monitorach) będę miał bardziej zbliżony obraz (teraz wyraźnie widzę różnicę i nie wiem, który jest bardziej "prawdziwy").
Moja historia: Mam słaby monitor (NEC 2170NX) - kiedyś nawet polecany do foto, ale już bardzo wiekowy, miałem bardzo prostą i tanią drukarkę epson r285. Monitor oprofilowałem zabawką: i1 one - coś pewnie jak ten smile - z dołączonym softem (ponawiam to profilowanie w miarę regularnie), drukarkę+tusze+papier(też raczej z tych tańszych) oprofilowałem wysyłkowo. Po takiej operacji to co na wydruku zaczęło przypominać to co na monitorze. Jasne, że nie to samo, (bo to chyba zresztą niemożliwe) ale zdecydowanie bliżej niż to co było przed oprofilowaniem. Teraz drukarki się pozbyłem, ale dosyć często drukuję swoje zdjęcia i to w nie małych formatach i jest to oczywiście jeszcze bliżej tego co na monitorze, rzekłbym że na tyle blisko, że różnice choć widoczne nie robią już większej różnicy przy oglądaniu zdjęcia z odległości, z której się je normalnie ogląda.

Więc na pytanie czy ma sens profilowanie słabego monitora "kalibratorem zabawką", ja amator odpowiadam: tak ma. Chyba, że interesuje Cię zgodność z próbnikiem - wtedy pewnie nie ma. Jedno zastrzeżenie - nie robię wydruków czarno-białych, tu może być pewnie gorzej.