Ciekawe, co na to wszystko powiedziałby Jan P albo Bechamot?![]()
Ciekawe, co na to wszystko powiedziałby Jan P albo Bechamot?![]()
To już inne czasy, nie ma tak "zaciętych" dyskusji i inwektyw przy okazji
Jak to Kolega dave88 gdzieś napisał - szkoda... Jednak coś w tym jest.
Post - #1392
http://www.canon-board.info/galerie-...ml#post1331687
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-09-2016 o 22:58
OC niestety czasy gdy celerona 266 kreciles na 500mhz minely. Ostatni dobry proc do oc to chyba e4300 1.8 @ 3ghz.
Dzis OC jest latwe ale... nieoplacalne. Tempy, napiecie, rachunki za prad. Wydajnosc po OC tez nie zwala z nog.
Ale ja nie mówię żeby kupować "K" żeby podkręcać. Jest droższy ok 10% i też tyle bardziej jest wydajny. Można dołożyć, to się bierze "K". Jeśli nie to z i5-6500 też będzie zadowolona.
Canon 60D, T17-50/2.8 VC, C50/1.8 STM, C55-250 STM, Kenko EX
Panasonic Lumix DMC-LX100
Pierwsze co się nasuwa na myśl, jeśli kupujesz sprzęt do obróbki zdjęć to co tydzień zmieniasz komponenty, żeby to miało taki wpływ? Druga sprawa to zadałem pytanie czy bez dobrej obudowy jakość wyświetlanego obrazu jest gorsza, nie odpowiedziałeś.
Ja wiem jakie są zalety dobrej obudowy. Ale mówimy o sytuacji dodatkowych 2 tysięcy wyjętych z kieszeni kleinta. Pytanie czy bardziej uzasadnione jest dołożenie RAM, zakup lepszego monitora, czy skupianie się na dobrej obudowie.
Dobra obudowa to tak c.a. 500 złotych. Natomiast zdziwiłbyś się co można mieć za 150. Oczywiście nie w sklepie dla idiotów.
Jestem bardzo ciekaw ile z tych 10h komputer pracuje na 100%, no chyba że jesteś fanem gier, tudzież pracujesz z obróbką video, ale ten wątek nie o tym.
A ja napisałem, że nie rozumiem, że jej doradzają? Napisałem, że jej doradzają od czapy. Osobie która ma małe pojęcie o komputerach wciskać procesor z odblokowanym mnożnikiem, z czego nigdy nie skorzysta i dysk WD Red który dla autorki niczym nie będzie się różnił od najtańszego. Nie wykorzysta tego do celów do których te produkty zostały stworzone. Tak samo jak kupować samochód terenowy do miasta i jeździć tylko po asfalcie, albo sportowy do jazdy po bułki do sklepu 200m za rogiem.
Pewnie, że można ale to już zakrawa na lans, a nie do tego ma służyć ten komputer.
I bardzo mi się podoba jak oceniasz mnie nie mając o mnie zielonego pojęcia. Uświadomię Cię że nigdy nie wziałem komputera z media, wszystkie komputery włącznie z pierwszym składałem sam z podzespołów które sam dobieram. Obudowę za dużo więcej niż 250 złotych użytkuję od czasów gdy myślałeś, że istnieją tylko ładne i brzydkie. I jeśli masz pisać tylko po to aby oceniać innych to daruj sobie.
Pisałeś to na trzeźwo? Bo ma się to nijak do zacytowanego przez Ciebie tekstu. Ja wiem o czym pisała autorka.
Wskazałeś 6500 lub 6600k, a różnica między nimi to prawie 200 złotych, jakieś 20% ceny tego tańszego. Do tego żeby zakup K miał sens trzeba dołożyć do płyty głównej na chipsecie Z, podczas gdy do 6500 wystarczy H a nawet B. To kolejne kilka złotych. Jak doliczysz do tego poruszaną kwestię obudowy, to powstanie kwota, która umożliwi zakup dodatkowych GB Ram, który znacząco wpłynie np. na pracę z wieloma plikami, albo zakup drugiego dysku do backupu. Natomiast zysk przy pracy w PS na procesorze 6500 vs 6600k będzie rzędu 2 sekund max.
Mhm zmartwię Cię, ale 6600k vs 6600 to różnica w cenie tak jak mówisz, 10% max, ale w wydajności w PS niezauważalna.
Różnica 6500 vs 6600k to cenowo blisko 20%, a wydajnościowo w PS to sporo poniżej 10%.
W dodatku jak sam piszesz zakup bez podkręcania, to jak by kupić aparat z wymiennym obiektywami i z założenia zrezygnować z tej możliwości i kupić 18-300mm jako jedyny.
Szczerze wolałbym dokładać do 6700 albo RAM / kolejny SSD niż pakować się w ładne obudowy i procesory K.
Tylko wszystko zależy czy dla autorki te 2600 zaproponowane przez sklep nie jest przypadkiem górną granicą budżetu na komputer, tego nie wiesz, a już proponujesz mocniejszy sprzęt bo to tylko 10%, ale w takiej sytuacji warto te 10% wyskubać na ważniejsze rzeczy niż odblokowany mnożnik i prawie zerowy przyrost wydajności w obróbce foto.
Ostatnio edytowane przez VRx ; 28-09-2016 o 18:36
trzy zoomy na krzyż
Na marginesie tej zażartej dysputy to ja bym nie kupował puszki tyko jakiegoś lapka - dużo wygodniejsze rozwiazanie![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podepnę się pod wątek, bo pani założycielka ucichła... Ja się bawię w obróbkę na 10" notebooku (bez monitora zewn.), ale nie jest łatwoBędę kupować nową stację dla syna - oczywiście do gier, ale może można by skonstruować coś i do gier i foto..?
Niestety nie znam się na tym kompletnie, może ktoś by coś podpowiedział żeby rozjaśnić temat?
Budżet podobny: 2-3 tys., dyski zewnętrzne na backup mam.
Ostatnio edytowane przez Zowa ; 29-09-2016 o 11:35
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr