Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Canon 100-400 czy.... ?

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Canon 100-400 czy.... ?

Z ciekawosci, do czego Ci w Indiach potrzebna tuba wielkości 100-400?

Początki nałogu

To był przykład
    70-200 całkowicie wystarczyło

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Z ciekawosci, do czego Ci w Indiach potrzebna tuba wielkości 100-400?
    Udało mi się być w tamtych rejonach.Zdecydowanie potwierdzamotrzeba 3 obiektywów :szeroki kąt,uniwersalny oraz tele.
    W czasie przelotów samolotowych i na lotniskach też się bardzo przydają.
    Nie będę uzasadniał , bo jak ktoś ,kto tam nie był i tak uzasadni bezsens targania tych szkieł
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu

Tele jest potrzebny na każdym wyjeździe. Bez 2 zdań

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja napiszę tak.
    Mam 6d, kiedyś miałem cropa (60d).
    Szkło mam C 100-400 mk I, kiedyś był Tamron 70-300 VCS USD. Focę samoloty od ok. 4 lat.
    Im bardziej w to brnę tym bardziej brakuje mi mm 
    100-400 na cropie był OK, ale z 6d jednak często mi brakuje mm, szczególnie na pokazach.
    Wybór obecnie dość długich zoomów tele w cenie do 10 000 PLN jakiś jest, ale jak patrzę po znajomych w Canonie to i tak króluje 100-400.
    Jeśli chodzi o mnie to sam się od dłuższego czasu zastanawiam nad czymś dłuższym. Miałem w rękach T 150-600 i do focenia „statycznego” jest całkiem OK. Statycznego – mam na myśli focenie pod płotem lotniska cywilnego.
    Nie miałem niestety okazji przetestować go osobiście na pokazach, ale wg licznych opinii znajomych jest on niestety zbyt wolny (przynajmniej z 6d) – dlatego też przestałem o nim myśleć.
    Ostatnio coraz bardziej myślę, o Sigmie 150-600 ale wersji S. Ma ją mój znajomy na 7d mk ii (wcześniej miał 100-400 mk I) i jest bardzo zadowolony, nawet się już pozbył 100-400. Podobno jest dość szybko, ale nie wiem jak by to było z 6d.
    Ja na razie planuję przeczekać jeszcze ten rok i dopiero w przyszłym kupić jakieś 150-600.

Pytanie zasadnicze na ile masz poważną zajawkę na te samoloty, a na ile to przejściowe

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

^^ Na 5dmk2 jest lepiej niz na pompce (a AF jest gorszy niż 6d). Przetestowane przez 4 dni AS15. Wg mnie nie masz innego wyboru jeśli chcesz mieć 600 mm do 10 tyś.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 13-06-2016 o 16:42

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pytanie zasadnicze na ile masz poważną zajawkę na te samoloty, a na ile to przejściowe
    Dzięki Bangi
    znam Twoje foty z forum - są super !

czy to jest przejściowe.... nie powiedziałbym. w tym roku zaliczyłem Aerofestival i ILA w Berlinie, poważnie myślę o Ostravie. I ciągnie mnie na Axalp :-) Alpy.....
    Jest dość poważne podejrzenie jest że się wciągam coraz bardziej

Wracając do sprzętu - rozterki trwają, na początek pojadę coś "postrzelać" pewnie na każdym z body. Aktualnie z opcji rozważam:
    1. C100-400 - to jest >3000PLN za używkę, ok 5000PLN za nowy. Coraz mocniej czuje że szkło jest mega i hiper i super ale to jest jednak ponad 10-letnia technologia. Może jednak poszukać coś nowszego
    2. Sigma S 150-600 - widziałem używkę za ok 5000 PLN na pewnym serwisie aukcyjnym nowy coś ok 7000 PLN
    3. C100-400 II - no to już 8000 PLN a i tak robi się krócej niż Sigma powyżej....pytanie czy crop z tego szkła na 6d faktycznie da taki obrazek jak Sigma S na 600mm
    Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM Lens Image Quality

docelowo zakładam, że 40D będzie z czymś szerokim a do 6d podepnę tele. To ta aby się nie bawić w przepianie szkieł
    pierwotny plan było odwrotny aby wykorzystać cropa
    Ale już z ostatniej autopsji widzę że lepiej wyszły cropy z 6D niż fotki z 40D

Nie jest łatwo....
    Ostatnio edytowane przez mmteam ; 13-06-2016 o 20:48

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Nie dalej, jak dwa miesiące temu miałem podobne dylematy. Skończyłem, jak skończyłem. Kupiłem coś, czego początkowo w ogóle nie brałem pod uwagę. Przez długą chwilę najbliżej było mi do Sigmy S, ale po prostu okazała się dla mnie za ciężka. Tu nie wystarczy poczytać suche dane. Tu trzeba ją przymierzyć, pocelować i zobaczyć, czy Ci ręce nie odpadną. Mi odpadły

A co do 6D, to zajefajna pucha, ale IMO nie do samolotów a w każdym razie nie na pokazy. Za wolna (przez 2 miesiące przyzwyczaiłem się do CKMu a po doświadczeniach z tegorocznego Aerofestivalu nie wyobrażam sobie powrotu do czegoś wolniejszego) i nie ma cropa. Crop nie tylko daje znaczne oszczędności w portfelu, ale też odchudza cały zestaw. Tym większy szacun dla tych, co robią pokazy 6D!
    Ostatnio edytowane przez solti ; 13-06-2016 o 21:10
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Skończyłem, jak skończyłem. Kupiłem coś, czego początkowo w ogóle nie brałem pod uwagę
    Hmm. Wrca widmo C100-400 II....

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    A co do 6D, to zajefajna pucha, ale IMO nie do samolotów a w każdym razie nie na pokazy. Za wolna
    Za wolny AF? Czy za mało klatek na sekundę?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez mmteam Zobacz posta
    Za wolny AF? Czy za mało klatek na sekundę?
    Nie próbowałem AF 6D na samolotach, więc się nie wypowiadam. Bangi tutaj więcej Ci powie. Ja miałem na myśli za mało klatek.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów