Jest test na dpreview - Canon catching up? Canon EOS-1D X II tested in our studio: Digital Photography Review
Wysokie ISO porównywalne do 6D, DR cudów nie ma ale jest lepiej.
oj chyba słabo ten test oglądałeś - jak na canona to cuda, widać ok 2EV więcej niż zwykle u canona (no może poniżej 2EV) DRa - jest dużo lepiej, to prawie cuda, prawie jak u konkurencji, w wysokim iso nigdy nie było problemów, a wysokie iso 6D tu już całkiem bezproblemowe jest więc jakiegoś ogromnego postępu w tej dziedzinie się nie spodziewam - to pisałem ja jarząbek znany krytyk DR canona.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-05-2016 o 10:49
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Po premierze 80D, można było się tego spodziewać.
Do konkurencji to jeszcze 1EV brakuje.
Zanim Canon odświeży całą linię FF, Nikon też może to zrobić i będzie 2EV różnicy![]()
ten jeden ev już takiego znaczenia nie ma, w 6D pociągniesz cienie o 3ev, a to już sporo jest, mnie właściwie to wystarcza na tyle że nie odczuwam problemu w nikonie pociągniesz 6ev, a w 1d-x II 5ev to już że tak powiem różnice akademickie są na tyle akademickie że można zacytować klasyczne posty wiedzących lepiej o prawidłowym naświetlaniu i w tym przypadku to nawet mógłbym się z wiedzącymi lepiej zgodzić - jeśli komuś 5ev nie wystarczy to pewnie 6ev też nie wystarczyco do tych ekstra 2 ev w nikonie to wątpię bo w nowych korpusach nikona dr na niskim iso spada prawdopodobnie kosztem lepszego wysokiego iso (które było słabsze niż w canonie) ale oczywiście kibicuję nikonowi - nie ma to jak dobra konkurencja
- konkurencja jest korzystna dla użytkowników canona.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-05-2016 o 15:06
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Czy tylko ja nie widzę miniaturek i szczegółów exifa z 1dx II w oknie Eksploratora Windows 7?
Zainstalowany Microsoft Camera Codec Pack w wersji 6.3.9721.0
Może MS przestał wspierać Win7...
Mam ktoś może pomysł jak to obejść?
http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1303118 czyli szykuj się teraz lub w przyszłości na niewielki wydatek FastPictureViewer Codec Pack: PSD, CR2, NEF, DNG RAW codecs (and more) for Windows 8.x Desktop, Windows 7, Windows Vista and XP
Tylko jest taki problem że jak na razie nie ma EOS-1D X Mark II na liście wspieranych modeli (listę znajdziesz na samym dole ekranu), ten aparat przecież dopiero co pojawił się w sklepach. Ściągnij sobie wersję trial i sprawdź czy coś będzie widać. Jak nie to musisz czekać aż pojawi się wsparcie albo kontaktuj się od razu z developerem FastPictureViewer Professional / FastPictureViewer Codec Pack | Contact Page
Miałem go przez jeden dzień i muszę powiedzieć, że slowmotion jest naprawdę mega.
D5 w większości aspektów wypada lepiej. Kolega ma D5, porównywaliśmy różne kwestie i tak: bateria wytrzymuje ok. dwa razy dłużej w D5, znacznie lepsza praca autofokusa, szczególnie a trybie auto 3D tracking, znaczniej czyście na wysokim ISO, trafniej ostrzy ciemnych warunkach, lepszy wyświetlacz z touch-screenem z prawdziwego zdarzenia, który służy do wielu funkcji np. przeglądania zdjęć i filmów, a nie tylko wyboru punktu AF. Natomiast w D5 video, to ogólnie porażka, więc tu jakąś przewagę ma jedynka... Tylko ile osób, operujących sprzętem tego poziomu, będzie używać aparatów do filmowania (?)